Κάηκαν 2.800 ζώα και καταστράφηκαν 2.330 κυψέλες σε Έβρο και Ροδόπη

Οι πληγές και οι ζημίες δεν μπορούν να απαλύνουν τον πόνο των αγροτών κτηνοτρόφων μελισσοκόμων ελαιοπαραγωγών του Νοτίου Έβρου μετα την επέλ...


Οι πληγές και οι ζημίες δεν μπορούν να απαλύνουν τον πόνο των αγροτών κτηνοτρόφων μελισσοκόμων ελαιοπαραγωγών του Νοτίου Έβρου μετα την επέλαση της πυρκαγιάς που συνεχίζει να καταστρέφει για 12η μέρα οτι βρεθεί στο διάβα της.

Μετά τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού κλιμακίου που επισκέφθηκε την περιοχή, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ με την σειρά της θα πρέπει να τρέξει τις διαδικασίες, ώστε να υλοποιηθούν τα εξαγγελθέντα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Βασίλης Δελησταμάτης, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ζήτησε από τους πληγέντες της περιοχής να επισκέπτονται τα καταστήματα των Δήμων, ώστε να δηλώνουν την καταστροφή για να μπορέσει άμεσα ο ΕΛΓΑ να δρομολογήσει ό,τι απαιτείται, ώστε να περάσουν από επιτροπή.

«Ο καιρός τρέχει», όπως είπε χαρακτηριστικά, τα ποιμνιοστάσια θα πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα, διότι είναι περίοδος εγκυμοσύνης και θα πρέπει να είναι έτοιμα πριν το χειμώνα.

Αυτό το διάστημα, όπως είπε, ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος διανομής των ζωοτροφών, όπου απαιτείται, ενώ σύντομα θα υπάρξει και δεύτερος κύκλος.

Οι καταστροφές στο ζωικό κεφάλαιο

Αναφερόμενος στον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου που κάηκε μέχρι στιγμής, αφού ήδη οδεύουμε στο τέλος της καταμέτρησης, ανέφερε ότι στην περιοχή κάηκαν 2600 ζώα (εκ των οποίων 2300 αιγοπρόβατα) και 200 χοιροειδή και βοοειδή, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη εκτροφές με ζώα που αγνοούνται. Πρόκειται για μικρό αριθμό ζώων.

Στον τομέα των μελισσών για την ΠΕ Έβρου, κάηκαν 1600 κυψέλες, ενώ για την ΠΕ Ροδόπης κάηκαν 730 κυψέλες.

Σε ότι αφορά τον Έβρο, η καταστροφή εστιάζεται στην περιοχή που περικλείεται από τον Οικισμό Λουτρά μέχρι και τον οικισμό Πλάκα.

Η περιοχή με τα ελαιόδεντρα έχει χαρακτηρισθεί κρανίου τόπος, ενώ οι ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων δηλώνουν ότι, είναι αμφίβολο αν θα βάλουν το κλειδί στην επιχείρηση αυτή τη χρονιά.

Έχει συσταθεί επιτροπή, όπως είπε, με την συμμετοχή του Υφυπουργού Ανάπτυξης Σταύρου Κελέτσης, της ΠΕ Έβρου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ώστε να ξανασταθεί ο ελαιώνας της Μάκρης.


πηγή: ertnews.gr

Σχόλια