Νέοι κανόνες για την επιτάχυνση της έγκρισης & αδειοδότησης βιοεντομοκτόνων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα ένα σύστημα ταχείας παρακολούθησης για τα μικροβιακά και άλλα είδη βιοελέγχου, προκειμένου να επιτευχθούν οι στό...


«Πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα ένα σύστημα ταχείας παρακολούθησης για τα μικροβιακά και άλλα είδη βιοελέγχου, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για τη μείωση των φυτοφαρμάκων». 

Τα κράτη μέλη ενέκριναν νέους κανόνες για την επιτάχυνση της έγκρισης και αδειοδότησης βιολογικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν μικροοργανισμούς, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τα χημικά φυτοφάρμακα.

Οι τέσσερις εγκεκριμένες νομικές πράξεις, για τις οποίες δόθηκε το πράσινο φως την Πέμπτη (10 Φεβρουαρίου) και οι οποίες αναμένεται να τεθούν σε ισχύ έως τον Νοέμβριο, αποσκοπούν στο να διασφαλίσουν ότι οι νέες βιολογικές λύσεις που μπορούν να αντικαταστήσουν τα χημικά προϊόντα θα διατίθενται στην αγορά «σημαντικά ταχύτερα», σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με αυτόν τον τρόπο, η Επιτροπή ελπίζει να εξοπλίσει τους αγρότες με νέα εργαλεία για την αντικατάσταση των χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Η είδηση έρχεται στο πλαίσιο των προσπαθειών που περιγράφονται στην εμβληματική πολιτική τροφίμων της Ένωσης, τη στρατηγική «Farm to Fork», για τη μείωση της χρήσης και του κινδύνου των χημικών φυτοφαρμάκων στο μισό έως το 2030 και την ενίσχυση του βιολογικού τομέα και της χρήσης της ολοκληρωμένης διαχείρισης των παρασίτων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα εξετάσουν τώρα τις πράξεις και, εάν δεν υπάρξουν αντιρρήσεις, θα τεθούν σε εφαρμογή το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Τα βιολογικά φυτοφάρμακα είναι μια μορφή βιοελέγχου που βασίζεται σε ζωντανούς οργανισμούς ως δραστικό συστατικό, όπως βακτήρια, μύκητες ή ιοί. Αυτοί οι ζωντανοί οργανισμοί είναι φυσικά παθογόνοι ή υπερτερούν των παρασίτων.

Ενώ μορφές βιοελέγχου χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό στον τομέα, έχουν κερδίσει γρήγορα την προσοχή πιο πρόσφατα ως βιώσιμη εναλλακτική λύση φιλική προς το περιβάλλον έναντι των χημικών φυτοφαρμάκων.

Σήμερα, περισσότεροι από 60 μικροοργανισμοί έχουν εγκριθεί για χρήση στην ΕΕ.

Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι φορείς έχουν επικρίνει το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή οι ίδιοι παρεμποδίζονται από ασυμβίβαστη ρύθμιση. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι σήμερα ακολουθούν γενικά την ίδια ρυθμιστική πορεία με τις χημικές δραστικές ουσίες.

Η έλλειψη ειδικής ρύθμισης σημαίνει ότι οι μορφές βιοελέγχου δεν μπόρεσαν ακόμη να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους, οι οποίες σήμερα χρειάζονται περίπου μια δεκαετία για να φτάσουν στην αγορά.

Στην προσπάθεια αντιμετώπισης του ζητήματος, οι εν λόγω πράξεις έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να αντικατοπτρίζουν τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις και βασίζονται στις ειδικές βιολογικές ιδιότητες των μικροοργανισμών.

«Οι νέες πράξεις ακολουθούν μια διαφορετική προσέγγιση η οποία βασίζεται στη βιολογία και την οικολογία κάθε μικροοργανισμού και λαμβάνει υπόψη τις πιο πρόσφατες επιστημονικές γνώσεις», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι οι νέοι αυτοί κανονισμοί βασίζονται στην «πιο ενημερωμένη επιστήμη».

«Καθιστούν την ΕΕ μία από τις πιο προηγμένες ρυθμιστικές αρχές στην παγκόσμια σκηνή για τα προϊόντα αυτά», υποστηρίζει.

Με τον τρόπο αυτό, οι κανονιστικές απαιτήσεις για τους μικροοργανισμούς θα καταστούν πιο «κατάλληλες για το σκοπό τους» και πιο ευέλικτες, ενώ παράλληλα θα τηρούνται αυστηρά πρότυπα υγείας και ασφάλειας, προσθέτει.

Αυτό συνεπάγεται απλουστευμένους φακέλους αιτήσεων, πιο απλή αξιολόγηση κινδύνου και συντομότερα χρονοδιαγράμματα για την πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ.

Η δήλωση επισημαίνει επίσης ότι η εστίαση μόνο στα σχετικά δεδομένα σημαίνει λιγότερες δοκιμές σε ζώα, επειδή θα απαιτούνται λιγότερα πειράματα σε ζώα, κάτι που αποτελεί έναν άλλο βασικό στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ανακοινώνοντας την είδηση, η Επίτροπος για την ασφάλεια των τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι οι πράξεις αυτές φέρνουν «καλά νέα για τους Ευρωπαίους αγρότες που θα βοηθήσουν τη μετάβασή τους από τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων».

«Η ΕΕ έχει από τις υψηλότερες περιβαλλοντικές απαιτήσεις και πρωταγωνιστικό ρόλο όσον αφορά τη βιωσιμότητα του διατροφικού της συστήματος – η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί περαιτέρω απτή και συγκεκριμένη απόδειξη αυτού», δήλωσε η ίδια.

Εν τω μεταξύ, η ανακοίνωση χαιρετίστηκε ευρέως από τη βιομηχανία.

Εκπρόσωπος της Croplife Europe, που εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία φυτοπροστασίας, δήλωσε στη EURACTIV ότι χαιρετίζει τις προτάσεις προσαρμοσμένων απαιτήσεων για τους μικροοργανισμούς, χαρακτηρίζοντάς τες «σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για να έχουμε περισσότερα καινοτόμα βιοεντομοκτόνα στην αγορά».

Ωστόσο, αν και η Τζένιφερ Λιούις, εκτελεστική διευθύντρια της Διεθνούς Ένωσης Κατασκευαστών Βιοελέγχου (IBMA), εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εστίαση της Επιτροπής στο θέμα, τόνισε ότι «ελάχιστες είναι οι θεμελιώδεις αλλαγές» στις υφιστάμενες απαιτήσεις για τα δεδομένα σχετικά με τους μικροοργανισμούς.

Κάνοντας έκκληση για περισσότερη συμβολή εμπειρογνωμόνων τόσο από την Επιτροπή όσο και από τα κράτη μέλη όσον αφορά τα τεχνικά στοιχεία των νέων κανόνων, πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια «απογοητευτική χαμένη ευκαιρία» για την ευθυγράμμιση των πολιτικών της Επιτροπής της ΕΕ με τους στόχους του προγράμματος «Farm to Fork».

«Πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα ένα σύστημα ταχείας παρακολούθησης για τα μικροβιακά και άλλα είδη βιοελέγχου, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για τη μείωση των φυτοφαρμάκων», τόνισε.


Από Natasha Foote | EurActiv.com | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη


Σχόλια