Ευρωπαϊκή Ένωση : Υπέρ της γονιδιακής επεξεργασίας για τα τρόφιμα ο αρμόδιος Τσέχος υπουργός

Ο Τσέχος υπουργός Γεωργίας Marek Výborný πιστεύει ότι οι νέες τεχνικές γονιδιακής επεξεργασίας θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση...


Ο Τσέχος υπουργός Γεωργίας Marek Výborný πιστεύει ότι οι νέες τεχνικές γονιδιακής επεξεργασίας θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και την πρόκληση της σίτισης του πληθυσμού της.

Με τις αυξανόμενες ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή και την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η έμφαση στην παροχή ασφαλών, οικονομικά προσιτών και υψηλής ποιότητας τροφίμων στους ευρωπαίους καταναλωτές έχει καταστεί ζωτικής σημασίας. Σύμφωνα με τον Τσέχο υπουργό, η απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις μπορεί να βρίσκεται στις προηγμένες επιστημονικές τεχνικές – όπως η γονιδιακή επεξεργασία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να χαλαρώσουν οι κανόνες για τις νέες τεχνικές γονιδιακής επεξεργασίας (NGT) τον Ιούλιο του 2023.

Μέχρι τώρα, οι τεχνικές αυτές υπάγονταν στην οδηγία για τους ΓΤΟ με αυστηρή διαδικασία αδειοδότησης. Ωστόσο, οι επιστήμονες λένε εδώ και καιρό ότι οι τεχνικές γονιδιωματικής επεξεργασίας είναι σημαντικά πιο ήπιες και προηγμένες και δεν ενέχουν κανένα κίνδυνο.

«Οι τεχνικές αυτές είναι ήδη διαδεδομένες παγκοσμίως και η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει πίσω. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτό το νομοθετικό κείμενο θα περάσει από τις δομές της ΕΕ το συντομότερο δυνατό και θα μπορέσει να εφαρμοστεί θετικά στην πράξη», δήλωσε ο υπουργός κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις ΓΤΟ που διοργάνωσε η EURACTIV Τσεχίας.

Όπως είχε αναφέρει προηγουμένως η EURACTIV, οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ είναι διχασμένοι όσον αφορά τους χαλαρότερους κανόνες γονιδιακής επεξεργασίας, με την Ουγγαρία και την Αυστρία να εκφράζουν ρητή κριτική και τη Γερμανία να εκφράζει ανησυχίες σχετικά με τη δυνατότητα κατοχύρωσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των NGTs.

Ο Τσέχος υπουργός παραδέχθηκε ότι θα ήθελε να διαδραματίσει ενεργό ρόλο και να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους για τα οφέλη των NGTs.

«Εάν είναι δυνατόν, ακόμη και μέσω ανεπίσημων συζητήσεων, να κινηθούν τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση, θα είμαι ο πρώτος που θα το πράξει», δήλωσε ο Výborný.

Τόνισε επίσης ότι το θέμα των NGTs και η διαφορά τους από τους ΓΤΟ πρέπει να εξηγηθεί καλά στο κοινό.

Η χαλάρωση των κανόνων για τους NGT συζητήθηκε επίσης στην Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (AGRI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου η Τσέχα ευρωβουλευτής Michaela Šojdrová (KDU-ČSL, ΕΛΚ) δήλωσε πως πιστεύει ότι η πρόταση έχει πιθανότητες επιτυχούς υιοθέτησης.

«Σε όλα τα κόμματα, με εξαίρεση τους Πράσινους, υπάρχει μεγάλη υποστήριξη για αυτή τη νομοθεσία», δήλωσε η Šojdrová. Η ίδια αναμένει ότι θα υπάρξουν έντονες συζητήσεις σχετικά με τη δυνητική χρήση των NGTs στη βιολογική γεωργία, κάτι που αποκλείουν εισαγωγικές διατάξεις της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Από Aneta Zachová | EURACTIV.cz | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη


Σχόλια