Γενική ικανοποίηση για την δικαίωση για τις ελιές Καλαμάτας στην Μεσσηνία

Κλίμα ικανοποίησης επικρατεί στη Μεσσηνία για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία μόνο οι Μεσσήνιοι παραγωγοί μπ...


Κλίμα ικανοποίησης επικρατεί στη Μεσσηνία για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία μόνο οι Μεσσήνιοι παραγωγοί μπορούν να χρησιμοποιούν τον όρο "Καλαμάτα", ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, ενώ όσοι από άλλες περιοχές καλλιεργούν ποικιλία Καλαμάμών θα πρέπει ρητά να αναφέρουν ευκρινώς την περιοχή προέλευσης.

Μετά από αυτή την εξέλιξη παράγοντες του νομού προχώρησαν σε δηλώσεις:
Θανάσης Βασιλόπουλος - Δήμαρχος Καλαμάτας

"Δικαίωση για όλους"

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος με ανάρτηση του στην προσωπική σελίδα του στο Facebook δήλωσε για την απόφαση:

"Μια σημαντική εξέλιξη - δικαίωση για όλους όσοι στήριξαν την προσφυγή στο ΣτΕ για την προστασία της ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτα.

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 1149/2022 απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση του «Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» που στήριξε και ο Δήμος Καλαμάτας και που ζητούσε να ακυρωθεί η από 7.2.2018 απόφαση του υπουργού και υφυπουργού Ανάπτυξης (τροποποίησε παλαιότερη του 2016) ως προς το σκέλος της καταχώρησης στο Μητρώο Ποικιλιών της ποικιλίας ελιάς με την ονομασία «Καλαμάτα» («Kalamata»).

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επί της ουσίας ξεκαθάρισε ότι αποκλειστικά μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές, παραγωγοί κ.λπ., της ελιάς Καλαμών μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη «Καλαμάτα» («Kalamata»), ενώ οι παραγωγοί ελιάς της ποικιλίας αυτής άλλων περιοχών (εκτός της Μεσσηνίας) θα αναγράφουν ποικιλία «Ελιές Καλαμών» και την περιοχή προέλευσης

Πλέον αναμένονται οι ανάλογες κινήσεις από το Υπουργείο και ακολούθως να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος στήριξη και ανάδειξη του προϊόντος".
Γιώργος Αθανασόπουλος - Δήμαρχος Μεσσήνης

Σε δήλωση προέβη ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος μετά την ακύρωση του Συμβουλίου της Επικρατείας της σχετικής ΚΥΑ που αφορούσε την απόφαση Αποστόλου για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Στη δήλωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

“Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τη δίκαιη απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία αποκλειστικά μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές παραγωγοί της ελιάς Καλαμών, μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη «Καλαμάτα» («Kalamata»), ενώ οι παραγωγοί ελιάς της ποικιλίας αυτής άλλων περιοχών (εκτός της Μεσσηνίας), θα αναγράφουν ποικιλία «Ελιές Καλαμών» και την περιοχή προέλευσης. Άλλωστε το Δημοτικό μας Συμβούλιο με ψήφισμά του την 29-7-2020, είχε σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των παραγωγών να προστατεύσουν και να αναδείξουν το προϊόν.

Αυτή η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική για τους παραγωγούς της Μεσσηνίας, καθώς θα δώσει πρόσθετη αξία στο τοπικό μας προϊόν”.
Γιάννης Λαμπρόπουλος - Βουλευτής Μεσσηνίας

“Δικαιωθήκαμε, όσοι Μεσσήνιοι στηρίξαμε το προϊόν μας”

Ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος δήλωσε για την απόφαση του ΣτΕ για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας: «Όπως έγινε γνωστό, το Συμβούλιο της Επικρατείας ξεκαθάρισε ότι αποκλειστικά μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές και παραγωγοί, της ελιάς Καλαμών μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη «Καλαμάτα» («Kalamata»), ενώ οι παραγωγοί ελιάς της ποικιλίας αυτής άλλων περιοχών (εκτός της Μεσσηνίας) θα αναγράφουν ποικιλία «Ελιές Καλαμών» και την περιοχή προέλευσης.  Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 1149/2022 απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση του «Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» που ζητούσε να ακυρωθεί η από 7.2.2018 απόφαση του Υπουργού και Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης (τροποποίησε παλαιότερη του 2016) ως προς το σκέλος της καταχώρησης στο Μητρώο Ποικιλιών της ποικιλίας ελιάς με την ονομασία «Καλαμάτα» («Kalamata»). Ο Σύλλογος υποστήριζε ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση έχει εκδοθεί κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, γιατί επιτρέπει τη χρησιμοποίηση του όρου ελιά Καλαμάτας, ως συνώνυμο της ποικιλίας της ελιάς Καλαμών, παρά το γεγονός, ότι η  ονομασία «Καλαμάτα» αποτελεί προστατευόμενο δικαίωμα προέλευσης, ενώ παράλληλα αυτό αποτελεί παραπλανητική ένδειξη για τους καταναλωτές.
Το ΣτΕ  ακύρωσε την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση λόγω μη νόμιμης αιτιολογίας, καθώς οι αρμόδιοι Υπουργοί προχώρησαν στην καταχώρηση του ονόματος «Kalamata», χωρίς να λάβουν υπόψη τις προϋποθέσεις, που επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και αναγνώρισε την ονομασία «Καλαμάτα» («Kalamata»), ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης της ελιάς Καλαμών.
Δικαιωθήκαμε, όσοι Μεσσήνιοι στηρίξαμε το προϊόν μας.

-Η Ένωση Μεσσηνίας και ο Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης για τις προσπάθειες που κατέβαλαν.

-Τα Μέσα Ενημέρωσης του Νομού μας.

-Η συντριπτική πλειοψηφία των Τυποποιητών και Εξαγωγέων Μεσσηνίας.

-Δικαιώθηκα και αισθάνομαι ανακούφιση και ευχαρίστηση γιατί πρωτοστάτησα, συγκρούστηκα και ήρθα σε σκληρή αντίθεση με τον προηγούμενο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, υποστηρίζοντας το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και το δίκαιό μας.

Σε συνάντηση που είχα στις 17/3/2022 με τον σημερινό Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιο Γεωργαντά, του είχα παραδώσει πλήρη ενημερωτικό φάκελο για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας."
Περικλής Μαντάς - Βουλευτής Μεσσηνίας

«Η "βασίλισσα" ξανά στον θρόνο της»

«Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για τη Μεσσηνία και αποτελεί μια ημέρα δικαίωσης. Διότι σήμερα το ΣτΕ έβαλε οριστικά τέλος σε μια πραξικοπηματικού χαρακτήρα υπουργική απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την οποία καταπατήθηκε κάθε έννοια νομιμότητας και σεβασμού των ευρωπαϊκών κανόνων, πλήττοντας βάναυσα την προστασία που απολάμβανε ένα εμβληματικό προϊόν της Μεσσηνίας, η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Με τη σημερινή απόφαση του ΣτΕ ακυρώνεται η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση Αποστόλου και αποκαθίσταται οριστικά η νομιμότητα. Μπαίνει έτσι ένα τέλος στην υπονόμευση των νόμιμων διαδικασιών και των ευρωπαϊκών κανόνων και ακυρώνεται ο απώτερος σκοπός όλης αυτής της μεθόδευσης, που δεν ήταν άλλος από την έμμεση καταστρατήγηση του ΠΟΠ, εις βάρος των παραγωγών και προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων που εξυπηρετούνταν από αυτή την εξέλιξη.

Από την πρώτη στιγμή συντάχθηκα με τις διεκδικήσεις του ΣΥΜΕΠΟΠ, πίστεψα στο ορθό του αιτήματος για ακύρωση της απόφασης Αποστόλου και εξάντλησα κάθε κοινοβουλευτική ή μη διαδικασία στην οποία είχα πρόσβαση, προκειμένου να πείσω για το δίκαιο του αιτήματός μας. Σήμερα, με την οριστική ακύρωση της απόφασης, μια μεγάλη νίκη της Μεσσηνίας γίνεται πράξη και αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το νόμιμο, το ορθό και το δίκαιο πάντα θα επικρατούν».
Μίλτος Χρυσομάλλης - Βουλευτής Μεσσηνίας

"Η απόφαση δικαιώνει τους Μεσσήνιους παραγωγούς""Η σημερινή απόφαση του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας επιλύει οριστικά και αμετάκλητα το πρόβλημα που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε ένα από τα εμβληματικά προϊόντα του τόπου μας την ελιά Καλαμών. Ένα πρόβλημα το οποίο δεν είχε επιλυθεί διοικητικά παρά τις συνεχείς συσκέψεις και συναντήσεις που είχαμε με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με την απόφασή του το ΣτΕ προστατεύει τον Μεσσήνιο ελαιοπαραγωγό, προστατεύει παράλληλα και τον καταναλωτή, ο οποίος θα μπορεί στο εξής να επιλέγει με ασφάλεια το προϊόν, γνωρίζοντας την προέλευσή του.

Το ΣτΕ με την απόφασή του ακυρώνει την Υπουργική Απόφαση Αποστόλου, αναγνωρίζοντας ότι αυτή συντάχθηκε χωρίς να έχει νόμιμη αιτιολογία και χωρίς να ληφθεί υπόψη η σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αναγνωρίζει τον κίνδυνο παραπλάνησης των καταναλωτών και επαναφέρει τις προϋποθέσεις χρήσης του ονόματος «Καλαμάτα» όπως ίσχυαν κατά την καταχώριση του της ονομασίας Π.Ο.Π..

Η απόφαση δικαιώνει τους Μεσσήνιους παραγωγούς, ο αγώνας όπως δεν τελείωσε. Πλέον μεταφέρεται σε διεθνές επίπεδο (Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και όχι μόνο), στην προσπάθεια".
Αλέξης Χαρίτσης - Βουλευτής Μεσσηνίας

“Θετική εξέλιξη για ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας”

Θετική εξέλιξη, χαρακτήρισε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης την απόφαση του ΣτΕ για το ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας και κάλεσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να συμμορφωθεί τάχιστα με αυτήν.
Η επισήμανση αυτή έγινε από τον κ. Χαρίτση, χθες στη Βουλή, κατά την έναρξη της τοποθέτησής του, στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του για το σοβαρό ζήτημα με τους εργάτες γης.
Νάντια Γιαννακοπούλου - Βουλευτής Β2 Δυτικής Αθήνας

Η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου δήλωσε:

"Η απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία μόνον οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές και παραγωγοί, της βρώσιμης ελιάς Καλαμών μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη «Καλαμάτα» («Kalamata»), είναι εξαιρετικής σημασίας για την Μεσσηνία και τους ελαιοπαραγωγούς της. Η ονομασία ‘’Καλαμάτα’’ αποτελεί προστατευόμενο δικαίωμα προέλευσης και ως εκ τούτου η απόφαση του ΣτΕ κινήθηκε στην ορθή κατεύθυνση και αποτελεί δικαίωση των ελαιοπαραγωγών της Μεσσηνίας και του δίκαιου αιτήματός τους για ακύρωση της προηγούμενης υπουργικής απόφασης."
Στάθης Αναστασόπουλος - Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Πελοποννήσου

Ο αντιπεριφρειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος δήλωσε:

«Δικαιώθηκε το παγκοσμίως φημισμένο προϊόν της Μεσσηνίας, η επιτραπέζια ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ. Οι δικαστές του ΣΤΕ έκριναν ότι μόνο οι Μεσσήνιοι παραγωγοί ελιάς Καλαμάτας μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες τους την ένδειξη «Καλαμάτα». Οι υπόλοιποι παραγωγοί, ανά την επικράτεια, οφείλουν υποχρεωτικά να αναγράφουν ποικιλία «Ελιάς Καλαμών» καθώς και την περιοχή προέλευσης του προϊόντος τους. Αυτό αποφασίστηκε με την 1149/2022 απόφαση ΣΤΕ, κατόπιν αίτησης του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ). Αυτό σημαίνει ότι καταργείται η απόφαση Αποστόλου, έτους 2018, συνεπώς αναγνωρίζεται η επιτραπέζια ελιά ΠΟΠ Καλαμάτας ως ξεχωριστό ποιοτικό προϊόν, παραγόμενο στη Μεσσηνία.

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στο ΣΥΜΕΠΟΠ, στο φορέα που φέρει την ευθύνη της καταχώρησης του προϊόντος ως ΠΟΠ του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας» και στους φορείς που υποστήριξαν την προσπάθεια αυτή.

Εμείς ως Περιφέρεια από τότε που αναλάβαμε υποστηρίξαμε την πρωτοβουλία αυτή και συνεργαζόμενοι με τις υπηρεσίες και τους φορείς σχεδιάζουμε αρχικά να προχωρήσουμε τη διαδικασία τροποποίησης των προδιαγραφών ήσσονος σημασίας του προϊόντος, ενώ στη συνέχεια ο σχεδιασμός περιλαμβάνει, σύμφωνα με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την εδαφική επέκτασή του σε όμορους νομούς. Ειδικότερα θεωρείται ότι υπάρχουν στοιχεία που μπορεί να τεκμηριωθεί η επέκταση στη Λακωνία, Αρκαδία και νότια Ηλεία.  Με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσουμε συνολική ποσότητα παραγόμενου προϊόντος πάνω από 50.000 τόνους ετησίως, δηλαδή πάνω από το 50 % της εγχώριας παραγωγής, κάτι που οδηγεί σε μεγαλύτερη εμπορική αξία με άμεση συνέπεια τη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος.»
Θανάσης Πετράκος - Επικεφαλής "Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσοιυ"

Ο περιφερειακός σύμβουλος και πρώην βουλευτής  Θανάσης Πετράκος δήλωσε:

«Το 4ο τμήμα του ΣτΕ με την υπ’ αριθμό 1149/2022 απόφασή του, δικαίωσε την αίτηση του προσφεύγοντα «Συλλόγου υπέρ των Μεσσηνιακών ελαιοκομικών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης», την οποία στήριξε η Ένωση Μεσσηνίας, η πλειοψηφία των τυποποιητών και εξαγωγέων Μεσσηνίας, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και τα περισσότερα Δημοτικά Συμβούλια του Ν. Μεσσηνίας.

Από την πρώτη στιγμή που ο προηγούμενος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου τον Φεβρουάριο του 2018 ουσιαστικά με την απόφασή του κατήργησε στην πράξη το ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας, αντιδράσαμε και αντέδρασα έντονα μαζί . Θυμίζω τις δύο έντονες καταγγελίες  παρεμβάσεις μου στις 16/1/2018 και στις 15/2/2018 όπου κατήγγειλα ότι: «η ρύθμιση Αποστόλου εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών και όχι των παραγωγών ελιάς» και επιπλέον τόνισα:

«  …Η απόφαση της κυβέρνησης είναι απαράδεκτη διότι:

α) καταργεί επί της ουσίας το ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ,

β) θίγει τη φιλοσοφία περί προστασίας των πιστοποιημένων προϊόντων, παραπλανά τους καταναλωτές και αντιτίθεται στην αξιοποίηση της φήμης του προϊόντος.

γ) είναι αντίθετη με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης [άρθρο 2 καν. (ΕΚ) 637/2009, άρθρο 13 καν. (ΕΚ 510/2006), άρθρο 42 καν. (ΕΚ) 1151/12]

δ) κυρίως δίνει τη δυνατότητα σε κάθε καλλιεργητή και τυποποιητή ελιάς Καλαμών σε ευρωπαϊκές ή τρίτες χώρες, να χρησιμοποιεί τη φημισμένη ελληνική ονομασία «ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» και να χάνεται έτσι, το συγκριτικό πλεονέκτημα, όχι μόνο από τη Μεσσηνία, αλλά και από ολόκληρη τη χώρα.

Απέναντι σε αυτή την απαράδεκτη απόφαση η οποία καταστρέφει ένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα ΠΟΠ και το σημαντικότερο για τη Μεσσηνία και τη Πελοπόννησο οφείλουν όλοι οι φορείς και πρώτα απ’ όλα των αγροτών και η Αυτοδιοίκηση της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου να ενεργοποιηθούν επιτέλους και να απαιτήσουν την ανάκληση της καταστροφικής αυτής απόφασης...».

Στη συνέχεια όπως είναι γνωστό το Δεκέμβρη του 2020 με πρωτοβουλία μας ως «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου», προκαλέσαμε συζήτηση στο ΠεΣυΠ για το θέμα του ΠΟΠ το οποίο δέχτηκε την πρόταση μας και αποφάσισε «να καταργηθεί η ρύθμιση Αποστόλου και να επεκταθεί η ζώνη ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας σε όλη τη νότια Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία και Νότια Ηλεία)».

Σήμερα, μετά την ιστορική απόφαση του ΣτΕ οφείλουν όλοι οι φορείς, οι Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, οι Δήμοι και οι Βουλευτές της Μεσσηνίας να απαιτήσουν: 1. Την άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, χωρίς καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθότι οι πιέσεις από την ΠΕΜΕΤΕ θα είναι μεγάλες.

2. Στη συνέχεια να ξεκινήσει ο αγώνας για την επέκτασή του σε όλη τη Νότια Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία και Νότια Ηλεία)».
Σχόλια