Μεγάλες οι ζημιές από τη «Μήδεια» στην ελαιοκαλλιέργεια

Για σημαντική καταστροφή που έχει υποστεί η ελαιοκαλλιέργεια από την πρόσφατη κακοκαιρία γνωστή ως «Μήδεια» κάνει λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖ...


Για σημαντική καταστροφή που έχει υποστεί η ελαιοκαλλιέργεια από την πρόσφατη κακοκαιρία γνωστή ως «Μήδεια» κάνει λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας κ. Παπανάτσιου, επισκεπτόμενη περιοχές του Πηλίου. Προφανώς αντίστοιχες ζημιές έχουν σημειωθεί και στην ελαιοπαραγωγή του νομού Λάρισας. «Δυστυχώς η κατάσταση είναι τραγική. Πάρα πολλά κτήματα έχουν υποστεί ζημιά στο φυτικό κεφάλαιο και θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα 3-4 ετών να επανέλθουν στην κανονική τους καρποφορία. 

Η καταστροφή αυτή έρχεται να προστεθεί στη μειωμένη περσινή παραγωγή, στην καταστροφή της παραγωγής από παθογόνα το 2019 και στη μηδενική σχεδόν παραγωγή το 2018. 

Οι παραγωγοί της ελιάς βρίσκονται σε δυσμενέστατη κατάσταση, καθώς επί σειρά ετών έχουν υποστεί μείωση του εισοδήματός τους και η πρόσφατη καταστροφή κινδυνεύει να αποτελέσει τη χαριστική βολή για το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας στο Ν. Πήλιο» αναφέρει χαρακτηριστικά η πρώην υφυπουργός Οικονομικών και προσθέτει και τις παρακάτω παραμέτρους: 

Είναι απαραίτητο να γίνουν άμεσα οι επισκέψεις των εκτιμητών του ΕΛΓΑ προκειμένου να μπορέσουν οι παραγωγοί στη συνέχεια να κλαδέψουν και να απομακρύνουν τα κατεστραμμένα κλαδιά πριν το καλοκαίρι. Είναι απαραίτητο να βρεθούν άμεσα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών που υπέστησαν ζημιά, με σκοπό την αποκατάσταση- αντικατάσταση του φυτικού κεφαλαίου και την αποζημίωσή τους για την απώλεια εισοδήματος που θα έχουν τα επόμενα έτη. Επιπλέον πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα ενισχυθούν όλοι ανεξαιρέτως οι πληγέντες αγρότες χωρίς διαχωρισμούς και άλλους οικονομικούς περιορισμούς. Τέλος, πρέπει να ληφθούν μέτρα για την απομάκρυνση των σπασμένων κλαδιών στη δασική πευκόφυτη περιοχή, καθώς με την αύξηση των θερμοκρασιών θα υπάρξει κίνδυνος πυρκαγιάς. Το Δασαρχείο οφείλει άμεσα να εξετάσει τις προτάσεις του Δήμου Ν. Πηλίου για την αντιμετώπιση της κατάστασης και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες».

 

Στήλη Αγροτικα Εφόδια 

eleftheria.gr

 

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια