Πράσινο Ταμείο και αρωματικά φυτά - Σε πλήρη εξέλιξη το έργο Olympus+

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται το έργο με τίτλο «Τα Αρωματικά - Φαρμακευτικά Φυτά Ολύμπου, ως πρόκληση για διατήρηση της βιοποικιλότητας -Oly...


Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται το έργο με τίτλο «Τα Αρωματικά - Φαρμακευτικά Φυτά Ολύμπου, ως πρόκληση για διατήρηση της βιοποικιλότητας -Olympus+», που έχει εγκριθεί προς υλοποίηση από το Πράσινο Ταμείο και μελετά όχι μόνο τη βιοποικιλότητα του Ολύμπου, με επίκεντρο τα ΑΦΦ, αλλά και την προστασία του μυθικού βουνού από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Σημειώνεται ότι το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Φυσικό περιβάλλον και καινοτόμες δράσεις 2021».

Το εταιρικό σχήμα με συντονιστή το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» (Δίκτυο Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ») και εταίρους α) το Εργαστήριο Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, β) τον Φορέα Διαχ. Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και γ) τον ΧΟΠΣ Σπαρμού, αποδεικνύει το ενδιαφέρον του για την προστασία του μυθικού βουνού, αλλά και τη δημιουργία επιχειρηματικότητας και εισοδήματος για τις τοπικές κοινωνίες μέσα από τα ΑΦΦ.

Προ ημερών πραγματοποιήθηκε μία ακόμα διαδικτυακή σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν εκ μέρους του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ο πρόεδρος Δ.Σ. Κώστας Σκριάπας και του ΧΟΠΣ Σπαρμού η πρόεδρος Δ.Σ. Βίκυ Νίκου, οι οποίοι και εξέτασαν τεχνικά θέματα του έργου και έγινε συντονισμός των δράσεων που θα υλοποιηθούν από τον ΧΟΠΣ Σπαρμού τους επόμενους μήνες στην περιοχή της Ελασσόνας. 

Το έργο υποστηρίζεται από τον Δήμο Ελασσόνας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας και στόχος του είναι να αναδείξει στο ευρύ κοινό τη σημασία του εδάφους για την παραγωγή Αρωματικών – Φαρμακευτικών Φυτών σε μεγάλα υψόμετρα, την προσαρμογή και τη μετρίαση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην καλλιέργειά τους και την επιστημονική ενημέρωση για την αξία τους στη ζωή και την υγεία του ανθρώπου.

Από τον Γιώργο Ρούστα
(roustas@eleftheria.gr)


Σχόλια