Αποζημιώσεις για τις καταστροφές από τον «Διομήδη» ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης

Για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία «Διομήδης» απευθύνει ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και...


Για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία «Διομήδης» απευθύνει ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Υποδομών, ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, επισημαίνοντας: 

«Οι τελευταίες πλημμύρες της κακοκαιρίας «Διομήδης» που σημειώθηκαν στη Θεσσαλία (ιδιαίτερα στους Νομούς Λάρισας και Καρδίτσας) είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν καταστροφές σε καλλιέργειες, ενώ προβλήματα σημειώθηκαν σε κατοικίες, ποιμνιοστάσια, δρόμους και αρδευτικά δίκτυα. Μετά τις πλημμύρες του «Ιανού» και τα προβλήματα που καταγράφηκαν σε κάθε περιοχή, αποκαλύφθηκε η ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων και η πλήρης αδυναμία των υφιστάμενων υποδομών να ανταποκριθούν στην προστασία των οικισμών, των εκτός οικισμών αγροτοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, αλλά και των καλλιεργειών από τα νερά της βροχής ή και των χειμάρρων και ποταμών που υπερχείλισαν λόγω έλλειψης καθαρισμού ή ανεπαρκούς διατομής.Οι φορείς και οι ίδιοι οι κάτοικοι ανά χωριό κατέγραψαν και ανέδειξαν τα συγκεκριμένα σημεία που εμφανίζουν προβλήματα απορροής ή εγκλωβισμού των υδάτων τα οποία λιμνάζουν και πλημμυρίζουν τα χωριά τους προκαλώντας τεράστιες ζημιές. Τέτοια σημεία είναι οι εθνικοί και οι επαρχιακοί δρόμοι που διασχίζουν την περιοχή, οι οποίοι κατασκευάστηκαν πρόχειρα, χωρίς να προβλέπονται γέφυρες ή άλλα τεχνικά έργα κατάλληλης διατομής που να επιτρέπουν την απορροή των πλημμυρικών ροών. Μάλιστα, δεκαέξι μήνες μετά τον «Ιανό» δεν έγινε καμία ουσιαστική ενέργεια για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Έτσι, με την πρόσφατη βροχόπτωση του «Διομήδη» στον νομό Καρδίτσας, παρόλο που ήταν πολύ μικρότερης έντασης από τον «Ιανό», πλημμύρισαν καλλιέργειες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και σπίτια στα χωριά Σταυρός, Άγιος Θεόδωρος, Πρόδρομος, Ματαράγκα, Κυψέλη. Τα νερά εγκλωβίστηκαν από τα επιχώματα του Ε65, της Εθνικής Οδού Καρδίτσας-Λάρισας, της Δημοτικής Οδού Καρδίτσας-Αγίας Τριάδας-Προδρόμου και άλλων δρόμων και καναλιών άρδευσης ανάμεσα στα χωριά αυτά, που κατασκευάστηκαν χωρίς σοβαρές μελέτες και αντί να διευκολύνουν τη ζωή των κατοίκων προκαλούν προβλήματα. Αντίστοιχα ήταν και τα προβλήματα που προέκυψαν σε χωριά του Δήμου Φαρσάλων (Υπέρεια, Ανωχώρι, Πολυνέρι, Βαμβακού).

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να αποζημιωθούν στο 100% για όλες τις καταστροφές στις καλλιέργειες χωρίς «κόφτες και προαπαιτούμενα», να αναπληρωθεί το εισόδημα των πληγέντων, να δοθεί επαρκής και άμεση χρηματοδότηση για αντιπλημμυρική προστασία, αγροτική οδοποιία, καθώς και να γίνει καθαρισμός των αποστραγγιστικών δικτύων στις πληγείσες περιοχές και να ξεκινήσει ο ολοκληρωμένος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός σε όλη την περιοχή».


πηγή:eleftheria.gr

Σχόλια