Brexit: Η γραφειοκρατία αφήνει τα βρετανικά παντζάρια να σαπίζουν ...

Στην καρδιά της αγγλικής υπαίθρου, ο Will Woodhall προσπαθεί να παραμείνει θετικός, παρά το γεγονός ότι στέκεται δίπλα σε έναν τεράστιο σωρό...


Στην καρδιά της αγγλικής υπαίθρου, ο Will Woodhall προσπαθεί να παραμείνει θετικός, παρά το γεγονός ότι στέκεται δίπλα σε έναν τεράστιο σωρό από σάπια παντζάρια που κάποτε άξιζαν δεκάδες χιλιάδες λίρες.

«Είναι πραγματικά κρίμα – έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια γι’ αυτό», δήλωσε στο AFP ο 35χρονος διαχειριστής της φάρμας, δείχνοντας το ύψωμα ύψους 4,5 μέτρων (15 πόδια) με τα πλεονάζοντα λαχανικά που αποσυντίθεται στη φάρμα του από τον περασμένο Οκτώβριο.

«Ποτέ δεν είχα… καμία σοδειά που να έχει απομείνει σε αυτόν τον όγκο. Προφανώς είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την επιχείρησή μας. Ελπίζω ότι μπορούμε να το χωνέψουμε και προσπαθώ να το δω θετικά».

Τα παντζάρια του Woodhall είναι το τελευταίο θύμα της νέας πραγματικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit, στην οποία η γραφειοκρατία και η πολυπλοκότητα της εξαγωγής πολλών βρετανικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα έχει καταστήσει όλο και πιο ανεπιθύμητα.

Το Woodhall Growers, ένα αγρόκτημα 1.900 στρεμμάτων (770 εκταρίων) στο Staffordshire της κεντρικής Αγγλίας, καλλιεργεί βιολογικά παντζάρια εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, στέλνοντας συνήθως κάτι λιγότερο από τα μισά σε χώρες της ΕΕ.

Αρχικά, η επίσημη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την 27μελή πλέον Ένωση στις αρχές του 2020 φάνηκε να έχει ελάχιστες επιπτώσεις.

Αλλά ένα χρόνο αργότερα, μετά από μια 11μηνη μεταβατική περίοδο, αποχώρησε από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και την τελωνειακή ένωση και οι έμποροι αγωνίστηκαν να προσαρμοστούν.

«Καμία εξαγωγή προς την ΕΕ»

Σύντομα ο Woodhall έμαθε ότι ο αγοραστής του στην ηπειρωτική χώρα θα αθετούσε τη σύμβαση για την αγορά εκατοντάδων τόνων παντζαριών και δεν θα έδινε πλέον μελλοντικές παραγγελίες.

«Η φράση που χρησιμοποίησαν ήταν ότι δεν θέλουν άλλο προϊόν εκτός ΕΕ», δήλωσε ο Woodhall.

Οι Ευρωπαίοι αγοραστές συνήθως ανακάτευαν τα παντζάρια του με άλλα που καλλιεργούνται στην ήπειρο. Αλλά τώρα η ανάγκη διαχωρισμού τους για να χαρακτηριστεί η βρετανική σοδειά ως προϊόν εκτός ΕΕ ήταν απλώς πολύ δαπανηρή και χρονοβόρα.

«Είναι μεγάλη ταλαιπωρία. Δεν μπορώ να τους κατηγορήσω», πρόσθεσε.

Ο αγρότης, ο οποίος συνήθως αποστέλλει τη σοδειά του κατά τους χειμερινούς μήνες μετά τη συγκομιδή στα τέλη του φθινοπώρου, έμεινε με αρκετές εκατοντάδες τόνους αξίας περίπου 90.000 λιρών (109.000 ευρώ).

«Δεν θα τα ανακτήσω αυτά τα χρήματα, οπότε έχουμε δεχτεί τεράστιο πλήγμα», δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός Boris Johnson και άλλοι Brexiteers υποσχέθηκαν ότι η αντιστροφή σχεδόν πέντε δεκαετιών ευρωπαϊκής οικονομικής ολοκλήρωσης θα απελευθέρωνε τη χώρα από τη γραφειοκρατία και θα άνοιγε νέες εμπορικές ευκαιρίες για την «παγκόσμια Βρετανία».

Αλλά για πολλούς όπως ο Woodhall που ασχολούνται με το εμπόριο πέρα από τη Μάγχη, δημιούργησε νέα γραφειοκρατία και μάλλον εμπόδισε παρά βοήθησε τις εξαγωγές, αφήνοντάς τους λίγες επιλογές παρά να κοιτάξουν να εμπορευτούν τα προϊόντα τους πιο κοντά στην πατρίδα τους.

«Τώρα θα είναι αποκλειστικά για το Ηνωμένο Βασίλειο – δεν θα υπάρχουν εξαγωγές στην ΕΕ για τα βιολογικά μας παντζάρια – και αυτό είναι πραγματικά κρίμα», δήλωσε.

Σχεδιάζει να καλλιεργήσει περισσότερες από τις άλλες καλλιέργειες – κρεμμυδάκια, δημητριακά, φασόλια, μπιζέλια – που καλλιεργούνται στο αγρόκτημα για τις εγχώριες αγορές και να διαφοροποιήσει την επιχείρηση.

«Πρέπει απλά να προχωράς μπροστά και να κάνεις πράγματα», πρόσθεσε ο αγρότης, σημειώνοντας ότι διερευνά άλλους τρόπους να αξιοποιήσει τη γη του.

Αλλά όσον αφορά στη γεωργία, παραδέχτηκε ότι οι Βρετανοί αγοραστές μπορούν να αντικαταστήσουν μόνο ένα μέρος του ελλείμματος από τις χαμένες παραγγελίες της ΕΕ και ότι η βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη σίγουρα θα βρει εμπόδια.

«Δεν μπορείς να νικήσεις την καλλιέργεια 34 εκταρίων σε σύγκριση με την καλλιέργεια 19 εκταρίων», δήλωσε ο Woodhall, εξηγώντας ότι το κόστος του θα παραμείνει εξίσου υψηλό.

Ο Woodhall, ο οποίος ψήφισε υπέρ της παραμονής το 2016, είναι αρκετά αισιόδοξος για τις πιθανές μακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας εκτός της ΕΕ.

Πιστεύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να κεφαλαιοποιηθεί σε μια δεκαετία, αλλά θα χρειαστεί τόσο χρόνο για να προσαρμοστεί.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι σε 10 χρόνια θα είμαστε καλύτερα με το Brexit, καθώς θα έχουμε τη δική μας αγορά… αλλά το θέμα είναι πόσοι άνθρωποι θα χρεοκοπήσουν από τώρα μέχρι τότε;».

Ο Woodhall υποστήριξε ότι η γεωργία είναι ένας μεγάλος κλάδος εντός της ΕΕ με σημαντική πολιτική υποστήριξη, ενώ η στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης είναι περιορισμένη λόγω του μικρότερου μεγέθους του κλάδου.

«Δεν αξίζει τόσο πολύ, υποθέτω, αλλά αξίζει για άτομα σαν εμένα – είναι ο βιοπορισμός για χιλιάδες ανθρώπους», είπε.

Ο Woodhall, ωστόσο, δεν έχει πολλές επιλογές από το να αφήσει τα ανεπιθύμητα παντζάρια του να σαπίσουν σε κομπόστ.

«Είναι σπαρακτικό. Έρχομαι εδώ κάθε μέρα και τα κοιτάζω, και μερικές φορές απλά πιάνω το κεφάλι μου…».

«Απλώς πρέπει να απομακρυνθώ από αυτό και να σκεφτώ κάτι άλλο».

Από EURACTIV.com with AFP | Μεταφρασμένο από Γεωργία Ευαγγελία Καραγιάννη

Σχόλια