Τι κι αν τα παλαιότερα χρόνια η μυρωδιά του απλώνονταν σε όλο το χωριό, ιδιαίτερα όταν έβγαινε από το χωράφι και βρισκόταν θημωνιές- θημωνιέ...
Τι κι αν τα παλαιότερα χρόνια η μυρωδιά του απλώνονταν σε όλο το χωριό, ιδιαίτερα όταν έβγαινε από το χωράφι και βρισκόταν θημωνιές- θημωνιές στα υπόστεγα των σπιτιών; Σήμερα με δυσκολία θα το συναντήσει κανείς ακόμη και στους ατομικούς μπαξέδες των κατοίκων για ιδία χρήση…
Ο λόγος για το παραδοσιακό ξυλαγανιώτικο σκόρδο. Μια παραγωγή που «έσβησε» στο διάβα των χρόνων χάνοντας κατά κράτος τη μάχη με τη βαμβακοκαλλιέργεια.
Οι εναπομείναντες αγρότες στο κεφαλοχώρι της Ξυλαγανής έχουν μια ιστορία σίγουρα να διηγηθούν για τα σκόρδα που έβγαζαν τα χέρια του παππού και της γιαγιάς, του μπαμπά και της μαμάς, από τα ξερικά τότε χωράφια της περιοχής τους, πριν τις γεωτρήσεις, δεν έχουν, όμως, καμία αρμαθιά με σκόρδα κρεμασμένη στον τοίχο τους, όπως παλιά.
«Και για την κουζίνα σου να το χρησιμοποιήσεις θα θέλει να το ψάξεις για να το βρεις» δηλώνουν σήμερα οι κάτοικοι του πιο φημισμένου σκορδοχωρίου της Ροδόπης και μιλούν για την πιο πρόσφατη προσπάθεια του συνεταιρισμού του οικισμού τους, που, όμως, ατόνησε στο ξεκίνημά της.
Τι κι αν το 2017 μόλις παρήχθησαν 50.000 κεφάλια σκόρδα κι όλα προδιέγραφαν μια αισιόδοξη αναγέννηση της καλλιέργειας; Πέντε χρόνια μετά η ελπίδα της νέας πνοής στην παραγωγή έχει σβήσει.
«Φέτος δεν βοήθησαν και οι καιρικές συνθήκες» δηλώνουν στο www.ertnews.gr. οι έμπειροι παραγωγοί και μιλούν για συνεχείς βροχοπτώσεις την περίοδο της σποράς. «Ήταν τέτοια η λάσπη την περίοδο της σποράς που η μηχανή που τα έσπερνε «κολλούσε» δεν μπορούσε να κάνει τίποτα» αναφέρουν και μιλούν για μια χαμένη καλλιεργητική περίοδο.
«Είναι μια παραγωγή που απαιτεί χειρωνακτική εργασία, όμως, οι νέοι αγρότες θέλουν να τα κάνουν όλα με τις μηχανές σήμερα» δηλώνει ο κ. Βαγγέλης Μουζαλιώτης , κάτοικος του χωριού προσθέτοντας ότι για μια ακόμη χρονιά η Ξυλαγανή δεν έχει «ούτε στρέμμα με σκόρδα».
«Το πρόβλημα της διάθεσης της παραγωγής ήταν επίσης σημαντικό θέμα» λένε οι κάτοικοι γνωρίζοντας καλά πως μόνο η ποιότητα και η φήμη του προϊόντος δεν φτάνει, τουλάχιστον για να προωθηθεί μεγάλη ποσότητα. Έτσι, για δεύτερη καλλιεργητική χρονιά φέτος το φημισμένο σκόρδο της Ξυλαγανής με τη μοναδική αντοχή και την εξαιρετική ποιότητα, που είχε φίλους, ακόμη και στην πρωτεύουσα «αναβιώνει» φέτος μόνο στα «μασάλια» των κατοίκων, που όλο και κάποια ιστορία με σκόρδο έχουν να διηγηθούν, αλλά ελάχιστες ρίζες στους μπαξέδες και καμία σε χωράφι ως επίσημη καλλιέργεια…
πηγή:ertnews.gr
Σχόλια