Δυτική Μακεδονία: Καλλιέργεια ορεινής φράουλας που αντέχει στο κρύο στην Αιανή Κοζάνης !!!

Φράουλα την εποχή του φθινοπώρου; Κι όμως, ακόμη και προς το τέλος του Οκτωβρίου γευστικές και αρωματικές φράουλες μπορεί να βρει κανείς στη...

Φράουλα την εποχή του φθινοπώρου; Κι όμως, ακόμη και προς το τέλος του Οκτωβρίου γευστικές και αρωματικές φράουλες μπορεί να βρει κανείς στην Αιανή Κοζάνης.

Τα αδέρφια, Ευθύμιος και Νέστορας Γκουρτσιούμης είχαν την ιδέα της καλλιέργειας φράουλας, κάνοντας ένα «πείραμα» στην περιοχή, που αποδίδει καρπούς, ενώ παράγουν και λικέρ και μαρμελάδες.

«Είπαμε να ασχοληθούμε με τη φράουλα. Μετά από έρευνα και την παρακίνηση του γεωπόνου μας αποφασίσαμε να διαλέξουμε αυτή την ποικιλία, γι’ αυτό το λόγο. Στο νομό υπήρχε παραγωγή φράουλας…με τα χρόνια έσβησε αυτό και την κυριαρχία την πήρε η Μανωλάδα και η Πελοπόννησος. Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι ανεξαρτήτου φωτοπεριόδου, που σημαίνει με φάσεις, όπως οι υπόλοιπες ποικιλίες, πηγαίνει με κύκλους, όσο η θερμοκρασία είναι 16 με 30-32 βαθμούς ευνοεί και δίνει», όπως είπε ο Ευθύμης Γκουρτσιούμης στην κάμερα της ΕΡΤ3 και στην εκπομπή «Περίμετρο».


Ρεπορτάζ: Δέσποινα Αμαραντίδου

πηγή:ertnews.gr

Σχόλια