Ραγδαία αύξηση στη τιμή του ψωμιού – Που αναμένεται να φτάσει

Ανίκανη η κυβέρνηση να διαχειριστεί την κρίση ανατιμήσεων; Οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα συνεχίζονται και κανείς δε ξέρει πλέον πού μπορ...


Ανίκανη η κυβέρνηση να διαχειριστεί την κρίση ανατιμήσεων;
Οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα συνεχίζονται και κανείς δε ξέρει πλέον πού μπορεί να σταματήσουν.

Η τιμή του ψωμιού συνεχίζει να ανεβαίνει ως φυσιολογικό επακόλουθο της αύξησης των τιμών στα αλεύρια και τα μαλακά σιτηρά.

Το ψωμί… ψωμάκι θα πουν οι καταναλωτές οι οποίοι παρατηρούν ήδη το ψωμί του φούρνου της γειτονιάς τους να έχει ανεβάσει τη τιμή του. Οι εξελίξεις δεν είναι ευχάριστες ενώ και τα νέα που μας έρχονται για τις επόμενες εβδομάδες επίσης. Στα σούπερ μάρκετ αναμένονται νέες ανατιμήσεις «βόμβα» σε βασικά προϊόντα κατανάλωσης.

Μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες οι τιμές των αλεύρων έχουν εκτιναχθεί με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να έχει μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αρτοποιών Ελλάδας, Μιχάλης Μούσιος, μίλησε στη κάμερα του Mega για την αύξηση που παρατηρείται στη τιμή του ψωμιού.

Όπως δήλωσε, την προηγούμενη εβδομάδα οι πρώτες παραλαβές μαλακών σιτηρών εμφανίστηκε ανεβασμένη στη τιμή μέχρι και 60% πάνω. Χαρακτηριστικό πως ένα μικρό τσουβάλι που παλαιότερα έκανε 13-15 ευρώ τώρα αγοράζεται στα 22 ευρώ!

Η εισαγωγή μαλακών σιτηρών έχει χώρες προέλευσης την Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Μολδαβία με τα συνολικά ποσοστά εισαγωγής σε σχέση με το σύνολο να φτάνουν το 20%, το 10% και το 5% αντίστοιχα.

Ο πρόεδρος των αρτοποιών ανέφερε πως υπάρχουν κι άλλες χώρες από όπου γίνεται εισαγωγή όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Σερβία, η Βουλγαρία, όμως έχουν κλείσει τα σύνορά τους και δε κάνουν εξαγωγές.

Όσο για το πόσο ακόμη θα αυξηθεί η τιμή στο ψωμί ο ίδιος ανέφερε πως θα φανεί με τις νέες παραλαβές αλεύρων. Επίσης τόνισε πως κανείς δε μπορεί ακόμη να εκτιμήσει που και πότε θα σταματήσουν αυτές οι αυξήσεις.

Τι κάνει η Κυβέρνηση σε όλα αυτά;

H κρίση των ανατιμήσεων μοιάζει εκτός ελέγχου με κάποιες παροδικές κινήσεις να έχουν κάνει την εμφάνισή τους όμως να μην φαίνονται αρκετές να εξισορροπήσουν την κατάσταση και να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια στους ήδη υπερφορτωμένους καταναλωτές. 
Όσο μάλιστα ακούμε τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να κάνουν δηλώσεις του ύφους «κρατάτε μικρότερο καλάθι στις αγορές σας» όπως ο Στέλιος Πέτσας, ή το παρακολουθούμε το… σεμινάριο διαχείρισης ακρίβειας του Γιάννη Οικονόμου, τόσο θα αναμένουμε τα χειρότερα για το μέλλον.


ΠΗΓΗ: sportime.gr

Σχόλια