Ν. Ανδρουλάκης: Η ύπαιθρος πρέπει να γίνει η ευημερούσα περιοχή στην οποία θέλεις να ζεις !!!

Πέντε άξονες για τη θεσμοθέτηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την ανθεκτικότητα του περιβάλλοντος παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματο...


Πέντε άξονες για τη θεσμοθέτηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την ανθεκτικότητα του περιβάλλοντος παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στη θεματική εκδήλωση «Πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση καταστροφών στο φυσικό περιβάλλον» στην Αλεξανδρούπολη. Εστιάζοντας στην πρόληψη, την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση, αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. 

Υπογράμμισε πως η συνήθης δικαιολογία πως «έτυχε μία στραβή στη βάρδιά μου», ακούγεται περιφρονητική για τη νοημοσύνη όλων. 

«Για αυτό πρέπει να σοβαρευτούμε, να είμαστε αντικειμενικοί και να έχουμε σχέδιο για να υπερασπιστούμε την κοινωνία και το κράτος, τον κάθε πολίτη, τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο που κλαίει το βιός του, τα νέα παιδιά που θέλουν να ζήσουν σε μια χώρα που θα είναι ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος, ορθολογικό, που λύνει τα προβλήματα και δεν τα διαιωνίζει», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης. Χαρακτήρισε ως ανεπιτυχή τη στρατηγική της κυβέρνησης, που ενώ συνέστησε αυτόνομο υπουργείο για την Κλιματική Κρίση και την Πολιτική Προστασία, βάζοντας μάλιστα επικεφαλής τον αρμόδιο για τέτοια θέματα επίτροπο από τις Βρυξέλλες, ο επόμενος υπουργός της αποκάλυψε τι είναι ένα άδειο κέλυφος. 


«Η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει διδαχθεί από την τραγωδία στην Ηλεία το 2007», σχολίασε, καθώς 16 χρόνια μετά επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια. «Δεν υπάρχουν δεδομένα ώστε να σχεδιάσουμε τη θωράκιση. Όλα αντιμετωπίζονται με ερασιτεχνισμό και με προχειρότητα», επισήμανε, τονίζοντας πως «όσο δεν επενδύουμε στην προετοιμασία και την πρόληψη, το κόστος αποκατάστασης θα είναι πολλαπλάσιο». 

Ο κ. Ανδρουλάκης αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν ενώ φέτος η χώρα μας είχε υπεροπλία σε εξοπλισμό και μέσα καταστολής των πυρκαγιών, να έχουμε συγχρόνως το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα, με καμένα πάνω από 1,7 εκατ. στρέμματα.

 «Ρώτησα τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή. Καμία απάντηση. Δεν έπρεπε μια επιτροπή να αποτιμήσει τι έφταιξε; Που για πρώτη φορά είχαμε τόσα εναέρια και επίγεια μέσα, αλλά συγχρόνως – με λιγότερες εστίες – τη μεγαλύτερη καταστροφή;», ρώτησε. Προσδιορίζοντας ως κεντρικό διακύβευμα να γίνει η ύπαιθρος «η ευημερούσα περιοχή, στην οποία θέλεις να ζεις», παρουσίασε τις απαιτούμενες αλλαγές.

Άμεσες αλλαγές στο μοντέλο πρόληψης:Προτεραιοποίηση περιοχών υψηλού κινδύνου
Προτεραιοποίηση περιοχών και οικοσυστημάτων υψηλής αξίας – μοναδικότητας
Υιοθέτηση ενός τρίπτυχου για τη διαχείριση των δασών και των οικοσυστημάτων της χώρας με στρατηγικές ανθεκτικότητας, προσαρμογής και μετασχηματισμού.

Αλλαγές στο μοντέλο αντιμετώπισης:

  • Συμμετοχή της Δασικής Υπηρεσίας με επιτελικό ρόλο στην κατάσβεση των πυρκαγιών.
  • Θεσμοθετημένη και συστηματική αξιοποίηση και μετάδοση της γνώσης των παλαιών στελεχών της Δασικής υπηρεσίας, με εμπειρία στην κατάσβεση πυρκαγιών.
  • Ενεργοποίηση και στελέχωση πυροφυλακίων – εκσυγχρονισμός (χρήση αισθητήρων, drones, πληροφοριακών συστημάτων).
  • Δημιουργία ενιαίου γεω-πληροφοριακού συστήματος με όλο το αγροτικό και δασικό οδικό δίκτυο και την κατάσταση βατότητας του.

Αλλαγές στο μοντέλο αποκατάστασης:

  • Προστασία και αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων, πρέπει να γίνει με βάση τις κλιματικές συνθήκες που θα επικρατούν μετά από δεκαετίες και όχι μόνο σήμερα.
  • Σχεδιασμός με βάση τις ασφαλείς προβλέψεις κλιματικών μεταβολών, ανά περιοχή και τύπο οικοσυστήματος στη χώρα.
  • Συνέργειες με τις δράσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για τη βελτίωση των παρόχθιων ζωνών και την προστασία από τις πλημμύρες.
  • Αναγνώριση εκ των προτέρων περιοχών που θα χρειαστούν άμεση αποκατάσταση μετά από την εκδήλωση πυρκαγιάς (π.χ. δάση ελάτης, καμένες εκτάσεις δύο φορές).
  • Σχεδιασμός παραγωγής φυτευτικού υλικού, με γνώμονα τις ασφαλείς προβλέψεις κλιματικών μεταβολών και των χαρακτηριστικών των περιοχών, που θα χρειαστούν άμεση αποκατάσταση μετά από πιθανή πυρκαγιά.

Ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε στη θεσμοθέτηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την ανθεκτικότητα του περιβάλλοντος. Με δράσεις σε πέντε άξονες:

(α) Αύξηση των κονδυλίων ώστε από την αναλογία 20% -80% που είναι σήμερα για πρόληψη και καταστολή, να πλησιάσει το 50%-50% χωρίς μείωση της καταστολής.

(β) Νέο μοντέλο Δασικής Υπηρεσίας, με ουσιαστική ενίσχυση σε πόρους και προσωπικό, ώστε να μπορεί να εκπληρώνει με σύγχρονο τρόπο τα εκ του νόμου οριζόμενα καθήκοντά της.

(γ) Συνέργειες μεταξύ των συναρμόδιων φορέων διαχείρισης φυσικού και αγροτικού τοπίου βασισμένες σε ένα αποτελεσματικό σύστημα διακυβέρνησης.

(δ) Σύσταση φορέα παρακολούθησης και υποστήριξης της αποκατάστασης και ανάκαμψης του κοινωνικο-οικονομικού περιβάλλοντος. Στόχος δεν θα είναι απλά η τυπική υποχρέωση αποζημίωσης των πληγέντων, αλλά η ουσιαστική υποστήριξή τους για την ανάπτυξη οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας σε συνθήκες κλιματικής και γενικευμένης περιβαλλοντικής κρίσης.

(ε) Δημιουργία ενός Συστήματος Διαχείρισης και Ανθεκτικότητας Δασικών Οικοσυστημάτων, όπου μέσω ενός ενιαία διαχειριζόμενου ταμείου θα υποστηρίζεται και θα υλοποιείται:

1. Η έρευνα, όπου θα εμπλέκονται Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Ινστιτούτα, Επιμελητήρια, Δασική Υπηρεσία, Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

2. Η πρόληψη, που θα συντονίζεται από τη Δασική Υπηρεσία, σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. για τις προστατευόμενες περιοχές, τους ΟΤΑ και τα δίκτυα εθελοντών.

Σε αυτό το πλαίσιο μπορούν να βοηθήσουν και οι εποχικοί πυροσβέστες, που το καλοκαίρι βρίσκονται μέσα στο δάσος, αλλά τον χειμώνα, αντί να αξιοποιείται η εμπειρία τους, μένουν άνεργοι.

3. Η καταστολή, που θα συντονίζεται και θα ασκείται από το Πυροσβεστικό Σώμα, σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία, τους ΟΤΑ και τα δίκτυα εθελοντών.

4. Η αποκατάσταση, που θα σχεδιάζεται και θα υλοποιείται από τη Δασική Υπηρεσία (για τα δάση και της δασικές εκτάσεις), σε συνεργασία με τους ΟΤΑ, τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. (για τις προστατευόμενες περιοχές) και τα δίκτυα εθελοντών.

Περισσότερα ΕΔΩ

Σχόλια