Κόστος παραγωγής & κορονοενίσχυση στο βαμβάκι «καίνε» τους παραγωγούς

   Στα οξυμένα προβλήματα των αγροτών τα οποία σχετίζονται κυρίως με το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις επιπτώσεις από την πανδημία στο ει...

  

Στα οξυμένα προβλήματα των αγροτών τα οποία σχετίζονται κυρίως με το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις επιπτώσεις από την πανδημία στο εισόδημα εστίασε την τοποθέτησή του στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών Φώτης Παπαδόπουλος. 

Ειδικότερα ο Λαρισαίος συνεταιριστής αναφέρθηκε στην αύξηση ποσοστού 30% του αγροτικού πετρελαίου από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα, υπενθυμίζοντας και την πρωθυπουργική δέσμευση για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους παραγωγούς, η οποία ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί. 

Επίσης μίλησε για 6 συνεχείς αυξήσεις στο κόστος των λιπασμάτων από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι και τέλος Μαρτίου, εξέλιξη που δημιουργεί πρόβλημα στη ρευστότητα των αγροτών, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν λάβει τις επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις. Επίσης υπενθύμισε στον κυβερνητικό παράγοντα το αίτημα του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών να περιέλθουν στη δικαιοδοσία του, οι αποθήκες και τα εκκοκκιστήρια της πρώην Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών. 

Τόνισε την αναγκαιότητα μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ από 13 σε 6%, διευκρινίζοντας ότι στον Συνεταιρισμό του δεν υπήρξε ποτέ μαύρο τιμολόγιο πώλησης. Αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής απαλλαγής του τέλους επιτηδεύματος για τα μέλη των Συνεταιρισμών και μόνο και όχι γενικότερα, όπως ισχύει σήμερα για να στηριχθεί το Συνεταιριστικό κίνημα. 

Ο Φώτης Παπαδόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη κάλυψης του χαμηλού εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, τονίζοντας την εκκρεμότητα της κορονοενίσχυσης, για την οποία όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να δοθεί, αλλά ακόμη δεν έχει υπάρξει πολιτική απόφαση. 

Και επειδή πλησιάζουμε στην έναρξη της αρδευτικής περιόδου και σε συνάρτηση με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ο γνωστός συνεταιριστικής επανέλαβε την αναγκαιότητα ήπιας μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στη θεσσαλική πεδιάδα. 


Γ. Ρούστας

eleftheria.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια