Γιατί εκτοξεύτηκε η τιμή στα αυγά

Η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία περιορίζει τις παγκόσμιες προμήθειες αυγών, αυξάνοντας τις τιμές των ...


Η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία περιορίζει τις παγκόσμιες προμήθειες αυγών, αυξάνοντας τις τιμές των βασικών τροφίμων, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία διακόπτει τις αποστολές στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Φέτος, λόγω της γρίπης των πτηνών, που εξελίχθηκε ως η χειρότερη επιδημία από το 2015 για τις ΗΠΑ, «εξαφάνισε» περισσότερα από 19 εκατομμύρια ωοπαραγωγικές όρνιθες σε εμπορικές φάρμες, εξαλείφοντας περίπου το 6% του κοπαδιού της χώρας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters με στοιχεία της ομοσπονδιακής και πολιτειακής κυβέρνησης.

Η Γαλλία, εν τω μεταξύ, υφίσταται το χειρότερο ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών, κατά το οποίο περίπου το 8% των ωοπαραγωγικών ορνίθων έχουν θανατωθεί.

Όταν μολύνονται τα πουλερικά, ολόκληρα κοπάδια θανατώνονται για να περιορίσουν την ασθένεια, η οποία συχνά μεταδίδεται από άγρια ​​πτηνά.

Οι προκλήσεις για τους προμηθευτές αυγών

Ο θανατηφόρος ιός και ο πόλεμος είναι οι πιο πρόσφατες προκλήσεις για τους προμηθευτές αυγών που παλεύουν επίσης με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και το υψηλό κόστος ενέργειας και σιτηρών, που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων εκτινάχθηκαν σχεδόν κατά 13% τον Μάρτιο σε νέο υψηλό ρεκόρ, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, η οποία είναι ένας σημαντικός εξαγωγέας σιταριού και καλαμποκιού, ανέβασε τις τιμές των σιτηρών, ανέφερε η υπηρεσία τροφίμων του ΟΗΕ.


Σύμφωνα με τους πτηνοτρόφους, οι τιμές των αυγών αναμένεται να παραμείνουν υψηλές, καθώς θα χρειαστούν μήνες για να ξαναρχίσουν οι εργασίες σε μολυσμένα αγροκτήματα.

«Η βιομηχανία προϊόντων βρίσκεται σε γενικό πανικό», δήλωσε ο Μάρκους Ραστ, διευθύνων σύμβουλος της Rose Acre Farms, της δεύτερης μεγαλύτερης παραγωγού αυγών στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία έχασε περίπου 1,5 εκατομμύριο κοτόπουλα που γεννούσαν αυγά σε μια φάρμα της Αϊόβα που είχε μολυνθεί από τη γρίπη των πτηνών, η οποία επίσης έβαλε στο περιθώριο ένα εργοστάσιο επεξεργασίας, είπε.

Η Αϊόβα, από τις μεγαλύτερες πολιτείες παραγωγής αυγών των ΗΠΑ, έχει υποφέρει άσχημα με τη σφαγή δύο σμηνών που το καθένα περιείχε περισσότερα από 5 εκατομμύρια κοτόπουλα ωοπαραγωγής.

Επίσης, η Νεμπράσκα είπε ότι ένα σμήνος άνω των 1,7 εκατομμυρίων ωοπαραγωγών ορνίθων θα θανατωθεί.

Το τεράστιο μέγεθος τέτοιων επιχειρήσεων πουλερικών επιτάχυνε τον αντίκτυπο στη βιομηχανία τροφίμων των ΗΠΑ, σε σύγκριση με την Ευρώπη όπου οι εκμεταλλεύσεις είναι μικρότερες.

Οι τιμές χονδρικής για τα μεγάλα αυγά στις Μεσοδυτικές ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 3 δολάρια ανά ντουζίνα τον Μάρτιο και έφτασαν στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί ποτέ, αυξημένες σχεδόν κατά 200%.

Αντίστοιχα, στη Γαλλία, οι τιμές χονδρικής των αυγών έχουν αυξηθεί κατά 69% από πέρυσι, σύμφωνα με το γαλλικό αγροτικό γραφείο France AgriMer.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν τις εισαγωγές αυγών από χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία για να ενισχύσουν τις προμήθειες μετά το χειρότερο ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών το 2015, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι εισαγωγές είναι μια λιγότερο βιώσιμη επιλογή τώρα λόγω των κρουσμάτων στην Ευρώπη, είπαν οι αναλυτές.

Το ξέσπασμα του πολέμου

Το ξέσπασμα του πολέμου διαταράσσει τις αλυσίδες εφοδιασμού για τους αγοραστές της Μέσης Ανατολής.

Η Ουκρανία παρήγαγε 14,1 δισεκατομμύρια αυγά το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας της Ουκρανίας.

Ένα χρόνο νωρίτερα, η παραγωγή έφτασε τα 16,2 δισεκατομμύρια αυγά, περισσότερα από τα 15,7 δισεκατομμύρια που παράγονται στη Γαλλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό αυγών της ΕΕ, σύμφωνα με τον γαλλικό όμιλο βιομηχανίας αυγών CNPO.

Η Ουκρανία είναι τα τελευταία χρόνια ο κύριος προμηθευτής αυγών της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ήμισυ των εισαγωγών, μπροστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σχόλια