Ικανοποίηση για το φιστίκι στον Δήμο Κιλελέρ - Ξεκίνησε η συγκομιδή με καλή ποιοτικά & ποσοτικά παραγωγή

Ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών φιστικιού στα χωριά του Δήμου Κιλελέρ, καθώς η συγκομιδή που ξεκίνησε έδειξε καλές παραγωγές...Ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών φιστικιού στα χωριά του Δήμου Κιλελέρ, καθώς η συγκομιδή που ξεκίνησε έδειξε καλές παραγωγές, τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά. Η καλλιέργεια δείχνει να κερδίζει έδαφος στην ευρύτερη περιοχή καθώς μπαίνουν ολοένα και καινούργια δέντρα, ενώ το φιστίκι συναντάται σε μεγάλες εκτάσεις κυρίως στη Νέα Λεύκη και δευτερευόντως στα υπόλοιπα χωριά του Δήμου, όπως Χάλκη, Δίλοφος, Καλό Νερό.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι η τιμή που απόλαυσαν οι παραγωγοί ήταν στο ανοιχτό φιστίκι 7,50 με 8 ευρώ και στο κλειστό 5. Ευχή των παραγωγών να διατηρηθούν και φέτος αυτές οι τιμές. Σύμφωνα με τον παραγωγό Γιώργο Τσινούλη «η συγκομιδή ξεκίνησε (α’ χέρι) με την πρώιμη ποικιλία «Αιγίνης» ή «Νιχάτο» και θα ακολουθήσει, στα μέσα του μήνα η όψιμη ποικιλία «Ποντίκι».

Ο μέσος όρος παραγωγής κυμαίνεται από 5 έως 15 κιλά το δέντρο, ανάλογα την ηλικία του. Τα στάδια μετά την συγκομιδή είναι η αποφλοίωση, το στέγνωμα και η διαλογή. Κάποιοι παραγωγοί διαθέτουν απευθείας τη σοδειά τους στη μεταποιητική μονάδα που είναι εγκατεστημένη στη Νέα Λεύκη ή σε εμπόρους και κάποιοι άλλοι την αποθηκεύουν».


*Στο μεταξύ χρήσιμες καλλιεργητικές συμβουλές δίνει στους παραγωγούς το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας φυτών ποιοτικού και φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου για την αντιμετώπιση ασθενειών στη φιστικιά και συγκεκριμένα για το ευρύτομο, την ψύλλα και τον σκολύτη.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@ eleftheria.gr

eleftheria.grΑν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

 

 

Σχόλια