Τα δάση του Έβρου θα ξαναγεννηθούν

Η μεγαλύτερη καταστροφή στα δάση του Έβρου είναι η απώλεια των ώριμων δέντρων που μπορούσαν να φιλοξενήσουν αρπακτικά πουλιά, δήλωσε στην ΕΡ...


Η μεγαλύτερη καταστροφή στα δάση του Έβρου είναι η απώλεια των ώριμων δέντρων που μπορούσαν να φιλοξενήσουν αρπακτικά πουλιά, δήλωσε στην ΕΡΤ η Δώρα Σκαρτσή, δασολόγος, επικεφαλής της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης. 

Το δάσος της Δαδιάς δεν είναι παρθένο αλλά ανθρωπογενές, γιατί έχει καεί αρκετές φορές και έχει αναγεννηθεί αλλά και έχει υπερβοσκηθεί, πρόσθεσε η κα Σκαρτσή. 

Οι γύπες, οι αετοί, τα γεράκια και άλλα αρπακτικά που έχουν φωλιές σε βράχια θα επανέλθουν αλλά αυτά που φώλιαζαν σε δέντρα θα μειωθούν, τόνισε η κα Σκαρτσή.

 Όλα αυτά τρέφονταν από τις αγροτικές καλλιέργειες, την κτηνοτροφία και την πανίδα της περιοχής, πρόσθεσε. Το δάσος θα επανέλθει αν δεν το ξανακάψουμε σχετικά γρήγορα. 

Τα δάση αυτά δεν είχαν ανθρωπογενείς αιτίες καταστροφής μέχρι τώρα, όμως σήμερα που γίνονται πέρασμα μεταναστών αλλάζουν οι καταστάσεις και πλέον είναι σημαντικό στοιχείο για τη διατήρησή τους πλέον η πρόληψη, κατέληξε η κα Σκαρτσή.

Ρεπορτάζ Δ. Σταματάκης

πηγή:ertnews.gr

Σχόλια