Την οριστικοποίηση της συνδεδεμένης στο καλαμπόκι από φέτος διεκδικεί η χώρα από την Κομισιόν

Την οριστικοποίηση της συνδεδεμένης στο καλαμπόκι από φέτος διεκδικεί την Πέμπτη 7 Απριλίου η χώρα από την Κομισιόν Την οριστικοποίηση της σ...


Την οριστικοποίηση της συνδεδεμένης στο καλαμπόκι από φέτος διεκδικεί την Πέμπτη 7 Απριλίου η χώρα από την Κομισιόν

Την οριστικοποίηση της συνδεδεμένης στο καλαμπόκι από φέτος διεκδικεί την Πέμπτη 7 Απριλίου η χώρα από την Κομισιόν, με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει μεταβεί στο Λουξεμβούργο για τις εργασίες του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.


Οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Γιώργο Γεωργαντά να καταφθάνει στο Συμβούλιο με πλάνο συνδεδεμένης ενίσχυσης των παραγωγών καλαμποκιού και όλα θα κριθούν από την αποδοχή που θα έχει η πρόταση στους υπόλοιπους υπουργούς, με δεδομένο ότι σε ορισμένες χώρες οι δηλώσεις των καλλιεργειών (αντίστοιχα ΟΣΔΕ) έχουν ήδη ξεκινήσει, κάτι που περιπλέκει ίσως την εξίσωση.

Πάντως σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Γεωργαντάς με παραγωγούς στην Ορεστιάδα, φέρεται ότι δεσμεύτηκε για συνδεδεμένη στο καλαμπόκι από φέτος, η οποία ως γνωστόν θα πιστωθεί του χρόνου στους δικαιούχους.

Για συνδεδεμένη στον ηλίανθο

Από την άλλη, οι επικεφαλής της Βάθη τα μαζεύουν σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα συνδεδεμένης ενίσχυσης στον ηλίανθο. Οι αναφορές σε συνδεδεμένη στον ηλίανθο πάντως δύσκολα θα μπορούσε να προκύψει, δεδομένου ότι ο ευρωπαϊκός κανονισμός αποκλείει τη δυνατότητα συνδεδεμένης σε ενεργειακές καλλιέργειες. Η καλλιέργεια του ηλίανθου άλλωστε, ενισχύεται από το πρόγραμμα Απονιτροποίησης αλλά και από τα Βιολογικά, στις περιπτώσεις που κατευθύνεται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Σε ό,τι αφορά στην συνδεδεμένη ενίσχυση για το καλαμπόκι, το επικρατέστερο σενάριο θέλει τη σχετική απόφαση να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό άμεσων ενισχύσεων της τρέχουσας διετίας (μεταβατική περίοδος ΚΑΠ), εξαντλώντας το περιθώριο για συνδεδεμένες ενισχύσεις, με ένα επί πλέον ποσό της τάξεως των 48 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η εν λόγω ενίσχυση στο καλαμπόκι μπορεί να φθάσει, ανάλογα με τα στρέμματα που θα καλλιεργηθούν, μέχρι 56 ευρώ το στρέμμα.

Σημειώνεται ότι για τις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) είναι προγραμματισμένη η συζήτηση των υπουργών για τη νέα δέσμη μέτρων που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν κεντρικά οι Βρυξέλλες, μια διαπραγμάτευση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού ενδέχεται να συζητηθεί και η τύχη του λεγόμενου 7χίλιαρου, που προωθούν τόσο οι Ευρωβουλευτές όσο και κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας, 7 Απριλίου 2022

Tα κυριότερα σημεία της ημερήσιας διάταξης:

Επισιτιστική ασφάλεια

Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ θα συζητήσουν την πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων τροφίμων, στην οποία καθορίζεται σειρά μέτρων για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις που έχει στην επισιτιστική ασφάλεια, τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων τροφίμων
Αντίδραση της ΕΕ στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (γενικές πληροφορίες)

Κατάσταση της αγοράς γεωργικών προϊόντων

Οι υπουργοί της ΕΕ θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την κατάσταση της αγοράς αγροδιατροφικών προϊόντων και την κατάσταση του γεωργικού τομέα της ΕΕ, εστιάζοντας ειδικότερα στις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Απορροφήσεις άνθρακα

Το Συμβούλιο θα συζητήσει την εν εξελίξει αναθεώρηση του κανονισμού για τη χρήση γης, την αλλαγή στη χρήσης γης και τις δασοκομικές δραστηριότητες (LULUCF), στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων προσαρμογής στον στόχο του 55 %.

Στόχος της πρότασης της Επιτροπής για την αναθεώρηση της ισχύουσας νομοθεσίας είναι να τεθεί νέος στόχος για απορροφήσεις άνθρακα 310 εκατομμυρίων τόνων έως το 2030, ώστε να επιτευχθεί κλιματική ουδετερότητα σε επίπεδο ΕΕ στον τομέα της χρήσης γης, της δασοκομίας και της γεωργίας έως το 2035.

Οι απορροφήσεις άνθρακα —δηλαδή η αφαίρεση του CO2 από την ατμόσφαιρα και η αποθήκευσή του, για παράδειγμα μέσω των δέντρων ή μέσω της προστασίας πλούσιων σε άνθρακα εδαφών— μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας.

Το Συμβούλιο θα εγκρίνει επίσης, ως σημείο Α, συμπεράσματα σχετικά με την ανακοίνωση της Επιτροπής για τους βιώσιμους κύκλους άνθρακα. Η ανακοίνωση, η οποία δημοσιεύθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2021, αναφέρει τρόπους για την παροχή κινήτρων για ανθρακοδεσμευτική γεωργία, στο πλαίσιο των προσπαθειών για μείωση των εκπομπών στην ΕΕ κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030.

Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τους βιώσιμους κύκλους άνθρακα
Δέσμη Fit for 55 (γενικές πληροφορίες)


ΠΗΓΗ: agronews.gr

Σχόλια