«Σταματήστε να δολοφονείτε τα μελίσσια με τους ψεκασμούς»

Έκκληση να σταματήσει η δολοφονία των μελισσών στην ευρύτερη περιοχή του Συκουρίου κάνουν αμυγδαλοπαραγωγοί προς συναδέλφους αγρότες, οι οπο...


Έκκληση να σταματήσει η δολοφονία των μελισσών στην ευρύτερη περιοχή του Συκουρίου κάνουν αμυγδαλοπαραγωγοί προς συναδέλφους αγρότες, οι οποίοι μέσα στην ανθοφορία συνεχίζουν παράνομα να ψεκάζουν με φυτοφάρμακα τις καλλιέργειές τους μη εφαρμόζοντας τον Κανονισμό, ο οποίος απαγορεύει το διάστημα αυτό και ειδικότερα από τα τέλη Φεβρουαρίου και έως τα τέλη Μαρτίου τους ψεκασμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν πετούν οι μέλισσες στα δέντρα και γίνεται η επικονίαση.

Δυστυχώς κάποιοι ασυνείδητοι αγρότες συνεχίζουν να αδιαφορούν για το περιβάλλον, αλλά και για την αμυγδαλολλιέργεια, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα μελίσσια και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό το «έγκλημα» στην ευρύτερη περιοχή του Συκουρίου.

Εξοργισμένος ο αμυγδαλοπαραγωγός από την Όσσα Συκουρίου Κώστας Μητροδήμος, δηλώνει στην «Ε» ότι είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. 

«Δυστυχώς υπάρχουν ασυνείδητοι συνάδελφοί μας, οι οποίοι δεν τηρούν τον Κανονισμό και παρά τη ρητή απαγόρευση γεμίζουν από τα σπίτια τους τα ραντιστικά και ραντίζουν τα χωράφια τους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με τους ψεκασμούς αυτούς το μόνο που κερδίζουμε είναι να μειώνουμε την παραγωγή μας κάθε χρόνο στα αμύγδαλα. Στην περιοχή μας, λόγω της ανθοφορίας της αμυγδαλιάς, πάρα πολλοί μελισσοκόμοι από πολλά μέρη της Ελλάδας, όπως Καλαμάτα, Κόρινθο, Εύβοια, Χαλκιδική κ.ά., φέρνουν εδώ τα μελίσσια τους. Με τις μέλισσες γίνεται η επικονίαση, κάτι που πρώτα ευνοεί εμάς τους αμυγδαλοπαραγωγούς και κατά δεύτερον λόγο τους μελισσοκόμους. Εάν οι μελισσοκόμοι βλέπουν τα μελίσσια τους να θανατώνονται από τους ψεκασμούς, είναι βέβαιο ότι, όπως αρκετοί έκαναν μέχρι τώρα, θα πάψουν να τα φέρνουν στην περιοχή Συκουρίου με ό,τι αρνητικό σημαίνει αυτό και για μας. Από το 2004 που έφερα στην περιοχή 200 μελισσοκυψέλες, έφθασαν σήμερα τις 1.400. Γιατί τις διώχνουμε; Στην Αμερική, στην Καλιφόρνια, οι μελισσοκόμοι πληρώνονται για την επικονίαση κι εδώ σε μας που γίνεται δωρεάν κάνουμε ό,τι μπορούμε με τις ενέργειές μας για να τους διώξουμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του αντιδημάρχου Τεμπών Χρ. Κρικώνη, ο οποίος ανέφερε ότι «ο Δήμος έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα με την τοποθέτηση λουκέτων στα δημοτικά σημεία λήψης νερού για τους ψεκασμούς, στα Δ.Δ. Όσσας, Καλοχωρίου, Χειμαδίου και Συκουρίου, τα οποία κλειδώνονται στις 8 το πρωί και ξεκλειδώνονται στις 6 το απόγευμα σε καθημερινή βάση, κάνοντας παράλληλα περιφρούρηση».

Γ. Ρούστας

πηγή:eleftheria.gr

Σχόλια