Οι χοίροι, το τελευταίο «θύμα» της ενεργειακής κρίσης στην Γερμανία

Ο αριθμός των χοίρων έχει μειωθεί σε ιστορικό χαμηλό στη Γερμανία, καθώς οι παραγωγοί δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στο αυξανόμενο κόστος π...


Ο αριθμός των χοίρων έχει μειωθεί σε ιστορικό χαμηλό στη Γερμανία, καθώς οι παραγωγοί δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στο αυξανόμενο κόστος πρώτων υλών, με αποτέλεσμα η κτηνοτροφία των χοίρων να προστίθεται στη λίστα των γερμανικών βιομηχανιών που έχουν πληγεί από την ενεργειακή κρίση.

Τα αποθέματα των χοίρων αλλά και ο αριθμός τους στα αγροκτήματα έχει μειωθεί σημαντικά εξαιτίας των δύσκολων οικονομικών συγκυριών, όπως αναφέρει η στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας, εξηγώντας ότι η απότομη αύξηση της ενέργειας, των λιπασμάτων και του κόστους ζωοτροφών έχουν ανεβάσει τα ύψη το κόστος παραγωγής.

Η Γερμανία αριθμούσε 21,3 εκατ. χοίρους στις 3 Νοεμβρίου, αριθμός μειωμένος περίπου 10% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί πτώση 20% συγκριτικά με το 2020, που σημαίνει ιστορικό χαμηλό, σύμφωνα με τη Destatis.

H Γερμανία έχει χάσει 1.900 χοιροτροφία στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ακολουθώντας την απώλεια 1.600 εκτροφείων την περίοδο 2020 - 2021.

Τον Οκτώβριο - ο τελευταίος μήνας με διαθέσιμα στοιχεία - το κόστος παραγωγής για όλο το κρέας αυξήθηκε περίπου 47% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis.

Tα στοιχεία συνιστούν ακόμη ένα πλήγμνα στη γερμανική βιομηχανία, η οποία έχει πληγεί τα μέγιστα από το ενεργειακό κόστος στη διάρκεια του τελευταίου έτους.

Πολλοί παραγωγοί σε ενεργοβόρους τομείς, όπως χημικά, υαλουργεία και μέταλλα, έχουν μειώσει την παραγωγή τους, ενώ ορισμένοι έχουν προβεί και σε απολύσεις προσωπικού, μεταφέροντας μέρος της παραγωγής τους σε άλλες περιοχές στο εξωτερικό.


Περίπου 2 εκατ. εργαζόμενοι στη Γερμανία θα τεθούν σε καθεστώς υποχρεωτικής άδειας την επόμενη Άνοιξη καθώς οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στο υψηλό ενεργειακό κόστος και σε πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου, σημειώνει ο Marc Schattenberg, οικονομολόγος της Deutsche Bank Research.

Για τις μονάδες εκτροφής χοίρων, το ενεργειακό κόστος δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Ο συνδυασμός της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Ανατολική Γερμανία με την πτώση των εξαγωγών στην Κίνα, εξαιτίας της πολιτικής του μηδενικού Covid έχουν επίσης προκαλέσει πονοκέφαλο στους παραγωγούς, σύμφωνα με τη γερμανική ένωση παραγωγών κρέατος.

πηγή: | Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Σχόλια