Στα 13 λεπτά το κιλό οι τιμές που δίνει το εμπόριο στο κριθάρι...

Ανοιχτές και εξευτελιστικές τιμές στον κάμπο για το κριθάρι -ανησυχούν και για τα στάρια οι παραγωγοί Χαμηλές έως εξευτελιστικές είναι ο...


Ανοιχτές και εξευτελιστικές τιμές στον κάμπο για το κριθάρι -ανησυχούν και για τα στάρια οι παραγωγοί

Χαμηλές έως εξευτελιστικές είναι οι τιμές που προσφέρονται για τα κριθάρια στο θεσσαλικό κάμπο, τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να είναι σε απόγνωση. Με τα 12 και 13 λεπτά το κιλό, ή ακόμη και προκαταβολές δέκα λεπτών και ανοιχτές τιμές που δίνουν οι έμποροι δεν βγαίνουν ούτε τα έξοδα μας έλεγε χαρακτηριστικά , ο πρώην πρόεδρος του Συνεταιρισμού Λαρισαίων αγροτών Χρήστος Σιεδρόπουλος, ενώ είναι γεγονός ότι φέτος υπάρχει υπερπροσφορά καθώς αρκετοί έσπειραν κριθάρι υπολογίζοντας ότι θα πάει για βυνοποίηση, αλλά η Αθηναϊκή Ζυθοποία , που πιέστηκε να δεχτεί επιπλέον στρέμματα για συμβόλαια, με παρεμβάσεις ακόμη και βουλευτικών γραφείων, ανακοίνωσε μείωση των κιλών ανά στρέμμα που θα παραλάβει, αφού η κατανάλωση της μπύρας λόγω του δίμηνου lock down, στην εστίαση, έπεσε κατακόρυφα.

Από τα 430 κιλά το στρέμμα η Αθηναϊκή ζυθοποιία θα παραλάβει τα 350 και για τα υπόλοιπα θα δώσει ένα μπόνους 2 λεπτών το κιλό. Πολλοί παραγωγοί λοιπόν που πέτυχαν αποδόσεις μέχρι και 500 και 600 κιλά το στρέμμα θα δούν το 40% της παραγωγής τους να πάει για ζωοτροφές.

 
Έτσι από τα 17 ως 18 λεπτά το κιλό που υπολόγιζαν οι παραγωγοί για το κριθάρι βυνοποίησης βρίσκονται με τα 12 και 13 λεπτά το κιλό των εμπόρων για ζωοτροφή, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, αν έχουν προμηθευτεί και σπόρο για το βαμβάκι, από τους ίδιους, τότε η τιμή πέφτει ακόμη πιο χαμηλά στα 9 με 10 λεπτά το κιλό.

Εντωμεταξύ υπάρχει και έντονος προβληματισμός για το πως θα εξελιχθεί και ο αλωνισμός των σιτηρών, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι βροχοπτώσεις που επικρατούν το τελευταίο διάστημα στο θεσσαλικό κάμπο, θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση ποιότητας και ποσότητας σε κάποιες περιοχές που κρατούν ακόμη νερά τα χωράφια και ότι τα στάρια θα αρχίσουν να ασπρίζουν σε μία χρονιά που η σοδειά εξελισσόταν ικανοποιητικά.

Ωστόσο ο γεωπόνος Γιάννης Ράγκος μας ανέφερε ότι δεν έχουν βάση οι ανησυχίες των αγροτών γιατί απέχουμε τρεις βδομάδες από τα αλώνια και αν αρχίσει λίγο η θερμοκρασία να ανεβαίνει τις προσεχείς ημέρες, τα στάρια θα πάνε μία χαρά στην ανάπτυξη τους λίγο πριν τη συγκομιδή. Μεγαλύτερη ανησυχία υπάρχει για τις τιμές καθώς οι παραγωγοί θεωρούν πως είναι η χρονιά που θα μπορούσαν να απολαύσουν τιμές ακόμη και στα 25 λεπτά το κιλό, αλλά προς το παρόν δεν διαφαίνεται που δύο-τρεις δυνατοί παίχτες στην αγορά να δίνουν αυτές τις τιμές και οι συζητήσεις που γίνονται στα χωριά με τους μεσίτες, είναι για προκαταβολές 20 με 22 λεπτά το κιλό...
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια