ΕΛΓΑ: Έρχονται αποζημιώσεις εκατομμυρίων για πληγέντες αγρότες του Ιανού

Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να καταβληθούν οι πρώτες αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες του Ιανού, σύμφωνα με τον Υπουργό ...Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να καταβληθούν οι πρώτες αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες του Ιανού, σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βορίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Βαρεμένου κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τόνισε ότι τη Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου, θα υπάρξει η νομοθετική πρωτοβουλία που θα επιτρέψει στον ΕΛΓΑ να καταβάλλει το 100% της αποζημίωσης προς τους παραγωγούς και να προχωρήσει στην πληρωμή μιας γενναίας προκαταβολής σε όσους αγρότες έχουν πληγεί από το φαινόμενο.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην επίσπευση της διαδικασίας εξόφλησης των αποζημιώσεων, η οποία θα καταβληθεί στα τέλη Ιανουαρίου του 2021, αντί για τον Ιούνιο του 2021 και τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους.

Σχολιάζοντας, το συνολικό εκτιμώμενο ποσό των ζημιών σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο που «άφησε πίσω» της η κακοκαιρία του Ιανού, ο κ. Βορίδης διευκρίνισε ότι ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που δεν είναι σε θέση να χορηγήσει ο ΕΛΓΑ από τον προϋπολογισμό, αλλά θα μπορέσει χάρη, όπως είπε και ο ίδιος, στην ευαισθησία, την αμεσότητα και τις εντολές που έχει δώσει ο Πρωθυπουργός για ενίσχυση του ΕΛΓΑ με έναν άρτια νομικό τρόπο.


Τι ισχύει με την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης

Σε ό,τι αφορά την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης, η χορήγηση της οποίας προϋποθέτει από τους αγρότες την παράδοση μίας ελάχιστης ποσότητας του προϊόντος τους, ο κ. Βορίδης εξήγησε ότι για όσους έχουν υποστεί καταστροφές δεν θα ισχύσει αυτή η προϋπόθεση.
Προσλήψεις στον ΕΛΓΑ

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αυξημένες ανάγκες του ΕΛΓΑ σε προσωπικό που έχουν προκύψει εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» ο κ. Βορίδης τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πρόσληψη 157 προσώπων με σύμβαση διάρκειας οκτώ μηνών καθώς και η πρόσληψη 78 γεωτεχνικών με έκτακτη διαδικασία προκειμένου να αντιμετωπιστούν επιπρόσθετες ανάγκες στα περιφερειακά υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ.

Προανήγγειλε μάλιστα, ότι στη νομοθεσία που θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα και σχετίζεται με τον «Ιανό» θα περιλαμβάνονται και τα ζητήματα ρύθμισης των υπερωριών και των αμοιβών όσων απασχολήθηκαν επιπροσθέτως σε εκτιμήσεις και συνέδραμαν ουσιαστικά στην προσπάθεια την οποία κάνει ο ΕΛΓΑ. Πρόσθεσε δε, ότι για την αντιμετώπιση των αναγκών λόγω του «Ιανού» έχει ήδη κινηθεί και διαδικασία πρόσληψης πέντε ατόμων συγκεκριμένων ειδικοτήτων η οποία αφορά δύο άτομα Πληροφορικής και τρία άτομα Διοικητικού – Οικονομικού για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών του οργανισμού.


Στις 21/10 η καταβολή αποζημιώσεων 1,2 εκατομμυρίων ευρώ στους πληγέντες αγρότες στην Εύβοια

Αποζημιώσεις ύψους 1,2 εκατ. ευρώ θα καταβάλει ο ΕΛΓΑ την Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου σε αγρότες της Εύβοιας, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Οργανισμού, Ανδρέας Λυκουρέντζος κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο κτίριο Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.

Το εν λόγω ποσό θα κατευθυνθεί σε αγρότες οι οποίοι υπέστησαν απώλειες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, από τις καταστροφικές πλημμύρες του Αυγούστου.

 

aftodioikisi.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια