Β.Κόκκαλης: Ένταξη της ζημιάς στα ΠΣΕΑ των αμυγδάλων της Π.Ε. Λάρισας από τον παγετό του 2019

Να τροποποιηθεί η υπουργική απόφαση και να ενταχθεί η ζημιά των αμυγδάλων από τον παγετό του 2019 στα ΠΣΕΑ, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡ...


Να τροποποιηθεί η υπουργική απόφαση και να ενταχθεί η ζημιά των αμυγδάλων από τον παγετό του 2019 στα ΠΣΕΑ, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης με ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη:


 «Με την Κ.Υ.Α. Αριθμ. 141/366805 (ΦΕΚ Τεύχος B’ 6054/20.12.2021) ανατέθηκε στον ΕΛ.Γ.Α. η υλοποίηση μέτρων υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργοκτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από θεομηνίες (ανεμοστρόβιλοι, κατολισθήσεις, πλημμύρες) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλες, παγετοί, υπερβολικές βροχοπτώσεις, χαλάζι, χιονοπτώσεις) κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2019 και ορίστηκε το πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων “Ετήσιο 2019”.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος κρατικών οικονομικών ενισχύσεων “Ετήσιο 2019” καταρτίστηκε Πίνακας Επιλέξιμων Αναγγελιών Ζημιών στον οποίο όμως διαπιστώθηκε ότι δεν συμπεριλαμβάνονται αυτές που αφορούν τις καλλιέργειες αμυγδάλου της Π.Ε. Λάρισας οι οποίες και αποδεδειγμένα υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές από τον παγετό τον μήνα Μάρτιο του έτους 2019.

Με την άμεση ανταπόκριση και κινητοποίηση της τότε πολιτικής ηγεσίας διαπιστώθηκε και τεκμηριώθηκε το εύρος της ζημιάς που υπέστησαν οι καλλιέργειες με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Π.Ε. Λάρισας (ΔΑΟΚ, ΕΛΓΑ) να διαπιστώνουν και να επιβεβαιώνουν εγγράφως ότι η ζημιά στις καλλιέργειες αμυγδάλου ανήρχετο σε ποσοστό τουλάχιστον 80%.

Στη συνέχεια, η επόμενη κυβέρνηση, δια του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, ανακοίνωσε και χορήγησε στις πληττόμενες καλλιέργειες αμυγδάλου το ποσό των 80ευρώ/στρέμμα, ως καταβαλλόμενη ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis), ποσό το οποίο ήταν και είναι ελάχιστο εώς και μηδαμινό, για την κάλυψη μέρους του κόστους παραγωγής.

Ακολούθησε πλήθος προσπαθειών από την πλευρά μου αλλά και από την πλευρά των αμυγδαλοπαραγωγών και των Δήμων τους για τη διεκδίκηση επαρκούς αποζημίωσης και ενίσχυσης των πληγέντων συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας ένταξης αυτών στο πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων. 

Δυστυχώς όμως διαψεύστηκαν οι ελπίδες και προσδοκίες των πληγέντων αμυγδαλοπαραγωγών καθώς σήμερα δεν υπάρχει η δυνατότητα ένταξης της διαπιστωμένης και τεκμηριωμένης ζημίας που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους στο πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων για τη χρονική περίοδο Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2019.

Επειδή η ζημιά έχει αποδειχθεί και έχει αναγνωριστεί ότι ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 80% από την αρμόδια Περιφερειακή Επιτροπή Αξιολόγησης της Π.Ε. Λάρισας.

Επειδή σύμφωνα με το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής κρίνεται αναγκαία η παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να γνωμοδοτήσει υπέρ της ένταξης των ζημιών που υπέστη η αμυγδαλοκαλλιέργεια στο πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων για τη χρονική περίοδο Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2019.

Επειδή το ποσό των 80 ευρώ ανά στρέμμα που καταβλήθηκε ως ενίσχυση de minimis είναι μηδαμινό και ανεπαρκές για την κάλυψη τόσο της απώλειας του εισοδήματος όσο και του κόστους παραγωγής των πληγέντων καλλιεργειών.

Επειδή είναι άδικος ο αποκλεισμός των πληγέντων αμυγδαλοπαραγωγών από την ένταξή τους στο πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων για τη χρονική περίοδο Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2019 δεδομένου ότι συντρέχουν όλοι οι λόγοι και πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις. Επειδή εκπνέει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων πληττόμενων παραγωγών.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθενται να προβούν στην άμεση και επείγουσα τροποποίηση του Πίνακα Επιλέξιμων Αναγγελιών ζημιών του προγράμματος κρατικών οικονομικών ενισχύσεων “Ετήσιο 2019” ώστε να αρθεί η κατάφωρη αδικία σε βάρος των πληγέντων αμυγδαλοπαραγωγών της Π.Ε. Λάρισας;».

πηγή:eleftheria.gr

Σχόλια