Φυτώρια: Ανατροπές σε λεμόνια & ελιές

Εναλλασσόμενες ήταν οι τάσεις που επικράτησαν στον χώρο των φυτωρίων το 2020, σύμφωνα τον πρόεδρο της Ένωσης Φυτωριούχων Ελλάδος, Σωτήρη Σαλ...


Εναλλασσόμενες ήταν οι τάσεις που επικράτησαν στον χώρο των φυτωρίων το 2020, σύμφωνα τον πρόεδρο της Ένωσης Φυτωριούχων Ελλάδος, Σωτήρη Σαλή. 
 
Όπως ο ίδιος εξηγεί στην «ΥΧ», σε ό,τι αφορά τις ελιές, το χαρακτηριστικό της χρονιάς ήταν «η εγκατάλειψη των παραδοσιακών ποικιλιών και γενικότερα των ξερικών ποικιλιών, που πλέον μπαίνουν στο περιθώριο.

Αντίθετα, ανεβαίνουν ποικιλίες, όπως είναι η Κορωνέικη και η Αρμπεκίνα. Ποικιλίες όπως είναι το Μανάκι, με δεδομένη την κλιματική αλλαγή, χάνουν έδαφος, αφού δεν αποδίδουν».

Σχετικά με τις βρώσιμες ποικιλίες, μειώθηκε κατά το έτος 2020 η ποικιλία Καλαμών. Όπως εξηγεί, ενώ ήταν περιζήτητη πέρασε στην αφάνεια και «ο κυριότερος λόγος έχει σχέση με την απόφαση Αποστόλου για τη χρήση του ονόματος “Καλαμών”». 

Σχετικά με το λεμόνι, ο κ. Σαλής επισημαίνει ότι «υπήρξαν δύο διαφορετικές φάσεις. Η πρώτη αφορά την εκτόξευση της τιμής την άνοιξη και η δεύτερη έχει σχέση με την καθοδική πορεία τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη, όταν μειώθηκε η ζήτηση. Ήταν η στιγμή που η Τουρκία μπήκε στα Βαλκάνια και οδήγησε την αγορά σε ανοιχτές τιμές μετά την εκκαθάριση. Αυτή την περίοδο εμφανίσθηκε και η Ισπανία. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί η ζήτηση δενδρυλλίων λεμονιών κατά 80%».

ypaithros.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια