Ακρόδρυα: Αναγκαία η συνέχιση των ψεκασμών κατά του ευρυτόμου στην αμυγδαλιά

  Συστάσεις για την αποφυγή του ευρυτόμου στην καλλιέργεια της αμυγδαλιάς δίνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγ...

 

Συστάσεις για την αποφυγή του ευρυτόμου στην καλλιέργεια της αμυγδαλιάς δίνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του Βόλου. Όπως καταγράφεται από παρατηρήσεις σε εντομολογικούς κλωβούς υπαίθρου, συνεχίζεται η έξοδος του ευρυτόμου στις πρώιμες και όψιμες περιοχές του Ν. Μαγνησίας. 
 
Επίσης, συνεχίζεται η έξοδος του ευρυτόμου σε Καλαμάκι, Καστρί, Αμυγδαλή Νίκαια Ν. Λάρισας, Συκούριο, Αμπελώνα και Δομένικο Ελασσόνας. Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο, το ευρύτομο είναι ο σημαντικότερος εχθρός της αμυγδαλιάς, έχει μία γενεά το έτος και προκαλεί μεγάλη απώλεια της παραγωγής. 
 
Μοιάζει με μαύρο φτερωτό μυρμήγκι και διαχειμάζει ως ανεπτυγμένη προνύμφη μέσα στα προσβεβλημένα αμύγδαλα, που συνήθως παραμένουν μουμιοποιημένα στο δέντρο. 
 
Οι συστάσεις του Περιφερειακού Κέντρου περιλαμβάνουν τη συνέχιση των ψεκασμών στις πρώιμες και όψιμες περιοχές των Νομών Μαγνησίας, Λάρισας, Καρδίτσας και Φθιώτιδας για την καταπολέμηση του ευρυτόμου της Αμυγδαλιάς. Επανάληψη των ψεκασμών ανά 7-8 ημέρες μέχρι και τη σκλήρυνση του ενδοκαρπίου. 
 
Οι ψεκασμοί να γίνονται κατά τις μεσημβρινές ώρες της ημέρας, που έχουμε τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και υψηλότερες θερμοκρασίες, διότι τότε έχουμε τη μεγαλύτερη έξοδο των ακμαίων του ευρυτόμου.
 
πηγή:  eleftheria.gr

 

Σχόλια