Προβληματισμός για κριθάρια, χαμόγελα για σιτηρά

Ανάμεικτα συναισθήματα κυριαρχούν στις τάξεις των Θεσσαλών παραγωγών δημητριακών, κατά την κρίσιμη περίοδο της συγκομιδής, καθώς τα μην...


Ανάμεικτα συναισθήματα κυριαρχούν στις τάξεις των Θεσσαλών παραγωγών δημητριακών, κατά την κρίσιμη περίοδο της συγκομιδής, καθώς τα μηνύματα της αγοράς και τα καμώματα του καιρού δημιουργούν «πονοκέφαλο» για τα κριθάρια, ενώ αντιστρόφως ανάλογη είναι η εικόνα που διαμορφώνεται στα σιτηρά.

Οι βροχές που έπεσαν πήγαν πίσω τον αλωνισμό στα κριθάρια (ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες), ενώ μετέθεσε για το τέλος της άλλης εβδομάδας τον αλωνισμό στα σιτηρά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου Νικήτα Πρίντζο «οι υψηλές θερμοκρασίες που είχαν σημειωθεί στις 15 Μαΐου ψώμωσαν τα κριθάρια δημιουργώντας ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση. Αν οι βροχές αυτής της εβδομάδας είναι έντονες, τότε η συγκομιδή θα πάει πίσω ένα δεκαήμερο, με τον αλωνισμό να τοποθετείται στο τέλος της άλλης εβδομάδας». 

Σύμφωνα με τον Βολιώτη συνεταιριστή «τα μηνύματα της αγοράς για τις τιμές των σιταριών είναι απογοητευτικά. Πέρυσι ο Συνεταιρισμός πούλησε με 17,5 λεπτά, ενώ για τους τριακόσιους τόνους που μείνανε, η τιμή αγοράς προ ημερών έπεσε στα 15 λεπτά». 

Ανήσυχοι για τις τιμές δηλώνουν και οι συνεταιριστές του Πλατυκάμπου και της Νίκαιας Λάρισας, καθώς ακούγονται φωνές σχετικά με «τη μη τήρηση των συμβολαίων που έχουν οι εταιρείες ζυθοποιίας, τόσο στην τιμή, όσο και στην ποσότητα απορρόφησης».

ΣΙΤΑΡΙΑ

Αντιθέτως ο καιρός βοήθησε τα σιτηρά, με εξαίρεση τις υψηλές θερμοκρασίες της 15ης Μαΐου, οι οποίες δοκίμασαν τις αντοχές στα ρεβένια (αυτά που βρίσκονται στους πρόποδες του βουνού και δεν ποτίζονται εύκολα). Φέτος όλα δείχνουν ότι θα είναι η χρονιά των σιτηρών. 

Σύμφωνα με τον Νικήτα Πρίντζο «η αγορά δεν έχει αποθέματα, οι τάσεις σε πολλά κράτη που αγωνιούν για τη διατροφική αυτάρκεια και λόγω κορονοϊού είναι να αγοράσουν σιτηρά, επομένως είναι ευκαιρία φέτος για τους παραγωγούς. Θεωρώ δεδομένη μία τιμή πάνω από τα 23 λεπτά» καταλήγει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Βόλου. 

Περισσότερο αισιόδοξος ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου Γιάννης Κουκούτσης, ο οποίος λόγω των άριστων ποιοτικών χαρακτηριστικών των σιτηρών του θεσσαλικού κάμπου θεωρεί ότι η τιμή πρέπει να ξεκινήσει από τα 25 λεπτά! Όσον αφορά στις στρεμματικές αποδόσεις, αυτές κυμαίνονται στα 500 κιλά/στρ.


 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια