Πληθωρισμός, διόρθωση στις τιμές και πράσινη ΚΑΠ φέρνουν αγροτική εξέγερση στην Ευρώπη- Μεγάλες κινητοποιήσεις σε Ολλανδία, Ιταλία, Πολωνία ...
Πληθωρισμός, διόρθωση στις τιμές και πράσινη ΚΑΠ φέρνουν αγροτική εξέγερση στην Ευρώπη- Μεγάλες κινητοποιήσεις σε Ολλανδία, Ιταλία, Πολωνία και Γερμανία
Όλο και πιο αναπόφευκτη φαντάζει µια κοινωνική έκρηξη στα χωριά της Ευρώπης, µε την πρόσφατη αντιστροφή του κλίµατος στις αγορές εµπορευµάτων να «χαλάει» ακόµα περισσότερο τη διάθεση των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής.
Ο πανικός της διόρθωσης, οι υφιστάμενες πληθωριστικές πιέσεις σε ενέργεια, εφόδια και τεχνολογικά µέσα αλλά και οι εκτός της συγκυριακής πραγµατικότητας µεταρρυθµιστικές προσπάθειες της Κοµισιόν στο πεδίο του κλίµατος, φτιάχνουν ένα εκρηκτικό µείγµα που δεν µπορεί παρά να µεταφραστεί σε δυσαρέσκεια, νέες επιβαρύνσεις κρατικών προϋπολογισµών και αλλά και την έξοδο αρκετών από το επάγγελµα.
Η επίµονη παρουσία πλέον των 40.000 αγροτών και κτηνοτρόφων στους δρόµους της Ολλανδίας επί δύο εβδοµάδες δείχνει ακριβώς αυτό, ότι δηλαδή ο αγροτικός κόσµος της Ευρώπης ετοιµάζεται για µια µετωπική σύγκρουση µε τις κυβερνήσεις του µπλοκ αλλά και την ίδια την Κοµισιόν. Στον χορό των αγροτικών κινητοποιήσεων ακολούθησαν τα τελευταία 24ωρα αγρότες από τη Γερµανία, την Ιταλία και την Πολωνία.
Οι ακριβές µεταρρυθµίσεις της νέας αγροτικής πολιτικής φαίνεται ότι στριµώχνουν στη γωνία αρκετές εκµεταλλεύσεις σε ολόκληρο το µπλοκ µε τη νευρικότητα των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής να είναι εµφανής. Κοινό επιχείρηµα όλου του αγροτικού κόσµου της Ευρώπης είναι το εξής απλό : «τα νούµερα δεν βγαίνουν».
Το σήµα για το νέο κύµα κινητοποιήσεων έδωσε ένα νέο νοµοσχέδιο στην Ολλανδία που θέλει να περιορίσει µέχρι το 2030 από 50% έως και 70% σε ορισµένες περιοχές τις εκποµπές ρυπογόνων στοιχείων που συνδέονται κυρίως µε την κτηνοτροφική δραστηριότητα και τη χρήση λιπασµάτων.
Αν η Ολλανδία δείχνει τι επίκειται στις ευρωπαϊκές προτεραιότητες περί κλίµατος τους αµέσως επόµενους µήνες και έτη, τότε έχουν ενδιαφέρον κάποιες διαρροές από τη Χάγη που θέλουν την υποχρεωτική εκποίηση αγροτικών µονάδων µε υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωµα, σε περίπτωση που δεν µπορούν να υιοθετήσουν τις νέες περιβαλλοντικές επιταγές.
Οι πρώτες εκτιµήσεις τοποθετούν τον αριθµό των µονάδων που οδεύουν σε λουκέτο ή εξαγορά στο 30% επί του συνόλου. Με άλλα λόγια, η γραµµή της κυβέρνησης του φιλελεύθερου Μαρκ Ρούτε, δείχνει στους Ολλανδούς αγρότες είτε το δρόµο των ακριβών επενδύσεων που συνεπάγεται η εφαρµογή των φιλοπεριβαλλοντικών ερευνών είτε αυτόν της εξόδου.
Όµως και στην Ελλάδα, η προσωρινή βελτίωση της εικόνας αγοράς στα δηµητριακά, τα ψυχανθή και το βαµβάκι τους προηγούµενους µήνες, αλλά ακόµα και σήµερα, δεδοµένου ότι οι τιµές παραµένουν στα υψηλά του εύρους, δεν µπορεί να κρύψει το έλλειµµα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας, την επιβάρυνση του κόστους παραγωγής αλλά και τις πρόσθετες χρηµατοδοτικές δυσκολίες που ανακύπτουν, καθώς και το οικονοµικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται οι περισσότερες εκµεταλλεύσεις.
Θερµό καλοκαίρι και καυτός χειµώνας
Στην Ολλανδία υφίσταται κίνδυνος κλιµάκωσης µετά το επεισόδιο της περασµένης εβδοµάδας, όταν ένας αστυνοµικός στο Χέρενβεν της περιφέρειας Φρίσλαν τράβηξε όπλο τραυµατίζοντας, ευτυχώς ελαφρά, τον 16χρονο γιο ενός αγρότη.
Εκτιµάται ότι το θλιβερό επεισόδιο προµηνύει ένα θερµό καλοκαίρι στην Ολλανδία, όπως µεταδίδει ο ευρωπαϊκός Τύπος.
«∆εν είµαστε σκλάβοι, είµαστε αγρότες. ∆εν µπορούµε να τα βγάλουµε πέρα.», είναι το µήνυµα των Ιταλών αγροτών, οι οποίοι πλέον ανοιχτά απειλούν µε αποκλεισµό της ιταλικής πρωτεύουσας σε ένδειξη διαµαρτυρίας για την µεγάλη µείωση στο εισόδηµά τους τους τελευταίους µήνες, που έχουν προκαλέσει τόσο οι ανατιµήσεις σε γεωργικές εισροές όσο και η κλιµατική κρίση που έχει χτυπήσει άσχηµα φέτος την ιταλική αγροτική παραγωγή µε φαινόµενα παρατεταµένης ξηρασίας.
Πηγή: agronews.gr
Σχόλια