Για μία ακόμα φορά οι παραγωγοί πέφτουν θύματα της άναρχης αγοράς και των κερδοσκοπικών παιχνιδιών που τη χαρακτηρίζουν, καθώς πληθαίνουν οι...
Για μία ακόμα φορά οι παραγωγοί πέφτουν θύματα της άναρχης αγοράς και των κερδοσκοπικών παιχνιδιών που τη χαρακτηρίζουν, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες για αθέμιτες πρακτικές και υπέρογκα κέρδη από μερίδα επιχειρήσεων, οι οποίες πουλάνε το μαλακό σιτάρι σε τιμές πολέμου και ας κάνουν χρήση των περσινών αποθεμάτων.
Στο μαλακό σιτάρι γίνεται λόγος ακόμη και για τεχνητές ελλείψεις προϊόντων, με την Κυβέρνηση να περνά ρύθμιση που υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να δηλώσουν τα αποθέματά τους σε σιτηρά, φυτικά έλαια πλην ελαιολάδου και εφοδίων.
Οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι επιχειρήσεις εμπορίας σιτηρών που καρπώθηκαν το καπέλο στην τιμή των προϊόντων, τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με έρευνα της «ΥΧ», «στην αλυσίδα του μαλακού σίτου το καλοκαίρι του ’21 η μέση τιμή παραγώγου ήταν 21 λεπτά το κιλό, η μέση τιμή πώλησης από τον έμπορο στον μύλο 27 λεπτά και η μέση τιμή πώλησης αλεύρου από τον μύλο στα αρτοποιεία (για ψωμί τύπου 70%) 37 λεπτά. Μετά την κρίση (άνοιξη 2022) η μέση τιμή αγοράς από τον αγρότη παρέμεινε σταθερή στα 21 λεπτά, αλλά η τιμή πώλησης από τον έμπορο στον μύλο εκτινάχθηκε στα 45 λεπτά και από τον μύλο στα αρτοποιεία στα 75 λεπτά!
ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ-ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ
Την ίδια ώρα, αισιόδοξος ότι το μεγάλο στοίχημα αναβάθμισης του πρωτογενούς τομέα μπορεί να γίνει πράξη, δήλωνε από τα Γιάννενα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, στα εγκαίνια του Εργαστηρίου Ελέγχου Γάλακτος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων.
Ο ΥπΑΑΤ είπε ότι «είναι καθήκον της Πολιτείας, μέσω της διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών και συστημάτων, να αξιοποιήσει τις σύγχρονες υποδομές και το άρτια καταρτισμένο προσωπικό για να ενισχυθούν οι έλεγχοι στην αγορά και να προστατευθούν τα ελληνικά προϊόντα και οι Έλληνες παραγωγοί.
Κανείς δεν δικαιούται να νοθεύει τα ποιοτικά προϊόντα και τον μόχθο του πρωτογενούς τομέα μας. Η διαδικασία ελέγχων πρέπει να γίνεται με ταχύτητα και διαφάνεια», επισήμανε ο κ. Γεωργαντάς.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Κεδίκογλου καυτηρίασε και τα φαινόμενα κερδοσκοπίας και προειδοποίησε ότι το ΥΠΑΑΤ και η Κυβέρνηση κατ’ επέκταση, βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση για την αντιμετώπισή τους.
«Υπήρξαν αναφορές για κάποιους εμπλεκόμενους στην εφοδιαστική αλυσίδα που έχουν αποθέματα και προσπαθούν να επωφεληθούν από την κατάσταση. Υποχρεούνται πλέον να δηλώνουν τα αποθέματά τους. Το να κερδοσκοπεί κάποιος εν καιρώ πολέμου, θυμίζει μαυραγορίτες της Κατοχής», σημείωσε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε, ότι στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, δόθηκαν ενισχύσεις 200 εκατ. ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους για να κρατηθούν σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές. «Σε μια δεύτερη φάση, αναπροσαρμόζουμε τις καλλιέργειες της χώρας μας», κατέληξε.
ΠΗΓΉ:eleftheria.gr
Σχόλια