Λείπουν πάνω από 15.000 εργατικά χέρια για το λιομάζωμα....

Με τα εργατικά χέρια υπό εξαφάνιση τα μεροκάματα έχουν εκτοξευτεί στα... ύψη! Εργάτες ακόμη και από τη βόρεια Ελλάδα, μαζεύονται αυτό το διά...


Με τα εργατικά χέρια υπό εξαφάνιση τα μεροκάματα έχουν εκτοξευτεί στα... ύψη! Εργάτες ακόμη και από τη βόρεια Ελλάδα, μαζεύονται αυτό το διάστημα στην Κρήτη και επιστρατεύονται για το λιομάζωμα.

Οι ιδιοκτήτες ελαιώνων δυσκολεύονται να βρουν αλλοδαπούς για τη συλλογή του ελαιόκαρπου ενώ η έλλειψη εργατών γης έχει ανεβάσει και τα εργατικά μεροκάματα για τη συγκομιδή ελιάς.


Επιχειρώντας να αντιμετωπίσουν το υψηλός κόστος, οι ελαιοπαραγωγοί σε πολλές περιπτώσεις προχώρησαν ήδη στην επιβολή πλαφόν στο μεροκάματο για το μάζεμα της ελιάς.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, «τρέχει» ένα πρόγραμμα με το οποίο δίνεται κίνητρο σε ανέργους να απασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα στον τομέα της ελιάς, με την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και μετεγκατάστασης.

Μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα συμμετέχουν 500 άνεργοι. Φέτος, η παραγωγή ήταν μειωμένη φέτος σε σχέση με πέρυσι, λόγω των καιρικών συνθηκών, ωστόσο υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε εργατικά χέρια, με τους υπεύθυνους να λένε ότι από το νησί λείπουν αυτή τη στιγμή 10.000 εργάτες, σύμφωνα με το MEGA

Μεγάλη έλλειψη εργατών γης (15.000 – 16.000)

Όσοι εργάτες έχουν απομείνει στην περιοχή:
  • ζητούν υπέρογκα μεροκάματα (έως 50€ – 60€)
  • δεν έχουν εμπειρία (ανειδίκευτοι)
Οι συνέπειες:

Δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους (μειωμένη παραγωγή)
Δεν μπορεί να “μαζευτεί” η παραγωγή
Αυξάνεται το κόστος παραγωγής
Ανατιμήσεις σε αγροτικά προϊόντα


πηγή:  Newsbomb


Σχόλια