Απελευθέρωση ιδιοκτησιακού των φαρμακείων: Προϊόν εκβιασμού ή ελεύθερης βούλησης;

Ερώτηση προς τα Υπουργεία Υγείας και Οικονομίας & Ανάπτυξης υπέβαλλε η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά ...Ερώτηση προς τα Υπουργεία Υγείας και Οικονομίας & Ανάπτυξης υπέβαλλε η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με τις συνθήκες που οδήγησαν στην απόφαση απελευθέρωσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων.

Κατόπιν της αποστολής σχετικών επιστολών προς τους αρμόδιους υπουργούς, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να απαντήσει στο ερώτημα αν ήταν βούλησή της να νομοθετήσει για την εν λόγω απελευθέρωση ή της επιβλήθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), σε συνεννόηση και με τη συνδρομή του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή, είχε καταθέσει Αναφορά στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δια του Προέδρου του, κ. Κ. Λουράντου.

Με την Αναφορά, ο ΠΦΣ κατήγγειλε την Κομισιόν ότι, ως μέρος των Θεσμών, αγνόησε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με τις οποίες αναγνωρίζεται το δικαίωμα των κρατών-μελών να περιορίζουν την πώληση φαρμάκων μόνο στους φαρμακοποιούς, λόγω, μεταξύ άλλων, των εγγυήσεων και των πληροφοριών που αυτοί προσφέρουν στους καταναλωτές, αλλά και λόγω του ότι, η διατήρηση του καθεστώτος ιδιοκτησίας/λειτουργίας των φαρμακείων αποκλειστικά σε φαρμακοποιούς λειτουργεί ευεργετικά για τους πολίτες και τα εθνικά συστήματα υγείας.

«Η Κομισιόν, αντί να λάβει υπόψη της τις αποφάσεις αυτές του Δικαστηρίου, εκβίασε την ελληνική κυβέρνηση ώστε να νομοθετήσει υπέρ του δικαιώματος μη φαρμακοποιών να ανοίγουν φαρμακεία στην Ελλάδα (ν.4334/2015 και ΚΥΑ της 29.10.2015). Επισήμαινε μάλιστα ο ΠΦΣ ότι, με δηλώσεις του, ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, κ. Ξανθός, τόνιζε ότι, η ελληνική κυβέρνηση λειτούργησε παρά τη θέλησή της και υποχρεώθηκε να απελευθερώσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, υπό το καθεστώς εκβιασμού από τους Θεσμούς», αναφέρει ο ΠΦΣ.

Με την αναφορά του ζητάει, πέραν της καταδίκης της Κομισιόν, να υποχρεωθεί η τελευταία να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση την κατάργηση της επίμαχης υπουργικής απόφασης, καθώς και την αντικατάστασή της από νέα, η οποία θα είναι προϊόν διαβούλευσης με τους φαρμακοποιούς και την κοινωνία.

Η Αναφορά συζητήθηκε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία και κατέληξε στην απόφαση να ζητήσει, με τις εν λόγω επιστολές, τη γνώμη των αρμόδιων Υπουργείων Υγείας και Οικονομίας & Ανάπτυξης, προτού συνεχίσει την εξέτασή της.

Οι απαντήσεις των 2 υπουργείων καθώς και η συνέχεια της εξέτασης της Αναφοράς, αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

stogiatro.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια