Ο πόλεμος στην Ουκρανία θέτει την επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ στο προσκήνιο, ο γεωργικός τομέας θα κληθεί να προετοιμαστεί για τις επιπτώσεις

"Οι συνέπειες αυτής της ρωσικής επιθετικότητας θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον αγροδιατροφικό τομέα μας. Και θα είναι οδυνηρό, αλλά π...


"Οι συνέπειες αυτής της ρωσικής επιθετικότητας θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον αγροδιατροφικό τομέα μας. Και θα είναι οδυνηρό, αλλά πρέπει να υποφέρουμε από αυτόν τον πόνο", ανέφερε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει το ακανθώδες ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας στην ΕΕ, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί τον τομέα γεωργικών τροφίμων της ΕΕ να προετοιμαστεί για τις επιπτώσεις, τόσο τώρα όσο και μακροπρόθεσμα.

Μεταξύ των δύο, η Ουκρανία και η Ρωσία αντιπροσωπεύουν το 30% του παγκόσμιου εμπορίου σιταριού, το 32% του κριθαριού, το 17% του καλαμποκιού και πάνω από το 50% του ηλιελαίου και των σπόρων, εξήγησε ο Michael Scannell από τη ΓΔ AGRI της Επιτροπής κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη Δευτέρα (28 Φεβρουαρίου).

Προειδοποίησε ότι αυτή η μεγάλη εξάρτηση από ένα τόσο ταραχώδες μέρος του κόσμου θα έχει σοβαρές συνέπειες για τον αγροδιατροφικό τομέα της ΕΕ.

Εκτός από την εκτίναξη των τιμών των βασικών προϊόντων για σιτηρά όπως το σιτάρι, ο πόλεμος θα επηρεάσει επίσης σε μεγάλο βαθμό το εμπόριο ζωικών προϊόντων, δεδομένου ότι υπάρχει ισχυρό διμερές εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και των δύο χωρών για το χοιρινό κρέας και το κρέας πουλερικών.

Εν τω μεταξύ, με τη Ρωσία, η οποία παραμένει ο έκτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ, το εμπόριο γεωργικών τροφίμων επικεντρώνεται σε μεταποιημένα προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, όπως ζαχαροπλαστική, κρασιά, οινοπνευματώδη ποτά και μπισκότα.

"Οι συνέπειες αυτής της ρωσικής επιθετικότητας θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον αγροδιατροφικό τομέα μας. Και θα είναι οδυνηρό, αλλά πρέπει να υποστούμε αυτόν τον πόνο", κατέληξε, σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία και με τις αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.

Το συναίσθημα απηχήθηκε από τους βουλευτές του ΕΚ, οι οποίοι έσπευσαν να στηρίξουν τον ουκρανικό λαό.

Για παράδειγμα, η Ulrike Müller της Renew Europe επεσήμανε ότι ενώ η ΕΕ ενδέχεται να πληρώσει για πιθανές συνέπειες σε ευρώ, οι Ουκρανοί θα πληρώσουν με τη ζωή τους. "[Η ΕΕ] πρέπει να είναι έτοιμη να πληρώσει το τίμημα της δημοκρατίας", τόνισε.

Ομοίως, η σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Κλάρα Αγκιλέρα τόνισε ότι, ανεξάρτητα από τον αντίκτυπο στις γεωργικές αγορές, το πιο σημαντικό είναι να «διασφαλίσουμε ότι θα κερδίσουμε τη μάχη της δημοκρατίας στην Ευρώπη και στην Ουκρανία».

Ωστόσο, η Επιτροπή προειδοποίησε επίσης ότι ο αντίκτυπος αυτός θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες.

Εκτός από το γεγονός ότι παραμένει αμφίβολο ότι το εμπόριο θα ξαναρχίσει σύντομα, ο Σκάνελ επεσήμανε ότι ο πόλεμος θα διαταράξει επίσης τη σπορά των καλλιεργειών.

Αυτό σημαίνει ότι η κρίση αναμένεται να "συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα", επηρεάζοντας τη συγκομιδή του επόμενου έτους, εξήγησε.

Για τα μέλη της επιτροπής γεωργίας, αυτό αποτελεί παράδειγμα της ανάγκης να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο ακανθώδες ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας, παρά τους ισχυρισμούς περί του αντιθέτου.

"Μακροπρόθεσμα, πρέπει να επικεντρωθούμε στην ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας στην Ευρώπη και στη μείωση της εξάρτησής μας από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο", δήλωσε ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Μούλερ.

Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μάρτιν Χόουσλινγκ πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να γίνει «ανεξάρτητη από τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορα θα τελειώσει αυτή η σύγκρουση και θα επηρεαστεί ο τομέας των τροφίμων».

Εν τω μεταξύ, ο δεξιός Bert-Jan Ruissen προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αμφισβητώντας προσθέτοντας φόβους ότι η εμβληματική πολιτική της ΕΕ για τα τρόφιμα και τη γεωργία, η στρατηγική Farm to Fork, πρέπει να επανεξεταστεί για να διασφαλιστεί ότι δεν θα "επιδεινώσει τις εξαρτήσεις μας".

"Δεν είναι καιρός να ρίξουμε μια νέα ματιά στη στρατηγική Farm to Fork, καθώς, τις τελευταίες ημέρες, έχουμε δει ότι η θέληση θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη εξάρτηση ειδικά στα τρόφιμα", αμφισβήτησε.

Αν και ο Σκάνελ της Επιτροπής παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αρκετοί «αδύναμοι κρίκοι» στον γεωργικό τομέα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της εξάρτησής του από εισαγόμενα αέρια και λιπάσματα, τόνισε ότι η Επιτροπή λαμβάνει μέτρα με βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς για την αντιμετώπισή τους.

Τόνισε επίσης την ανάγκη αναγνώρισης των δυνατών σημείων του κλάδου, τονίζοντας ότι είναι «εξαιρετικά ανθεκτικός και ισχυρός» και «έχει ήδη αποδειχθεί πολύ επιτυχημένος στην πανδημία COVID και διατηρεί ασφαλή, υψηλής ποιότητας, οικονομικά προσιτά τρόφιμα στα τραπέζια των πολιτών μας».

Η Επιτροπή θα ακολουθήσει τώρα περαιτέρω ενημερώσεις κατά τη διάρκεια άτυπης συνάντησης των υπουργών της ΕΕ για το ίδιο θέμα που συγκλήθηκε την Πέμπτη (3 Μαρτίου).


Της Νατάσα Φουτ 

Σχόλια