ΓΑΛΑ: Το αυξημένο κόστος επιβράδυνε τις αποδόσεις - Κατά 1,5% μειώθηκαν τα κοπάδια γαλακτοπαραγωγής

Το αυξημένο κόστος επιβράδυνε τις αποδόσεις -Κατά 1,5% μειώθηκαν τα κοπάδια γαλακτοπαραγωγής Μείωση των κοπαδιών γαλακτοπαραγωγής, αυξημένη ...


Το αυξημένο κόστος επιβράδυνε τις αποδόσεις -Κατά 1,5% μειώθηκαν τα κοπάδια γαλακτοπαραγωγής
Μείωση των κοπαδιών γαλακτοπαραγωγής, αυξημένη τιμή γάλακτος καθ’ όλη την διάρκεια του 2021 καθώς και μειωμένες αποδόσεις, χαρακτήρισε την ευρωπαϊκή περσινή γαλακτοκομική σεζόν.

Συγκεκριμένα, η εποχική τάση που παρατηρείται συνήθως στην τιμή του γάλακτος της ΕΕ, δηλαδή να αυξάνεται κατά περιόδους, το 2021 δεν πραγματοποιήθηκε. Αντιθέτως, η τιμή του γάλακτος αυξανόταν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει η Κομισιόν, στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της γεωργίας για την εαρινή περίοδο, οι παραδόσεις γάλακτος μειώθηκαν κατά 0,3%. Οι μειώσεις στις παραδόσεις γάλακτος είχαν να σημειωθούν από το 2009.

Την ίδια στιγμή, το αυξανόμενο κόστος επιβράδυνε την αύξηση της απόδοσης γάλακτος και συνέβαλε σε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των κοπαδιών γαλακτοπαραγωγής κατά 1,5%.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και το κόστος των εισροών είναι επίσης πιθανό να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στις τιμές καταναλωτή για τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ενώ η κατανάλωση τυριού και βουτύρου μπορεί να αυξηθεί ελαφρώς, η χρήση σκόνης γάλακτος στη μεταποίηση αναμένεται να μειωθεί.

Συνολικά, προβλέπεται ότι η παραγωγή τυριού και ορού γάλακτος θα μπορούσε να συνεχίσει να είναι η προτιμώμενη επιλογή, ενώ αναμένεται κάποια ανάκαμψη στην παραγωγή γάλακτος σε σκόνη , πιθανώς υποστηριζόμενη από την αύξηση των εξαγωγών.


ΠΗΓΗ:in.gr

Σχόλια