«Οι Ελληνικοί Σκύλοι Που Χάνονται» -Ποιές ελληνικές ράτσες απειλούνται με εξαφάνιση

«Οι Ελληνικοί Σκύλοι Που Χάνονται» -Ποιές ελληνικές ράτσες απειλούνται με εξαφάνιση . Ενδιαφέρουσα επιστημονική ημερίδα στο ΓΕΩΠΟΛΙΣ στη Λάρ...


«Οι Ελληνικοί Σκύλοι Που Χάνονται» -Ποιές ελληνικές ράτσες απειλούνται με εξαφάνιση . Ενδιαφέρουσα επιστημονική ημερίδα στο ΓΕΩΠΟΛΙΣ στη Λάρισα

«Οι Ελληνικοί Σκύλοι Που Χάνονται» ήταν ο τίτλος ενδι;φέρουσας επιστημονικής ημερίαδας που διοργανώθηκε σήμερα Σάββατο 18 Ιουνίου 2022 από τους φοιτητές του τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την Ομάδα Μελέτης & Μέριμνας για τις Αλωπεκίδες και άλλες αυτόχθονες φυλές σκύλων (Ο.Μ.Μ.Α ΑΜΚΕ), υπό την Αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων. 
Το συμπέρασαμα είναι ότο ο ζωικός πλούτος στις ελληνικές ράτσες σκύλων όπως ο ελληνικός ποιμενικός,το κοκόνι, ο Μολοσσό ςτης Ηπείρου και είναι αναντικατάστατος και είναι κρίμα να αποτελούν οι ελληνικότατες αυτές ράτσες είδος υπό εξαφάνιση.
Υπάρχουν περίπου εικοσιοκτώ γηγενείς πληθυσμοί σκύλων και μια φυλή γάτας, οι οποίοι είναι άμεσα απειλούμενοι και άγνωστοι στο πλατύ κοινό.

Το Πρόγραμμα της Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Α’ της σχολής Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας στο συγκρότημα Γαιόπολις, στην Λάρισα, με ώρα Προσέλευσης 10.30π.μ. και ώρα Έναρξης 11 π.μ.έχει ως εξής:
–Προλόγισε ο: Δημήτρης Καντάς, Καθηγητής, Πρόεδρος τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
–Ομιλητής ήταν ο : Θεμιστοκλής Γιαννούλης,Επίκουρος καθηγητής Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.Θέμα της ομιλίας: Η σημασία των Αυτόχθονων Φυλών για την Βιωσιμότητα Κτηνοτροφικών Μονάδων.
–Κεντρική Ομιλήτρια ήταν η : Μαρία Γκινάλα, Διεθνής Κριτής Μορφολογίας Σκύλων, Συγγραφέας, Κυνοτέχνης, Ιδρυτικό Μέλος της Ο.Μ.Μ.Α.. Θέμα της ομιλίας:Οι Ελληνικοί Αυτόχθονες Σκύλοι που Χάνονται.


–Συντονίστρια της Ημερίδας: Βασιλική Πασχάλη, Δημοσιογράφος, Φωτορεπόρτερ, Φοιτήτρια Γεωπονίας- Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Μετά το πέρας της Ημερίδας στον αύλειο χώρο του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής πραγματοποιηθηκε Συνάντηση και Γνωριμία με Σκύλους Αυτόχθονων Πληθυσμών της Λάρισας και γενικά της Θεσσαλίας. όπου το παρόν έδωσαν αρκετοί ιδιοκτήτες με τα σκυλιά τους (με το λουρί τους, έχοντας ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας και τα αναγκαία), και ενημερωθηκαν για τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες της φυλής και έλαβαν χρήσιμες συμβουλές.


Στους ενδιαφερόμενους δοθηκε Πιστοποιητικό Παρακολούθησης της Ημερίδας.
H επιβίωση, η προστασία και ανάπτυξη γηγενών τύπων σκύλων, όπως η Αλωπεκίς, το Κοκόνι, ο Μολοσσός της Ηπείρου, το Κορδολούρι Σκύρου και λοιποί χρησιμότατοι σκύλοι εργασίας, που προστατεύουν ελληνικά είδη ζώων της υπαίθρου και αποτελούν τμήμα της ζωντανής εθνικής πολιτισμικής μας κληρονομιάς, σήμερα είναι χρέος όλων μας.Η Ομάδα Μελέτης & Μέριμνας για τις Αλωπεκίδες και άλλες αυτόχθονες φυλές σκύλων (Ο.Μ.Μ.Α ΑΜΚΕ) ιδρύθηκε με τον ειδικευμένο επιμορφωτικό, πολιτιστικό, φιλοζωικό και κυνοφιλικό-κυνοτεχνικό (ζωοτεχνικό) σκοπό ακριβώς, την διατήρηση και την προστασία των γενετικών πόρων των γηγενών φυλών σκύλων της Ελλάδας.

Σχόλια