H πράσινη γεωργία «κλειδί» για την ανεξαρτησία από τη Ρωσία

Πέραν του τακτικού προϋπολογισμού, 180 εκατομμύρια ευρώ θα πάνε απευθείας «στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις» ως απάντηση στις συνέπειες του πολ...




Πέραν του τακτικού προϋπολογισμού, 180 εκατομμύρια ευρώ θα πάνε απευθείας «στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις» ως απάντηση στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία στις γεωργικές αγορές. [Andreas Gora/EPA-EFE]



Ο υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας Τζεμ Όζντεμιρ χαρακτήρισε τη γεωργία ως ζήτημα ασφάλειας. Το να καταστεί η γεωργία πιο βιώσιμη και ανθεκτική είναι ένα σημαντικό βήμα προς μεγαλύτερη ανεξαρτησία από τη Ρωσία, δήλωσε σε ομιλία του προς Γερμανούς βουλευτές.

Ο Όζντεμιρ παρουσίασε τον προϋπολογισμό για τη γεωργία και τα τρόφιμα την Πέμπτη (24 Μαρτίου), αφού η κυβέρνηση ενέκρινε τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 2022 στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Πέραν του τακτικού προϋπολογισμού, 180 εκατομμύρια ευρώ θα πάνε απευθείας «στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις» ως απάντηση στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία στις γεωργικές αγορές. Παραμένει ασαφές πώς ή για ποιο σκοπό θα εκταμιευθούν τα κονδύλια.

Το ένα τρίτο θα προέλθει από κονδύλια της ΕΕ, ιδίως από το αποθεματικό για την αντιμετώπιση της κρίσης, με το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να στηρίξει τη γεωργία. Το υπόλοιπο θα χρηματοδοτηθεί από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ως απάντηση στην κρίση στην Ουκρανία.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να καταστεί η γεωργία πιο ανθεκτική στην κρίση, τόνισε ο Όζντεμιρ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Βιώσιμη διατροφή για την εξασφάλιση ανεξαρτησίας

«Αυτή τη στιγμή το βιώνουμε με οδυνηρό τρόπο: Η διατροφική και γεωργική πολιτική είναι επίσης πολιτική ασφάλειας», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας. «Αν θέλουμε να ανεξαρτητοποιηθούμε από τον Πούτιν, χρειαζόμαστε συνεπή βήματα προς μια βιώσιμη γεωργία που θα είναι πιο ανθεκτική απέναντι στις κρίσεις», πρόσθεσε.

Κατά την παρουσίαση των σχεδίων της Επιτροπής για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας ενόψει του πολέμου στην Ουκρανία στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι τόνισε επίσης την ολοένα και πιο στρατηγική θέση της πολιτικής τροφίμων για την ΕΕ.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το γερμανικό υπουργείο Γεωργίας δρομολόγησε την πρώτη δέσμη μέτρων για τη στήριξη της γεωργίας, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής χρήσης περιοχών οικολογικής προτεραιότητας για ζωοτροφές.

Ωστόσο, το βήμα αυτό θα απαιτούσε πρώτα την έγκριση των ομοσπονδιακών κρατιδίων, τα οποία πρόκειται να συναντηθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα για τη διάσκεψη των υπουργών Γεωργίας.

Το υπουργείο επέκρινε μια πρόταση που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επιτρέπει τη χρήση φυτοφαρμάκων, χαρακτηρίζοντάς την αντιπαραγωγική για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων.

Το σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε ο Όζντεμιρ στους βουλευτές περιλαμβάνει επίσης μια οικονομική αύξηση της Εθνικής Στρατηγικής για τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες για την αύξηση της προσφοράς ζωοτροφών που παράγονται σε περιφερειακό επίπεδο.

Το υπουργείο θέλει επίσης να επενδύσει σε ψηφιακές τεχνολογίες ακριβείας που θα επιτρέψουν στους αγρότες να εφαρμόζουν τα λιπάσματα με πιο στοχευμένο τρόπο και έτσι να εξοικονομούν κόστος.

«Σε αυτόν τον προϋπολογισμό, θα κάνουμε προσαρμογές που θα μας βοηθήσουν να κινηθούμε προς μια γεωργία λιγότερο επιρρεπή σε κρίσεις», δήλωσε ο Όζντεμιρ.

Σε συνέντευξη Τύπου στις 25 Μαρτίου, ο Ιωακίμ Ρούκβιντ, πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Αγροτών (DBV), εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την κατάσταση εφοδιασμού σε λιπάσματα.

«Έχω μεγάλη ανησυχία όσον αφορά στην επόμενη καλλιεργητική χρονιά και πιθανές σημαντικές ελλείψεις στην παραγωγή», δήλωσε ο Ρούκβιντ. «Η διαθεσιμότητα των αποθεμάτων φυσικού αερίου που απαιτούνται για την παραγωγή λιπασμάτων είναι επίσης κρίσιμη», πρόσθεσε.

Λόγω των αυξήσεων των τιμών των λιπασμάτων και της ενέργειας, η DBV αναμένει σημαντικά αυξημένο κόστος παραγωγής στη γεωργία, για παράδειγμα, αύξηση άνω του ενός τρίτου για το σιτάρι και τον αραβόσιτο. Για την ελάφρυνση της επιβάρυνσης, η ένωση ζητά, μεταξύ άλλων, την προσωρινή αναστολή του ενεργειακού φόρου στα καύσιμα.

«Για τη χώρα μας, για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, ο εφοδιασμός είναι ασφαλής», δήλωσε ο Όζντεμιρ στην ομιλία του. Κάλεσε τον πληθυσμό να αποφύγει τη συσσώρευση αγορών, επίσης για να μην ανεβούν ακόμη περισσότερο οι τιμές των τροφίμων.

Ο Ρούκβιντ ήταν της ίδιας άποψης. «Από τη δική μου οπτική γωνία, η συσσώρευση δεν είναι μόνο περιττή, αλλά δεν έχει νόημα», είπε, αναφερόμενος στη σταθερή κατάσταση εφοδιασμού στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον Ρούκβιντ, ο εφοδιασμός της χώρας σε τρόφιμα είναι ασφαλής μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο, η κατάσταση είναι πολύ πιο κρίσιμη, σύμφωνα τόσο με τον Όζντεμιρ όσο και με τον Ρούκβιντ. «Υποθέτουμε ότι θα υπάρξουν στενώσεις στον εφοδιασμό, ιδίως στη Βόρεια Αφρική, στην αραβική περιοχή, αλλά και στην Ασία», δήλωσε ο Ρούκβιντ.

Ως εκ τούτου, ο Οζντεμίρ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παράσχει μεγαλύτερη υποστήριξη στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών και να προωθήσει τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων στις τοπικές χώρες μέσω εταιρικών σχέσεων αναπτυξιακής πολιτικής.

«Ο κόσμος μπορεί να βασίζεται στη Γερμανία», δήλωσε.
Από Julia Dahm | EURACTIV.de

Σχόλια