Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, γνωστή και ως Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού («World Food Day») γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου , τ...
Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, γνωστή και ως Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού («World Food Day») γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, την ημερομηνία ίδρυσης το 1945 του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.
Θέμα του φετινού εορτασμού (2019): «Υγιεινός Τρόπος Διατροφής για την εξάλειψη της πείνας».
Η ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ)
Η εξάλειψη της πείνας («zero hunger») απαιτεί ολοένα και μεγαλύτερη παγκόσμια δέσμευση και δράση. Ο τρόπος που λειτουργούν σήμερα τα συστήματα τροφίμων, από τη γεωργική παραγωγή έως τη μεταποίηση και τη λιανική πώληση, χρήζει αλλαγών, καθώς η εντατική παραγωγή τροφίμων, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, προκαλεί ταχεία απώλεια της βιοποικιλότητας. Για το σκοπό αυτό, η ποικιλία στις καλλιέργειες των τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας, καθώς θα κάνει διαθέσιμα και προσιτά, σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, τα τρόφιμα που συνιστούν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, αλλά παράλληλα θα προάγει και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος.
Καθώς τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αλλάξει δραματικά οι διατροφικές συνήθειες, ως αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης, της αστικοποίησης και τις αλλαγές στο εισόδημα, υπάρχει μια απόκλιση από τις υγιεινές διατροφικές επιλογές. Η κατανάλωση μεταποιημένων τροφίμων, ιδιαίτερα εκείνων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά, καθώς και εκείνη του κρέατος και άλλων προϊόντων ζωικής προέλευσης, έχει αυξηθεί εις βάρος της κατανάλωσης των τροφίμων που απαρτίζουν την παραδοσιακή ελληνική μεσογειακή διατροφή.
Μια μη υγιεινή διατροφή αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για θανάτους από μη μεταδοτικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του σακχαρώδη διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου. Ο συνδυασμός των ανθυγιεινών διατροφικών επιλογών με την αύξηση του καθιστικού τρόπου ζωής έχει προκαλέσει αύξηση στα ποσοστά παχυσαρκίας, τόσο στις ανεπτυγμένες χώρες, όσο και στις χώρες χαμηλού εισοδήματος. Για το έτος 2019, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του FAO, πάνω από 820 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό. Παράλληλα, 670 εκατομμύρια ενήλικες και 120 εκατομμύρια αγόρια και κορίτσια ηλικίας 5 – 19 ετών υποφέρουν από παχυσαρκία.
Απλές λύσεις για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την επίτευξη ενός πιο υγιεινού τρόπου διατροφής αποτελούν οι παρακάτω :
Επιλογή τροφίμων όπως φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι εποχικά και από τοπικούς παραγωγούς σε μια προσπάθεια στήριξης της βιοποικιλότητας.
Ένταξη στο ημερήσιο διαιτολόγιο περισσότερων φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών ολικής άλεσης και ξηρών καρπών, τα οποία συνάδουν με το μοντέλο της Μεσογειακής διατροφής.
Επιλογή τροφίμων που είναι σύμφωνα με το πρότυπο της παραδοσιακής μας διατροφής και σε χώρους μαζικής εστίασης. Ζητήστε, επίσης, λιγότερο αλάτι στο φαγητό σας και την αποφυγή προσθήκης αλατιού σε σαλάτες και ορεκτικά.
Ανάγνωση του Πίνακα Διατροφικής Δήλωσης στις ετικέτες των μεταποιημένων τροφίμων και επιλογή εκείνων τα οποία είναι χαμηλότερα σε σάκχαρα, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι.
Σωστή αποθήκευση των τροφίμων στο σπίτι προκειμένου να διατηρηθούν φρέσκα και ασφαλή, καθώς και να μειωθεί η σπατάλη αυτών. Έλεγχος της θερμοκρασίας του ψυγείου (<5° C) και χρήση περιεκτών που κλείνουν αεροστεγώς για να διατηρηθούν τα τρόφιμα πιο φρέσκα στο ψυγείο και να αποτραπεί η γρήγορη αλλοίωσή τους.
Έρευνα του ΙΕΛΚΑ για την Ελλάδα
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) πραγματοποίησε μελέτη καταγράφοντας τις αλλαγές τις οποίες διέρχονται οι διατροφικές και καταναλωτικές τάσεις των Ελλήνων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 με δείγμα 950 καταναλωτές από όλη την Ελλάδα και τα αποτελέσματα αναδεικνύουν 7 διατροφικές και καταναλωτικές τάσεις οι οποίες αναμένεται να διαμορφώσουν τον κλάδο των σουπερμάρκετ και των προμηθευτών τους της επόμενης δεκαετίας.
1. Χορτοφαγία – Χορτοφαγική Διατροφή
Οι διεθνείς δημογραφικές εξελίξεις και οι πολιτισμικές αλλαγές σε συνδυασμό με τις παραγωγικές δυνατότητες της παγκόσμιας οικονομίας για παραγωγή ζωικών πρωτεϊνών αποτελούν παράγοντες που συνεισφέρουν στην παγκόσμια αύξηση των καταναλωτών που επιλέγουν την χορτοφαγική δίαιτα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν χώρες όπως η Σουηδία που το ποσοστό των χορτοφάγων φτάνει ακόμα και το 15%, ενώ σε χώρες όπως η Ινδία ξεπερνάει το 35%. Στην Ελλάδα το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνουν χορτοφάγοι δεν ξεπερνά το 3%, αλλά υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον για αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, το οποίο είναι σημαντικά πιο έντονο από άλλες χώρες (βλ. σχήμα 1), με το 62% του κοινού να δηλώνει ότι έχει αυξήσει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με στόχο τη βελτίωση της υγείας τους.
2. Εναλλακτικά τρόφιμα
Η προαναφερθείσα τάση, αναμένεται να κάνει πιο έντονη την αναζήτηση για εναλλακτικά υλικά, τρόφιμα και προϊόντα προκειμένου να καλυφθούν οι υπάρχουσες διατροφικές συνήθειες. Προϊόντα όπως το φυτικό τυρί, τα φυτικά γάλατα κλπ υπάρχουν ήδη στην ελληνική αγορά, με το επόμενο βήμα να είναι το κρέας εργαστηρίου ή από φυτικά συστατικά. Υπάρχει άλλωστε ήδη ένα καταναλωτικό κοινό που κάνει τις συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές, αν και σε χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με το εξωτερικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι όπως φαίνεται στο σχήμα 2, το 25% του κοινού θεωρεί αυτές τις επιλογές πιο υγιεινές, έναντι 51% στις ΗΠΑ.
3. Νέες γεύσεις
Η πολυπολιτισμικότητα, η πρόσβαση στο διαδίκτυο και οι δύο προηγούμενες τάσεις οδηγούν την επιθυμία του καταναλωτικού κοινού για νέες γεύσεις και ποικιλία διαφορετικών επιλογών. Το 71% του κοινού δηλώνει ότι του αρέσει να ανακαλύπτει καινούργιες γεύσεις (ποσοστό μεγαλύτερο από το 67% των ΗΠΑ), ενώ το 66% δηλώνει ότι η ποικιλία ειδών είναι βασικός παράγοντας για την επιλογή σημείου πώλησης. Ήδη σήμερα οι εταιρείες τροφίμων πειραματίζονται με νέους συνδυασμούς γεύσεων προσπαθώντας να καλύψουν αυτή την ανάγκη, ενώ και οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις επεκτείνουν το κωδικολόγιο τους με νέες κατηγορίες και νέα προϊόντα.
4. Αύξηση των σνακ και του φαγητού ευκολίας
Οι αυξανόμενοι ρυθμοί ζωής στην καθημερινότητα, η αύξηση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οι δημογραφικές αλλαγές διαμορφώνουν ένα καταναλωτικό κοινό με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Πρόκειται για ένα κοινό το οποίο έχει περιορισμένο χρόνο για να αφιερώσει στη μαγειρική και ένα κοινό το οποίο όλο και περισσότερο λειτουργεί τις βραδινές ώρες. Το κοινό αυτό αναζητά όλο και περισσότερο εύκολες λύσεις για να καλύψει τη διατροφή του, αντικαθιστώντας γεύματα με σνακ, αντικαθιστώντας τη μαγειρική με έτοιμες λύσεις και αξιοποιώντας όλο περισσότερο το food delivery. Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν τόσο τη βιομηχανία προϊόντων η οποία καλείται να απαντήσει με νέα προϊόντα, όσο και το λιανεμπόριο το οποίο πρέπει να παρέχει πλέον λύσεις και όχι μόνο προϊόντα.
5. Υγεία και διατροφή
Σε αντίθεση όμως με την προηγούμενη τάση, η πλειοψηφία των καταναλωτών (και ειδικά οι μεγαλύτερες ηλικίες) αναμένεται να αφιερώνουν όλο και περισσότερο χρόνο για τον σχεδιασμό – προγραμματισμό της διατροφή τους, ως αποτέλεσμα της αύξησης του επιπέδου εκπαίδευσης και του μέσου προσδόκιμου ζωής. Το κοινό θα θέλει να ζει πιο υγιές για όλο μεγαλύτερο χρόνο. Η υγεία όπως φαίνεται στο σχήμα 5 είναι αλληλένδετη με τη διατροφή (88%), ενώ η υγιεινή διατροφή είναι αλληλένδετη με τη μαγειρική (89%). Το κοινό θα ψάχνει πιο υγιεινές επιλογές για τη διατροφή του και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες να απαντήσουν σε αυτή την ανάγκη, καθώς το τι είναι υγιεινό σε ένα μεγάλο βαθμό θα είναι ασαφές για μεγάλες ομάδες του αγοραστικού κοινού.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μια από τις τροφές η οποία ενοχοποιείται όλο και περισσότερο στα μάτια του καταναλωτικού κοινού ως ανθυγιεινή είναι η ζάχαρη. Η στροφή προς εναλλακτικές πηγές όπως είναι η ζαχαρίνη και η στέβια φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος με το 28% του κοινού να επιλέγει αυτές τις εναλλακτικές. Παράλληλα ένα 38% του κοινού δηλώνει ότι γενικότερα αποφεύγει την κατανάλωση γλυκών και ζάχαρης με το – θεωρητικό – αθροιστικό ποσοστό να φτάνει το 66%, αφήνοντας πλέον μία μειοψηφία να παραμένει αφοσιωμένη στην παραδοσιακή κρυσταλλική επιλογή.
6. Η μανία με τα κοινωνικά δίκτυα
Τα social media όλο και πιο έντονα θα διαμορφώνουν τις επιλογές του καταναλωτικού κοινού με τις αγορές τροφίμων, τη μαγειρική και την κατανάλωση να συνδέονται με το internet όλο και περισσότερο. Το 39% του κοινού (σχήμα 7) μαγειρεύει σήμερα έχοντας ανοιχτό το κινητό δίπλα για να βλέπει συνταγές, ενώ το 22% έχει ρωτήσει ενεργά συμβουλές μέσω των social media. Πλέον η νοικοκυρά του σπιτιού δεν μαγειρεύει μόνο για την οικογένεια, αλλά και για ένας ευρύτερο κύκλο με το 40% των ερωτώμενων να δηλώνουν ότι έχουν ανεβάσει φωτογραφία με το φαγητό τους στο διαδίκτυο. Οι influencers θα αποχτήσουν πιο ενεργούς ρόλους και επηρεάζουν περισσότερο τις εξελίξεις. Οι ταχύτητες διάδοσης πληροφοριών και υιοθέτησης τάσεων γίνονται όλο και πιο γρήγορες, δημιουργώντας την ανάγκη για τις επιχειρήσεις και να ακολουθούν σε αυτούς του ρυθμούς, αλλά κυρίως να έχουν παρουσία σε αυτά τα μέσα.
7. Κλιματική αλλαγή και βιώσιμη ανάπτυξη
Η κλιματική αλλαγή και το ολοένα εντονότερο ενδιαφέρον του κοινού για το περιβάλλον αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί και κριτικοί σε σχέση με τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Τα ποσοστά είναι συγκρίσιμα σε Ελλάδα και εξωτερικό σε σχέση με την πρόθεση αγοράς από επιχειρήσεις που λειτουργούν με ηθικό και με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Συγκεκριμένα η πρόθεση αγοράς με κριτήριο την ειλικρίνεια και διαφάνεια των επιχειρήσεων για τον τρόπο λειτουργίας τους καταγράφεται σε ποσοστό 74% στην Ελλάδα έναντι 80% στις ΗΠΑ.
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι οι παραπάνω τάσεις λειτουργούν μέσα στο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να αγοράσουν οι πολίτες. Από τη μία πλευρά ο καταναλωτής προσπαθεί να ακολουθήσει μία συγκεκριμένη πιο υγιεινή διατροφή, αλλά από την άλλη πλευρά προσπαθεί να εξισορροπήσει τις επιλογές του με το διαθέσιμο εισόδημα που έχει. Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι μία μειοψηφική αλλά σημαντική μερίδα του κοινού, περί το 40%, είναι διατεθειμένη ακόμα και να πληρώσει υψηλότερη τιμή για προϊόντα που έχουν παραχθεί με προδιαγραφές και διαδικασίες πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Πάντα θα υπάρχει μία ευαίσθητη ισορροπία ανάμεσα στα θέλω του καταναλωτή και στις δυνατότητες προσφοράς από τις επιχειρήσεις. Οι οργανισμοί που θα καταφέρουν να λειτουργήσουν κοντά σε αυτή τη λεπτή γραμμή θα είναι και αυτές που θα αναδειχθούν την επόμενη δεκαετία.
Ένα στα τρία μικρά παιδιά είναι υποσιτισμένα ή υπέρβαρα (Unicef)
Υποσιτισμένα ή υπέρβαρα: το ένα στα τρία παιδιά κάτω των πέντε ετών δεν τρέφεται όπως έχει ανάγκη για να μεγαλώσει σωστά, προειδοποιεί το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) σε έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα.
«Πολλές χώρες νόμιζαν ότι είχαν ξεμπερδέψει με τον υποσιτισμό, ότι ήταν πλέον πρόβλημα του παρελθόντος, ανακαλύπτουν όμως ότι έχουν ένα νέο πολύ μεγάλο πρόβλημα» με τη διατροφή των παιδιών, σύμφωνα με τον Βίκτορ Αγουάγο, επικεφαλής του προγράμματος της UNICEF για τη διατροφή, που ρωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.
Από τα 676 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών σε όλο τον κόσμο το 2018, περίπου τα 227 εκατομμύρια -ή περίπου το ένα τρίτο- είναι υποσιτισμένα ή υπέρβαρα, ενώ 340 εκατομμύρια έχουν ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, υπολογίζει η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ για την προστασία των παιδιών.
Με δεδομένη την παγκοσμιοποίηση των διατροφικών συνηθειών, τη μακροχρόνια φτώχεια και την κλιματική αλλαγή, σε ολοένα περισσότερες χώρες συσσωρεύονται κρούσματα διαφορετικών όψεων του υποσιτισμού, που υπονομεύουν τη μελλοντική τους ανάπτυξη, προειδοποιεί η UNICEF, η οποία κάνει λόγο για «τριπλό βάρος»
«Ο τρόπος με τον οποίο κατανοούμε και αντιδρούμε στον υποσιτισμό πρέπει να αλλάξει: δεν πρέπει απλά να δίνουμε στα παιδιά επαρκή ποσότητα τροφής, πρέπει πριν απ’ όλα να τους προσφέρουμε σωστή διατροφή», αναφέρει η Χενριέτα Φορ, διευθύντρια της UNICEF, σε ένα δελτίο τύπου που συνοδεύει την πρώτη τόσο σημαντική ανάλυση πάνω στο ζήτημα που δημοσιεύτηκε από αυτόν τον οργανισμό τα τελευταία 20 χρόνια.
Παρόλα αυτά, ο υποσιτισμός βρίσκεται στο προσκήνιο και τα παιδιά που πλήττονται είναι τέσσερις φορές περισσότερα από τα υπέρβαρα.
Αν και ο αριθμός των παιδιών που δεν λαμβάνουν επαρκή ποσότητα τροφής σε σχέση με τις διατροφικές τους ανάγκες έχει μειωθεί πολύ (-40% στο διάστημα 1990 - 2005), ο υποσιτισιμός παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα για πλήθος χωρών, κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική και τη νότια Ασία.
149 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο είναι έτσι πολύ μικροκαμωμένα για την ηλικία τους (καθυστέρηση στην ανάπτυξη λόγω χρόνιου υποσιτισμού) και 50 εκατομμύρια πολύ αδύνατα σε σχέση με το ύψος τους (ισχνότητα, συνδεδεμένη με οξύ υποσιτισμό ή με πρόβλημα απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών).
Η UNICEF καταδεικνύει επίσης τα 340 εκατομμύρια παιδιά που υποφέρουν από "κρυμμένη πείνα", γιατί προσλαμβάνουν επαρκή αριθμό θερμίδων ημερησίως αλλά έχουν έλλειψη βιταμινών και μετάλλων που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ανάπτυξή τους (σίδηρος, ιώδιο, βιταμίνες Α και C, λόγω της ελλειπούς πρόσληψης φρούτων, λαχανικών και ζωικών προϊόντων).
Αυτές οι ανεπάρκειες μπορεί να έχουν σοβαρές σωματικές (ανεπαρκές ανοσοποιητικό σύστημα, προβλήματα όρασης και ακοής) και πνευματικές συνέπειες.
Το φαινόμενο αυτό ξεκινά από την πολύ μικρή ηλικία, λόγω της μείωσης της περιόδου θηλασμού και της αντικατάστασής του από μια διατροφή που βασίζεται σε ακατάλληλα προϊόντα και ενισχύεται ακόμα περισσότερο με την "αυξανόμενη πρόσβαση σε τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες αλλά φτωχά σε θρεπτικά στοιχεία", όπως τα φαστ φουντ, εξηγεί ο διεθνής οργανισμός UNICEF.
Τέλος, η παχυσαρκία και τα άτομα που είναι υπέρβαρα αυξάνονται με ταχύ ρυθμό. Συγκεκριμένα από αυτά τα προβλήματα πλήττονται 40 εκατομμύρια νέα παιδιά συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Αν και αυτό το πρόβλημα ήταν σχεδόν άγνωστο στις φτωχές χώρες το 1990 (μόνο το 3% των χωρών με περιορισμένα εισοδήματα είχαν πάνω από 10% υπέρβαρα παιδιά), τα τρία τέταρτα αυτών καλούνται τώρα να το αντιμετωπίσουν.
"Στο παρελθόν, πιστεύαμε ότι (...) το άνω του φυσιολογικού για το ύψος βάρος και η παχυσαρκία είναι ο υποσιτισμός των πλουσίων, αλλά αυτό δεν ισχύει σήμερα", παρατηρεί ο Βίκτορ Αγουάγο, γιατρός στον τομέα δημόσιας υγείας.
"Οι διαφορετικές μορφές κακής διατροφής συνυπάρχουν όλο και περισσότερο μέσα σε μια χώρα (...) και συχνά μέσα σε ένα σπίτι" (μια υπέρβαρη μητέρα με ένα υποσιτισμένο παιδί για παράδειγμα) ή ακόμα "σε ένα μόνο άτομο σε διαφορετικές ηλικίες της ζωής του", η κακή διατροφή κατά την παιδική ηλικία, αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου παχυσαρκίας ή υπερβολικού σωματικού βάρους στην ενήλικη ζωή, προσθέτει ο ίδιος.
Αυτή η κατάσταση είναι στενά συνδεδεμένη με τη φτώχεια: πλήττει όλο και περισσότερο τις φτωχές χώρες και τους πληθυσμούς σε επισφαλή οικονομική θέση στις πλούσιες χώρες, υπογραμμίζει επίσης η UNICEF.
Για τη βελτίωση αυτής της κατάστασης, ο οργανισμός ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να προωθήσουν τα αναγκαία προϊόντα για την τήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής και να τα καταστήσουν οικονομικώς προσβάσιμα.
Ο ίδιος οργανισμός καλεί επίσης για τη δημιουργία περισσότερων νόμων σχετικών με τη διαφήμιση των παιδικών γαλάτων σε μορφή σκόνης και των ζαχαρούχων αναψυκτικών και τονίζει την ανάγκη να τοποθετηθούν πάνω στα προϊόντα ετικέτες για τη διατροφική τους αξία οι οποίες να γίνονται εύκολα κατανοητές, ώστε οι καταναλωτές να είναι σε θέση να κάνουν τις καλύτερες επιλογές για τους ίδιους και τα παιδιά τους.
Η Π.Η.Δ. σε αριθμούς κατά την Greenpeace
- Περισσότεροι από 850 εκ. άνθρωποι εξακολουθούν να πεινούν σε όλο τον κόσμο.
- 2 δισ. άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια έλλειψη θρεπτικών ουσιών.
- 40 εκ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα, ενώ καθημερινά παράγονται 356 κιλά δημητριακών ανά άτομο.
- Μεταξύ 1967- 1997, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών αυξήθηκε κατά 84% και ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε κατά 67%, εξασφαλίζοντας ένα καθεστώς επισιτιστικής ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο.
- Την ίδια περίοδο, το κόστος παραγωγής των τροφίμων μειώθηκε εντυπωσιακά, παρασύροντας σε αντίστοιχη μείωση και τις τιμές τους.
- Η βιομηχανία τροφίμων σπαταλά 40 δις δολάρια σε διαφήμιση.
- Για κάθε δολάριο που ξοδεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την καταπολέμηση του υποσιτισμού στον κόσμο, η βιομηχανία τροφίμων ξοδεύει 500 δολάρια για την προώθηση των επεξεργασμένων τροφίμων.
- Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αυτή τη στιγμή 300 εκ. ενήλικες σε όλο τον κόσμο είναι παχύσαρκοι. 100 εκ. περισσότεροι από το 1995.
- Μέχρι το 2020, η παχυσαρκία και οι επιπλοκές που δημιουργεί (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου) θα ευθύνονται για το 72% των θανάτων παγκοσμίως. Το 1998, το αντίστοιχό ποσοστό ήταν της τάξεως του 60%.
- Από το 1979 μέχρι τα μέσα 1990, η ετήσια κατανάλωση κρέατος στο νότιο ημισφαίριο αυξήθηκε κατά 70 εκ. Τόνους, σε αντίθεση με μια αύξηση 26 εκ. τόνων που σημειώθηκε στο βόρειο ημισφαίριο.
- Οι Η.Π.Α., η Κίνα, η Ε.Ε και η Βραζιλία αποτελούν το 33% του παγκόσμιου πληθυσμού, το οποίο καταναλώνει το 60% της παγκόσμιας παραγωγής μοσχαριού, περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής πουλερικών και περισσότερο από το 80% της παραγωγής χοιρινού.
- Στη Ρωσία και στη Βραζιλία, σύμφωνα με στοιχεία του 1996 και 1998, τα υπέρβαρα άτομα αντιπροσωπεύουν το 45,4% και 31,8% του ενήλικου πληθυσμού αντίστοιχα.
- Στις Η.Π.Α. περισσότερο από το 40% των παραγόμενων τροφίμων πετιέται στα σκουπίδια, με κόστος πάνω από 100 δισ. δολάρια για την αμερικάνική κοινωνία. Υπολογίσθηκε ότι το 14% των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια ενός νοικοκυριού βρίσκεται πακεταρισμένο και δεν έχει λήξει.
- Αν κάθε αμερικάνος μειώσει την κατανάλωση κρέατος κατά 5%, αν δηλαδή τρώει ένα πιάτο λιγότερο την εβδομάδα, τότε θα παραχθεί ποσότητα δημητριακών ικανή να θρέψει 25 εκατομμύρια ανθρώπους.
- Αν οι 670 εκ. τόνοι από την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών που προορίζεται για ζωοτροφές μειώνονταν κατά 10%, τα περίσσια δημητριακά θα έφταναν για να θρέψουν 225 εκατομμύρια ανθρώπους.
- Τα προϊόντα αδυνατίσματος αντιπροσωπεύουν σήμερα στην Ευρώπη μια αγορά 100 δις. δολαρίων, ποσό που ισοδυναμεί με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν του Μαρόκου.
- 5 πολυεθνικές ελέγχουν το 90% του παγκόσμιου εμπορίου δημητριακών.
- Μία πολυεθνική, η Μονσάντο ελέγχει το 91% των μεταλλαγμένων σπόρων στον κόσμο.
- 6 πολυεθνικές (BASF, Bayer, Dow, Dupont, Μonsanto και Syngenta) ελέγχουν το 75-80% της παγκόσμιας αγοράς φυτοφαρμάκων. Το 1994, ο αντίστοιχος αριθμός εταιριών ανερχόταν στις 12.
- Η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος καταστρέφει δάση σε ραγδαίο ρυθμό. Στην κεντρική Αμερική, τα τελευταία 40 χρόνια, το 40% των τροπικών δασών έχει καταστραφεί ή καεί για να μετατραπεί σε βοσκοτόπια βοοειδών.
- 10.000 διαφορετικά είδη έχουν χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους για την παραγωγή τροφής εδώ και 10.000 χρόνια. Σήμερα, μόνο 150 είδη τρέφουν την ανθρωπότητα και μόνο 12 είδη παρέχουν το 80% της θερμιδικής αξίας - το στάρι, το ρύζι, το καλαμπόκι και η πατάτα καλύπτουν το 60%.
ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ
Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO)
Σχόλια