Η επένδυση στα συστήματα υγείας των ζώων είναι απαραίτητη για την προσέγγιση «One Health»

«Ζούμε σε μια εποχή «Ένας κόσμος, μια υγεία» και τα πρόσφατα γεγονότα συνεχίζουν να αναδεικνύουν τη διασυνδεσιμότητα και την αλληλεξάρτηση τ...


«Ζούμε σε μια εποχή «Ένας κόσμος, μια υγεία» και τα πρόσφατα γεγονότα συνεχίζουν να αναδεικνύουν τη διασυνδεσιμότητα και την αλληλεξάρτηση του κόσμου μας σήμερα». 

«Είμαστε τόσο δυνατοί όσο το πιο αδύναμο σύστημα υγείας στον διασυνδεδεμένο κόσμο μας».
Αυτή η φράση που ειπώθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχε απήχηση σε όλο τον κόσμο και έφερε τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και τον ιδιωτικό τομέα κοντά για να επινοήσουν καινοτόμες, εμπροσθοβαρείς και πολυτομεακές λύσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τώρα και στο μέλλον.

Η Ρωξάνη Φέλερ είναι Γενική Γραμματέας της AnimalhealthEurope.

Ζούμε σε μια εποχή «Ένας κόσμος, μια υγεία» και τα πρόσφατα γεγονότα συνεχίζουν να αναδεικνύουν τη διασυνδεσιμότητα και την αλληλεξάρτηση του κόσμου μας σήμερα. Όπως γνωρίζουμε ότι οι ασθένειες δεν γνωρίζουν σύνορα, έτσι συνειδητοποιούμε ότι η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις που απαιτούν παγκόσμιες, συνδυασμένες και εφαρμόσιμες λύσεις.

Η προστασία της υγείας των ζώων αποτελεί σημαντική δράση για την αντιμετώπιση ορισμένων από αυτές τις προκλήσεις και είναι ένα βήμα που αξίζει μεγαλύτερης προσοχής. Ο ολοένα και πιο πυκνοκατοικημένος πλανήτης μας – στον οποίο ο άνθρωπος και τα ζώα ζουν σε όλο και πιο κοντινή απόσταση – έχει ενισχύσει τη δυνατότητα μεταπήδησης ζωονόσων μεταξύ των ειδών. Και με τα σημερινά εξελισσόμενα οικοσυστήματα, την παγκοσμιοποίηση του εμπορίου, την αυξανόμενη αστικοποίηση και τον συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό, οι ασθένειες μπορούν να εξαπλωθούν όσο ποτέ άλλοτε.

Από καιρό έχει επισημανθεί ότι περίπου το 60% των ανθρώπινων μολυσματικών ασθενειών έχουν ζωική πηγή, ενώ περίπου το 72% των νεοεμφανιζόμενων μολυσματικών ασθενειών προέρχονται από την άγρια πανίδα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο κλάδος της υγείας των ζώων είναι μακροχρόνιος υποστηρικτής της “Μιας Υγείας”, μιας έννοιας που τέθηκε πριν από αιώνες από τον Ιπποκράτη και επιβεβαιώθηκε το 1800 από τον Δρ Ρούντολφ Βίρχοου, η οποία υπογραμμίζει την ανάγκη για μια κοινή προσέγγιση στην αντιμετώπιση των θεμάτων που σχετίζονται με την υγεία.

Στη σημερινή Ευρώπη, κτηνίατροι, αγρότες και ιδιοκτήτες ζώων, αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες ασθένειες των ζώων, όπως η νόσος του κολοβακτηριδίου ή η αφρικανική πανώλη των χοίρων. Και στο πλαίσιο της «One Health» ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, προσπαθώντας να μετριάσουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τις εκπομπές από την κτηνοτροφία και να βρούμε μια λύση στην αύξηση της μικροβιακής αντοχής. Όλες αυτές οι προκλήσεις σημαίνουν ένα πράγμα: πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την πρόληψη των ασθενειών στα ζώα από την αρχή.

Η καλύτερη υγεία των ζώων διαδραματίζει βασικό ρόλο στην προστασία της συλλογικής μας υγείας με διάφορους τρόπους:

Η καινοτομία στα προληπτικά κτηνιατρικά φάρμακα, η ευρεία χρήση εμβολίων και η ανάπτυξη τραπεζών εμβολίων διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των μολυσματικών ασθενειών που μπορούν να μεταδοθούν μεταξύ ανθρώπων και ζώων.

Άλλα εργαλεία για την υγεία των ζώων, όπως τα εκτοπαρασιτοκτόνα, διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της εξάπλωσης των μολυσματικών ασθενειών που μεταδίδονται από έντομα όπως τα τσιμπούρια και τα κουνούπια, προστατεύοντας ταυτόχρονα την υγεία τόσο των ζωικών όσο και των ανθρώπινων πληθυσμών.

Από την άποψη της ασφάλειας των τροφίμων και της οικονομικής τους προσιτότητας, η καλύτερη υγεία των ζώων υποστηρίζει επίσης τη δημόσια υγεία. Γνωρίζουμε ότι η πρόληψη των ασθενειών στα ζώα διαδραματίζει βασικό ρόλο προκειμένου να βγουν στην αγορά κρέατα, ψάρια, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλότερης ποιότητας και ασφάλειας. Και καθώς οι σημερινοί καταναλωτές ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο να έχουν πληροφορίες σχετικά με την προέλευση και την ποιότητα των τροφίμων τους, τα ψηφιακά εργαλεία ιχνηλασιμότητας επιτρέπουν στον αγροδιατροφικό τομέα να έχει πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το ζώο από το αγρόκτημα μέχρι το πιάτο.

Από περιβαλλοντική άποψη, η καλύτερη υγεία των ζώων μπορεί επίσης να συμβάλει στην πρόληψη των απωλειών τροφίμων και της αναποτελεσματικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών για την υγεία των ζώων διευκολύνει τον έλεγχο και την εξάλειψη των ασθενειών χωρίς να χρειάζεται να σφάζονται υγιή ζώα, καθιστώντας δυνατή τη διαφοροποίηση των εμβολιασμένων ζώων από τα μολυσμένα ζώα.

Και οι εξαιρετικά αποτελεσματικοί έλεγχοι παρασίτων έχουν επίσης βοηθήσει τους κτηνοτρόφους να καταπολεμήσουν τις τεράστιες απώλειες που μπορεί να προκληθούν από μολύνσεις από σκουλήκια. Αυτό βοηθά τη βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων να μειώσει τις απώλειες τροφίμων από προϊόντα που δεν είναι αποδεκτά για ανθρώπινη κατανάλωση, συμβάλλοντας σε μια πιο βιώσιμη παραγωγή τροφίμων και μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η προσέγγιση «One Health» εφαρμόζεται στις καινοτομίες στον τομέα της υγείας των ζώων εδώ και δεκαετίες, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει σαφής ανάγκη για δημόσιες επενδύσεις στην επιτήρηση και την πρόληψη των ασθενειών των ζώων. Αυτό περιλαμβάνει αυξημένες επενδύσεις στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες – αυτές που απειλούνται περισσότερο από τις ζωονόσους και από τις οποίες προέρχονται πολλοί ιοί.

Η παγκόσμια πανδημία απέδειξε σε ολόκληρο τον κόσμο ότι η προσπάθεια επίλυσης των σημερινών ζητημάτων και η προετοιμασία για αυτά που προκύπτουν αύριο δεν μπορεί να επιτευχθεί με ξεπερασμένες προσεγγίσεις.

Εάν περισσότεροι άνθρωποι που εργάζονται στους τομείς των ζώων, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος υιοθετήσουν τη νοοτροπία «One Health» και εάν οι κυβερνήσεις επενδύσουν επαρκώς σε όλα τα συστήματα υγείας, θα υπάρξει μεγαλύτερη ευκαιρία να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που εμφανίζονται στη διεπαφή μεταξύ ανθρώπων, ζώων και οικοσυστημάτων.

Από Roxane Feller | AnimalhealthEurope | Μεταφρασμένο από Γεωργία Ευαγγελία Καραγιάννη


ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Όλες οι θέσεις σε αυτή τη στήλη αποτελούν απόψεις των συντακτών, όχι της EURACTIV.gr


Σχόλια