Απειλείται η επιβίωση της καλλιέργειας του λωτού

Η καλλιέργεια του λωτού παρουσιάζει αξιόλογη δυναμική στην Πέλλα, δεδομένου ότι το προϊόν σε μεγάλο ποσοστό εξάγεται. Απώλεια εισοδήματος εί...


Η καλλιέργεια του λωτού παρουσιάζει αξιόλογη δυναμική στην Πέλλα, δεδομένου ότι το προϊόν σε μεγάλο ποσοστό εξάγεται. Απώλεια εισοδήματος είδαν το 2022 και οι παραγωγοί λωτών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, λόγω των χαμηλών τιμών διάθεσης και του υψηλού κόστος παραγωγής.

Η παραγωγή λωτών είναι μία ξεχωριστή καλλιέργεια, που παρουσιάζει αξιόλογη δυναμική στην Πέλλα, δεδομένου ότι το προϊόν εξάγεται, σε μεγάλο ποσοστό, σε Ευρώπη και Ιορδανία.

Σύμφωνα με 53 τιμολόγια παραγωγών, η τιμή πώλησης του προϊόντος το 2022, ήταν μειωμένη κατά 40%, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Με τις τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 0,12 και 0,25 ευρώ το κιλό, ενώ τα προηγούμενα χρόνια έφτανε τα 0,35 ευρώ ανά κιλό, και με αυξημένο το κόστος παραγωγής, όπως επισημαίνεται στην επιστολή «απειλείται η επιβίωση μιας ξεχωριστής καλλιέργειας, με αξιόλογη δυναμική στην περιοχή μας, δεδομένου ότι εξάγεται σε μεγάλο ποσοστό σε Ευρώπη και Ιορδανία».

Η καλλιεργούμενη έκταση με λωτούς στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, είναι 4.877,26 στρέμματα (δηλώσεις ΟΣΔΕ 2022).

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, σε επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά, η καλλιέργεια λωτών αγωνίζεται να επιβιώσει, εξαιτίας των χαμηλών τιμών διάθεσης του προϊόντος και του υψηλού κόστους παραγωγής. Για τον λόγο αυτό ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ενισχυθεί το εισόδημα των παραγωγών λωτών, ώστε να μην εγκαταλείψουν μια καλλιέργεια με παρόν και μέλλον, στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Σχόλια