Η Σητεία ετοιμάζεται για το διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου Athena που θα γίνει από τις 7 έως 9 Απριλίου

Στη Σητεία χτυπά η καρδιά του ελαιολάδου . Tον διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου Athena που θα γίνει 7-9 Απριλίου φιλοξενεί φέτος η “πόλη του ελα...


Στη Σητεία χτυπά η καρδιά του ελαιολάδου . Tον διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου Athena που θα γίνει 7-9 Απριλίου φιλοξενεί φέτος η “πόλη του ελαιολάδου” η Σητεία. Tριάντα διεθνούς φήμης κριτές αναμένεται να αξιολογήσουν πάνω από 550 δείγματα ελαιολάδου από 24 χώρες και να εξερευνήσουν τον μοναδικής ομορφιάς ελαιώνα του Λασιθίου.

Ο διαγωνισμός συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Σητείας, το Επιμελητήριο Λασιθίου, τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας και την εταιρεία Vinetum υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής.


Ο Δήμος Σητείας έχει οργανώσει ένα πολυεπίπεδο πλάνο δράσεων το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

6,7,8,9/4: Ξεναγήσεις των κριτών του διαγωνισμού σε διάφορα σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος (Μινωικό Ανάκτορο στον αρχαιολογικό χώρο στη Κάτω Ζάκρο, Ιερά Μονή Τοπλού, υπεραιωνόβιος ελαιώνας, «υιοθέτηση» μιας αρχαίας ελιάς. κ.ά.)

6/4: Τελετή έναρξης στο Sitia Beach Hotel με χαιρετισμούς, παρουσίαση βιβλίου του Μανόλη Τσαντάκη “ Οι αιωνόβιες ελιές της Κρήτης”, παρουσίαση τοπικών χορών από το Λύκειο Ελληνίδων Σητείας και Έκθεση ελαιολάδων Σητείας παρουσία των ελαιοπαραγωγών

8/4 : Εκδήλωση για τους επαγγελματίες εστίασης με τη συνεργασία του Συλλόγου καταστημάτων Εστίασης & Ψυχαγωγίας, με θέμα «Γιατί πρέπει να χρησιμοποιούμε τοπικά προϊόντα και αν αυτό είναι εφικτό στα πλαίσια μιας μικρής επιχείρησης» και ομιλητές τους κ. Γιάννη Μπαξεβάνη (σεφ) και κ. Στράτο Πατσάκη (Hotel Manager στο Minos Beach Art Hotel).

8/4 : Street party με γνωστούς DJ’s στο κέντρο της πόλης με κέρασμα πιάτων με βάση το ελαιόλαδο σε συνεργασία με τον Σύλλογο καταστημάτων Εστίασης & Ψυχαγωγίας, selfie spot για μοναδικές φωτογραφήσεις και πολλές άλλες εκπλήξεις
O δήμαρχος Σητείας, Γιώργος Ζερβάκης, δήλωσε από την πλευρά του πως «το λάδι καθορίζει την καθημερινότητά μας και η πόλη της Σητείας έχει δώσει το όνομά της σε μία από τις πιο γνωστές Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης ελαιολάδου, την ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου, η οποία καλύπτει ουσιαστικά όλη την ανατολική Κρήτη.

Εκτιμάται πως περισσότερες από 10.000 οικογένειες βιοπορίζονται κυρίως από την ελιά, η οποία καλλιεργείται εκεί από τους μινωικούς χρόνους.

Τα 2,5 εκατ. ελαιόδενδρα της περιοχής αυτής καλύπτουν πάνω από 100.000 στρέμματα γης, με ετήσια παραγωγή που κυμαίνεται από τους 10.000 μέχρι τους 15.000 τόνους ελαιολάδου, το 80% του οποίου εξάγεται».

Ο διεθνής διαγωνισμός Αthena έρχεται φέτος στη Σητεία, έχοντας πρώτα διεξαχθεί στην Αθήνα, στην Πύλο, στους Δελφούς, στο Ναύπλιο, στα Σπάτα και στη Λέσβο.

Η αλλαγή, κάθε χρόνο, του τόπου τέλεσης του διαγωνισμού είναι μία από τις καινοτομίες που έχουν υιοθετήσει οι διοργανωτές του, με στόχο την προβολή σταδιακά όλων των ελαιοκομικών περιοχών της χώρας και των γηγενών ποικιλιών ελιάς που είναι συνυφασμένες με κάθε μία από αυτές.

«Η Σητεία διαθέτει ένα από τα πιο ισχυρά εμπορικά σήματα ελαιολάδου διεθνώς και η επιλογή της Σητείας ως τόπο διεξαγωγής του Αthena ήταν νομοτελειακός», δήλωσε η διευθύντρια του διαγωνισμού, Μαρία Κατσούλη.


Σχόλια