Ένωση Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων Ελλάδος :«Η κυβέρνηση δεσμεύει & δημεύει την αγροτική περιουσία»...

Όπως αναφέρει η ΕΙΑΑΕ: «Στην απόφαση αυτή οδηγούν την Κυβέρνηση οι αρμόδιοι υπουργοί λόγω της Μνημονιακής Υποχρέωσης, που επιβάλλει την κατα...


Όπως αναφέρει η ΕΙΑΑΕ: «Στην απόφαση αυτή οδηγούν την Κυβέρνηση οι αρμόδιοι υπουργοί λόγω της Μνημονιακής Υποχρέωσης, που επιβάλλει την κατακράτηση 80.000.000 ευρώ, από τις επιδοτήσεις του Κτηματολογίου, λογω μη εγκαίρου έγκριση των Δασικών Χαρτών, τη στιγμή που τα λάθη του Δασικού νόμου έχουν αποδεδειχθεί από την καταμέτρηση των ελληνικών δασών, στην οποία έχουν προβεί οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία παρέχει στην κυβέρνησε το δικαίωμα να προσφύγει στο Ευρωδικαστήριο και να κερδίσει. 
Και αυτό παρά την επισήμανση μας, για την προσφυγή της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, εναντίον της κατακράτησης 754.000.000 ευρώ από την Ε.Ε. για το ζήτημα των βοσκήσιμων εκτάσεων ( βοσκότοπους) που ο δασικός νόμος χαρακτήριζε Δάσος την οποία κέρδισε στο Ευρωδικαστήριο, οι υπουργοί οδηγούν την Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη στην Δήμευση της αγροτικής περιουσίας, έναντι της ενδεχόμενης κατακράτησης των 80.000.000 ευρώ, που δεν είναι νόμιμη και που θα καταπέσει στο Ευρωδικαστήριο».

«Διαπιστώσαμε ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην έγκριση των Δασικών Χαρτών, χωρίς τις επιβαλλόμενες τροποποιήσεις του Δασικού Νόμου, τις οποίες έχουμε επισημάνει πολλές φορές στους υπουργούς, με συνέπεια τη ΔΕΣΜΕΥΣΗ της αγροτικής περιουσίας και την ΔΗΜΕΥΣΗ της, τις οποίες, αντισυνταγματικά, επιβάλλει ο Δασικός νόμος», αναφέρει η Ένωση Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων Ελλάδος σε ανακοίνωσή της μετά από συνάντηση που είχε με τον γ.γ. Δασών και υπηρεσιακούς παράγοντες

Κατά την προσέγγιση της ΕΙΑΑΕ, «ΔΗΜΕΥΕΙ δηλαδή η Κυβέρνησε την αγροτική περιουσία των Ελλήνων και κατ΄ουσία την παραδίδει στους ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ, αφού πλέον αποτελεί ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ, με την οποία έχουμε εγγυηθεί τα ΔΑΝΕΙΑ, που μας χορηγούν, απέναντι του κινδύνου να χάσει 80.000.000 ευρώ και εν όψει της αποφάσεως του ΣΥΡΙΖΑ, που διακινδύνευσε να χάσει 754.000.000 ευρώ.

Παραδίδει δηλαδή αγροτική περιουσία τρισεκατομμυρίων στους ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ, για μην «χάσει» 80.000.000 ευρώ, αν δεν τους ανοίγει την όρεξη να πτωχεύσουν την Χώρα να την καταλάβουν, με την άρνηση των ΝΕΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ, τα οποία έχουμε ανάγκη.

Εξέλειπε συνεπώς κάθε λόγος για να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας, προκειμένου οι υπουργοί να κάνουν αυτό που έχουν υποχρέωση και είναι το σωστό».

Στα αιτήματα της ΕΙΑΑΕ συγκαταλέγεται η εξαίρεση από την εφαρμογή των διατάξεων του Δασικού νόμου τις εκτάσεις που εξαιρεί ο Δασικός Κώδικας του 1929 (νόμος 4173/1929 Ε. Βενιζέλος) και «επιβάλλουν στην Χώρα να ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ την αδειοδότηση των ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ και συνεπώς την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Τους επισημάναμε ακόμη ότι την απαγόρευση αλλαγής της χρήσης των εκτάσεων εκείνων που δεν περιλαμβάνονται στους Δασικούς Χάρτες, την επέβαλλε ο νόμος Χατζηδάκη και όχι το Στε. Απελευθέρωση λογω της οποίας δεν θα κάνει ο καθένας του κεφαλιού, αλλά θα αποφασιστεί από τις διατάξεις Χωροταξίας και Πολεοδομία, δεν συνεπάγεται ότι την επομένη θα μεταβληθούν σε οικόπεδα όλες αυτές οι εκτάσεις.

Ούτε τα 2% της επιφάνειας της Χώρας δεν θα χρειαστεί να καταληφθεί για την εξυπηρέτηση των αναγκών της ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Γεγονός που το επιβεβαιώνει η ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΉ, με την καταμέτρηση της οικιστικής επιφάνειας της Χώρας και αυτής που καλύπτεται από τους δρόμους, η οποία δεν φθάνει ούτε μέχρι το 2.5%.

Απαγόρευση λογω της οποίας μόνο για το 2019 το ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΚΕΝΟ ήταν 21,7 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει η έκθεση της ΚΟΜΙΣΙΟΝ για την Οικονομική Ανάπτυξη της Ελλάδας ( Ιούνιος του 2012 ), η οποία επισημαίνει, ότι οφείλεται σε αυτόν ακριβώς τον λόγο, επισημαίνοντας ότι οι ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, που απαγορεύονται, θα αντικαταστήσουν τις εισαγωγές, θα αυξήσουν τις εξαγωγές και θα προσφέρουν μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας. Δηλαδή πραγματικό πλούτο και εισπράξεις για να ξεχρεωθούμε !

Σε ότι αφορά την τροπολογία για τους Δασωμένους ΑΓΡΟΥΣ, τους καταστήσαμε γνωστό, ότι επειδή η λέξη ΑΓΡΟΣ ερμηνεύονταν απ΄ τις δασικές υπηρεσίες ως αφορούσα μόνο τις πρώην καλλιεργούμενες εκτάσεις, χρειάστηκε να αλλάξει επανειλημμένα αυτή η διατύπωσή, με τεσσερειες νόμους, προκειμένου να ενταχτούν σε αυτήν και οι κτηνοτροφικές εκτάσεις ( χορτολιβαδικές) και συνεπώς είναι απαραίτητο, να διευκρινιστεί η λέξη ΑΓΡΟΣ με τον νόμο και να αντικατασταθεί είτε μόνο με την λέξη γεωργικές, εφόσον αυτό επιθυμεί η πολιτική ηγεσία, είτε με την συμπερίληψη και της λέξης κτηνοτροφικές, εάν σκοπός της δεν είναι η παραπλάνηση των αγροτών, ή εάν για μια ακόμη φορά δεν παραπλανάται η πολιτική ηγεσία από του συντάκτες αυτής της τροπολογίας.

Η τροπολογία αυτή συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Δασών, η οποία κατά την τακτική, που, με συνέπεια ακλουθεί εδώ και σαράντα χρόνια, συντάσσει τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας με τρόπο που να τις ερμηνεύει κατά το δοκούν.

Επισημαίνουμε ακόμη ότι με διάταξη της ίδιας τροπολογίας, από το σύνολο των ΑΓΡΩΝ που θα αναγνωριστούν ως δασωμένες επιτρέπεται η αλλαγή της χρήσης τους μόνο για 30 στρέμματα και φυσικά χωρίς να αιτιολογείται αυτό.

Αναγνωρίζουμε δηλαδή την ιδιοκτησία αυτών των εκτάσεων και την αλλαγή που υπέστησαν, τις εξαιρούμε απ΄ τον χαρακτηρισμό τους ως δασικών, αλλά επιτρέπουμε την επαναφοράς της χρήση τους μονό για 30 στρέμματα, χωρίς λόγο και αιτία.

Δέσμευση που αποτελεί ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ, για την οποία δεν μπορεί κανείς να πιστέψει, ότι η Κυβέρνηση έχει εξουσιοδοτήσει γι' αυτό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την οποία ούτως ή άλλως δεν την επιτρέπει το Σύνταγμα».

Ο πρόεδρος 

Δημήτρης Κοτσώνης.

Σχόλια