Ρεκόρ σημείωσαν οι αιτήσεις ανέργων στα δωρεάν μαθήματα βιολογικής γεωργίας

Σε περισσότερες από 150 ανήλθαν οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για συμμετοχή τους στα εργαστήρια βιολογικής γεωργίας , που διοργανώνουν ...


Σε περισσότερες από 150 ανήλθαν οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για συμμετοχή τους στα εργαστήρια βιολογικής γεωργίας, που διοργανώνουν από τα μέσα του Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη, η Κοσμητεία της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης στη Γεωργία Ζωολογίας και Παρασιτολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ).

«Το ενδιαφέρον καταγράφηκε ανέλπιστα μεγάλο, ενώ μας ξάφνιασε το γεγονός ότι κατέθεσαν αιτήσεις και νέοι απόφοιτοι άλλων σχολών, που δεν έχουν καμία σχέση με τον πρωτογενή τομέα» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του Τμήματος, καθηγητής Δημήτριος Κωβαίος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα επιλεγούν τα 25 άτομα, που θα συμμετέχουν σε αυτόν τον πρώτο κύκλο μαθημάτων, ενώ προανήγγειλε ότι θα υπάρξει και δεύτερος, ο οποίος θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Στο πλαίσιο των εργαστηρίων αυτών, άνεργοι νέοι, ηλικίας 18-35 ετών θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τις πρώτες και βασικές δεξιότητες που απαιτούνται προκειμένου να εισέλθουν στο χώρο του πρωτογενούς τομέα ή ακόμη να πάρουν μια γεύση του τι σημαίνει «καλλιεργώ» και να διαπιστώσουν αν ο κλάδος αποτελεί τη δική τους επαγγελματική διέξοδο, σημείωσε ο κ. Κωβαίος.

Υπενθύμισε δε ότι η όλη πρωτοβουλία, εντάσσεται στην προσπάθεια που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια το πανεπιστημιακό ίδρυμα να έρθει «πιο κοντά στην κοινωνία» και τόνισε ότι η διοργάνωση του εγχειρήματος είναι και αποτέλεσμα της αναγνώρισης των αναγκών της εποχής «με την οικονομική κρίση και την αύξηση της ανεργίας να στρέφουν ολοένα και πιο έντονα τους νέους ιδίως, στον πρωτογενή τομέα, ιδίως τα τελευταία τρία χρόνια».

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στις τελευταίες εισαγωγικές εξετάσεις στη Σχολή Γεωπονίας, οι βάσεις ανέβηκαν κατά 4.000 μόρια, γεγονός που όπως τόνισε, «συνάδει στο ότι οι νέοι βλέπουν καθαρά ότι η εξειδίκευσή τους σε θέματα του πρωτογενούς τομέα είναι μια διαδικασία που το πιο πιθανόν είναι να τους εξασφαλίσει μια δουλειά».

«Ας μην ξεχνάμε, όπως τονίζεται πολύ έντονα τα τελευταία χρόνια, ότι πρωτογενής τομέας και τουρισμός αποτελούν τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Με καινοτόμες ιδέες και μεθόδους και χωρίς να απαιτείται μεγάλη έκταση, μπορεί κάποιος να εξασφαλίσει αξιοπρεπή διαβίωση για την οικογένειά του» είπε χαρακτηριστικά.

Τα εργαστήρια βιολογικής γεωργίας στο πρότυπο Βιολογικό Αγρόκτημα

Σύμφωνα με τον κ. Κωβαίο, τα «μαθήματα επί του...πρακτέου» θα γίνονται από τέσσερις καθηγητές της σχολής, για ένα δίωρο, απογευματινές ώρες, τις καθημερινές, ενώ τα θεωρητικά θα λαμβάνουν χώρο εντός των τειχών του πανεπιστημίου, το πιο πιθανόν κάθε Σάββατο.

Οι συμμετέχοντες καθημερινά θα «μυούνται» στις βασικές αρχές της βιολογικής καλλιέργειας και θα ασκούνται σε πραγματικές συνθήκες εργασίας του αγροτικού επαγγέλματος, στους χώρους του πρότυπου Βιολογικού Αγροκτήματος, που βρίσκεται σε έκταση 15 στρεμμάτων, κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και την τελευταία 15ετία δεν έχει υποστεί καμία «χημική εισροή».

Πρόσθεσε ότι οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια θα έχουν τη δυνατότητα να εξασκηθούν και στο θερμοκήπιο μισού στρέμματος που προετοιμάζεται αυτή τη στιγμή στο πρότυπο Βιολογικό Αγρόκτημα, το οποίο, όπως είπε, «είναι έτοιμο στο 90% και θα ολοκληρωθεί στο σύνολό του εντός των επόμενων ημερών".
 
 ΑΠΕ
 enikonomia
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter

Σχόλια