Πιλοτικό πρόγραμμα για ποιοτικό βαμβάκι με τη μέθοδο της «αναγεννητικής γεωργίας»

Πιλοτικό πρόγραμμα για ποιοτικό βαμβάκι. Με τη μέθοδο της «αναγεννητικής γεωργίας» στην περιοχή Φαρσάλων - Φθιώτιδας και τη συνεργασία παραγ...


Πιλοτικό πρόγραμμα για ποιοτικό βαμβάκι. Με τη μέθοδο της «αναγεννητικής γεωργίας» στην περιοχή Φαρσάλων - Φθιώτιδας και τη συνεργασία παραγωγών, συνεταιριστών, πανεπιστημιακών *Θα εξάγεται στη Γαλλία με τα υψηλά στάνταρ της βιομηχανίας ένδυσης

Για το πιλοτικό πρόγραμμα καλλιέργειας βαμβακιού με τη μέθοδο της αναγεννητικής γεωργίας, το οποίο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της συνεργασίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού επαρχίας Φαρσάλων «Ο Ενιπέας» με εργαστήρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος και Γάλλους φορείς και βιομήχανους, ενημερώθηκαν οι παραγωγοί-μέλη του Συνεταιρισμού.


«Το ενδιαφέρον των παραγωγών είναι μεγάλο, πρόθεσή μας είναι να ξεκινήσουμε με 600 στρέμματα και αισιοδοξούμε ότι στην 5ετία που θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, τα αποτελέσματα θα είναι ικανοποιητικά και στην πορεία θα συμμετάσχουν περισσότεροι» δήλωσε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Θανάσης Καραΐσκος.

ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με Γάλλους κλωστοϋφαντουργούς και σε αυτό συμμετέχουν οι Συνεταιρισμοί «Ενιπέας», «ΘεσΓη», του Ορχομενού και του Θαυμακού Φθιώτιδας, ενώ το βαμβάκι θα εκκοκκίζεται σε μεταποιητική μονάδα της επαρχίας Φαρσάλων και θα εξάγεται στη Γαλλία. 

Το ενδιαφέρον των Γάλλων για καθαρό και ποιοτικό βαμβάκι είναι αρκετά έντονο τα τελευταία χρόνια, μιας και η τάση που επικρατεί στην ευρωπαϊκή αγορά και ιδιαίτερα στον χώρο της ένδυσης είναι τα ρούχα να προέρχονται από αναπτυγμένες χώρες που εφαρμόζουν αυστηρή ολοκληρωμένη διαχείριση ενός προτύπου κύκλου παραγωγής. 

Ακόμη αποφεύγουν χώρες, όπου σημειώνεται εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας και οι συνθήκες παραγωγής είναι απαρχαιωμένες, όπως Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Τουρκία. Ένας λόγος επιπλέον που η Ελλάδα φαντάζει ως η ιδανική χώρα προμήθειας εκκοκκισμένου βάμβακος είναι και η αύξηση του κόστους μεταφοράς από χώρες της Ανατολής.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ «ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ»

Πληροφορίες για τον τρόπο εφαρμογής του προγράμματος «αναγεννητικής γεωργίας», αλλά κυρίως για τα οφέλη στην παραγωγή, παρείχε στους βαμβακοπαραγωγούς ο καθηγητής Γεωγραφίας και Χωροταξίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Δημήτρης Γούσιος, ο οποίος μαζί με την ερευνήτρια στο εργαστήριο του Αγροτικού Χώρου Δήμητρα Γάκη θα τρέξουν το πρόγραμμα. 

«Η αναγεννητική γεωργία περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα πρακτικών βελτίωσης του εδάφους και της γονιμότητάς του μέσω της συνεχούς κάλυψης της επιφάνειας με κτηνοτροφικά φυτά (ψυχανθή) και της μείωσης των οργωμάτων. 

Απώτερος στόχος είναι η ενίσχυση της βιοποικιλότητας, η μείωση των αναγκών σε άρδευση, αλλά και η αύξηση της συγκράτησης των νερών και της δέσμευσης του άνθρακα. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αυτή η επιπρόσθετη κάλυψη του εδάφους μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την ποιμενική κτηνοτροφία.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος θα υπάρχει συνεχής συμβουλευτική υπηρεσία των παραγωγών από καθηγητές και έμπειρους γεωπόνους. Η Θεσσαλία θα αποκομίσει ως κέρδος, πέρα από τη βελτίωση της εικόνας και της αξίας του θεσσαλικού βαμβακιού, τη δημιουργία ενός διεθνούς εμβέλειας κέντρου υποστήριξης αυτής της νέας μορφής γεωργίας που προωθεί η Ε.Ε.

Του Γ. Ρούστα

πηγή:eleftheria.gr

Σχόλια