Την επανίδρυση της Αγροφυλακής μελετά ο Βορίδης ...

Ένα ακόμη αστυνομικό σώμα από το παρελθόν, η Αγροφυλακη, είναι πιθανόν να ανασυσταθεί καθώς προχωρά ο «εκσυγχρονισμός» του κράτους και το σχ...


Ένα ακόμη αστυνομικό σώμα από το παρελθόν, η Αγροφυλακη, είναι πιθανόν να ανασυσταθεί καθώς προχωρά ο «εκσυγχρονισμός» του κράτους και το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτό τουλάχιστον προέκυψε από την συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, με αντικείμενο το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης βόσκησης αιγοπροβάτων και ιπποειδών. Για το ζήτημα αυτό υπήρξε μάλιστα επίσημη τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη.

Την αρχή έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών, Μανώλης Κόνσολας ο οποίος αναφέρθηκε στα ζητήματα της ανεξέλεγκτης βόσκησης λέγοντας ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος μια «παράμετρος σχετίζεται με την επανίδρυση της αγροφυλακής, το προσωπικό της οποίας έχει μεταφερθεί στις δασικές υπηρεσίες ή εναλλακτικά η ενίσχυση του προσωπικού των αρμοδιοτήτων της δασικής υπηρεσίας προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα αστυνόμευσης και επιβολής προστίμων για τα ανεπιτήρητα ζώα, παραγωγικά ζώα, όπως θα λέγαμε».

Για το ζήτημα αυτό φάνηκε έτοιμος να απαντήσει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: 

«Επανίδρυση της αγροφυλακής. Είναι κάτι το οποίο ευρύτερα απασχολεί υπό την έννοια του κατά πόσον χρειαζόμαστε ένα ξεχωριστό σώμα ελεγκτικό για να παρακολουθεί ευρύτερα τα αγροτικά αδικήματα». Σημείωσε επίσης πως θα «εντείνουμε αρκετά τη συνεργασία μας και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και με τους Δήμους και με τους συναδέλφους, οι οποίοι θέτουν το ζήτημα, προκειμένου, κυρίως, να διαστασιολογήσουμε σωστά το θέμα, να δούμε για τι πράγμα μιλάμε, να δούμε ποιες είναι οι υποδομές που χρειαζόμαστε, να δούμε ποιο προσωπικό χρειαζόμαστε. Δεν είναι απαραίτητο να είναι μόνιμο το προσωπικό αυτό. Θα δούμε ποιο είναι το προσωπικό που θέλουμε για να κάνουμε μία συγκεκριμένη δουλειά».

Μάλιστα όταν από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής του ζητήθηκαν περεταίρω διευκρινίσεις ο Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε πιο αναλυτικά στις σκέψεις που υπάρχουν στην κυβέρνηση. Όπως δήλωσε «σήμερα υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί. Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, άρα τη δουλειά την οποία έκανε – ας το πω – η Αγροφυλακή κάποιος την κάνει.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι κατά πόσον οι μηχανισμοί αυτοί οι ελεγκτικοί κάνουν τη δουλειά τους καλά, είναι επαρκής, χρειάζονται στήριξη ή χρειάζεται αλλαγή μοντέλου. Το «αλλαγή μοντέλου» θα ήταν να ξαναγυρίσουμε στην Αγροφυλακή. Ωστόσο αυτό είναι σαφές ότι θέλει μια πιο βαθιά μελέτη. Δεν είναι κάτι το οποίο εγώ θα σας το πω στο πόδι. Είναι κάτι το οποίο προφανώς θέλει αρκετή σκέψη».

Αξίζει να θυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται θέμα επανίδρυσης της Αγροφύλακης από κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αντίστοιχη πρόβλεψη είχε υπάρξει και το 2007 με υπουργό Δημόσιας Τάξης τον Βύρωνα Πολύδωρα. Την υπηρεσία επρόκειτο να στελεχώσουν επιτυχόντες διαγωνισμού που είχε γίνει το ..1993 επί κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τον ίδιο λόγο. Όμως τότε δεν είχε καταστεί δυνατό να γίνει η επανασύσταση της αγροφυλακής γιατί προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές τις οποίες κέρδισε το ΠΑΣΟΚ.


 

Σχόλια