Αγωνία αμυγδαλοπαραγωγών για παγετό - Δουλεύουν πυρετωδώς οι ανεμομείκτες στο Συκούριο

Εκτός από τους μελισσοκόμους και οι παραγωγοί αμυγδάλου, ιδιαίτερα στην περιοχή του Συκουρίου, είναι ανήσυχοι από τις πρόσφατες χαμηλές θερμ...


Εκτός από τους μελισσοκόμους και οι παραγωγοί αμυγδάλου, ιδιαίτερα στην περιοχή του Συκουρίου, είναι ανήσυχοι από τις πρόσφατες χαμηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στον θεσσαλικό κάμπο, καθώς ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί από τον περσινό παγετό.

Ο έμπορος αμυγδάλων και εκπρόσωπος της Agronuts Κώστας Λανάρας κάνει λόγο για «μία δύσκολη χρονιά, αφού ένα ποσοστό 10% της παραγωγής έχει μπει στο στάδιο της ανθοφορίας και αντιμετωπίζει προβλήματα από τις καιρικές συνθήκες».

Ο παραγωγός Κώστας Μητροδήμος από το Συκούριο, ο οποίος διαθέτει δύο ανεμομείκτες, στο πλαίσιο της αντιπαγετικής προστασίας της παραγωγής του, υποστηρίζει στην «ΕτΔ» ότι και τα δύο μηχανήματα δούλευαν πυρετωδώς τις προηγούμενες μέρες, αφού η θερμοκρασία στην ευρύτερη περιοχή του Νέσσωνα έφτασε τους -4 βαθμούς Κελσίου. Ο κ. Μητροδήμος είναι ο μόνος παραγωγός που με δικά του έξοδα λειτουργεί στο πλαίσιο της αντιπαγετικής προστασίας, ανεμομείκτες για την προστασία των αμυγδαλιών. Το παράπονό του είναι πως «παρά τη δέσμευση του προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζου πέρυσι ότι όποια πρόταση για ανεμομείκτες υποβληθεί θα επιδοτηθεί, εν τούτοις ο φάκελός του απορρίφθηκε».

Ο ίδιος πάντως δεν πτοήθηκε και στον περσινό μοναδικό ανεμομείκτη, φέτος προσέθεσε έναν ακόμα σε απόσταση ενός χιλιομέτρου για την πληρέστερη προστασία της παραγωγής του. Ωστόσο δηλώνει ανήσυχος για τα άλλα 180 στρέμματα που έχει στην περιοχή και δεν καλύπτονται από τους ανεμομείκτες και για τα οποία θεωρεί δεδομένη τη ζημιά από την παγωνιά, ακόμη και στο φυτικό κεφάλαιο».

Από τον Γιώργο Ρούστα
(roustas@eleftheria.gr)

Σχόλια