Ουκρανία: Οι έμποροι ζητούν άρση των περιορισμών στις εξαγωγές σιταριού

Η Ένωση Εμπόρων της Ουκρανίας UGA ζήτησε από την κυβέρνηση να ακυρώσει τους περιορισμούς στις εξαγωγές σιταριού, καθώς, όπως επισήμανε, τα α...


Η Ένωση Εμπόρων της Ουκρανίας UGA ζήτησε από την κυβέρνηση να ακυρώσει τους περιορισμούς στις εξαγωγές σιταριού, καθώς, όπως επισήμανε, τα αποθέματα είναι επαρκή και οι αποστολές δεν θα επηρεάσουν την επισιτιστική ασφάλεια στη χώρα.

Τον Μάρτιο, η Ουκρανία εξέδιδε άδειες προκειμένου να υλοποιούνται οι εξαγωγές σιταριού, καλαμποκιού και ηλιέλαιου. Δύο εβδομάδες μετά, η κυβέρνηση ακύρωσε τους περιορισμούς στις εξαγωγές για το καλαμπόκι και το ηλιέλαιο.


Η Ουκρανία συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών και εξαγωγέων σιτηρών στον κόσμο ενώ είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας ηλιέλαιου.

Η Ουκρανία, η οποία είχε συλλέξει 33 εκατομμύρια τόνους σιταριού το 2021, είχε προγραμματίσει να εξάγει 25,3 εκατομμύρια τόνους την περίοδο 2021/22 από τον Ιούλιο έως τον Ιούνιο.

Οι εξαγωγές, ωστόσο, έχουν σχεδόν διακοπεί από τα τέλη Φεβρουαρίου λόγω της ρωσικής εισβολής και του αποκλεισμού των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας.

"Περίπου 12 εκατομμύρια τόνοι σιταριού παραμένουν σε αποθήκες στην Ουκρανία, ενώ απομένουν λιγότεροι από 3 μήνες μέχρι τη νέα συγκομιδή και η εγχώρια κατανάλωση ανέρχεται σε περίπου 1,5 εκατ. τόνους", ανέφερε η UGA σε ανακοίνωσή της.

"Η ακύρωση των αδειών θα απλοποιήσει τη διαδικασία των εξαγωγών σιταριού και θα απελευθερώσει αποθηκευτικό χώρο για τη νέα σοδειά", τόνισε η Ένωση Εμπόρων.

Σύμφωνα με τους εμπόρους, το μεγαλύτερο μέρος της καλλιέργειας σιταριού στην Ουκρανία βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει την πρόβλεψη για τη σοδειά σιταριού του 2022, ενώ η APK-Inform προβλέπει ότι η παραγωγή θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 53,7% στους 14,9 εκατομμύρια τόνους.


ΠΗΓΉ:capital.gr

Σχόλια