Εντονη ζήτηση για τα αμνοερίφια

Ιδιαίτερη κίνηση παρατηρείται στα σφαγεία του νομού Λάρισας τις τελευταίες μέρες, καθώς έχουμε μπει στην τελική ευθεία για το Πάσχα και κορυ...


Ιδιαίτερη κίνηση παρατηρείται στα σφαγεία του νομού Λάρισας τις τελευταίες μέρες, καθώς έχουμε μπει στην τελική ευθεία για το Πάσχα και κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την προμήθεια του οβελία. Το γεγονός ότι δυσκολεύει η μετακίνηση των κατοίκων προς τα χωριά, λόγω των περιορισμών από την πανδημία, δεν φαίνεται να επηρεάζει την αγορά κρέατος, όπως συνέβη πέρυσι. Απεναντίας η έλλειψη αρνιών που παρατηρείται στη Θεσσαλία, ανησυχεί το καταναλωτικό κοινό, το οποίο θεωρεί δεδομένη την αύξηση στην τιμή.

Οι θεσσαλοί κτηνοτρόφοι το προηγούμενο διάστημα δεν σταμάτησαν να σφάζουν, καθώς η αύξηση στην τιμή των ζωοτροφών καθιστούσε ασύμφορη τη συντήρηση των ζωντανών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ιδιαίτερα την περίοδο πριν το Πάσχα των Καθολικών, υπήρξε αυξητική τάση στις σφαγές και εξαγωγές μικρών αρνιών (5-7 κιλά). Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Γιάννη Γκουρομπίνο «η Θεσσαλία δεν διαθέτει αρκετά αμνοερίφια, όσα η Βόρεια Ελλάδα, αφού το προηγούμενο διάστημα οι έμποροι επιδίωξαν να προμηθευτούν από την περιοχή αρκετά αρνιά, επενδύοντας στο ποιοτικό κρέας της περιοχής. 


Κι ενώ πριν από καιρό πουλούσαμε με 4,5 ευρώ/κιλό, εκτιμώ ότι αυτές τις ημέρες θα πουλήσουμε στα 7 ευρώ (50 λεπτά πάνω η τιμή στο κατσίκι).


Σε καμία περίπτωση όμως, ο καταναλωτής δεν πρέπει να αγοράσει το αρνί πάνω από 10 ευρώ το κιλό. Ένα κέρδος 2,5 ευρώ/κιλό για όλους είναι λογικό (έμποροι, εκδοροσφαγείς, μεταφορείς, κρεοπώλες). Παραπάνω η τιμή θεωρείται αφύσικη».


Οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να επαναληφθεί η περσινή εικόνα, όταν λόγω της ανησυχίας που προκάλεσε η έναρξη του κορονοϊού υπήρξε δισταγμός στις παραγγελίες των αρνιών και όταν τελικά η αγορά ξέμεινε από αυτά, τη Μεγάλη Πέμπτη τα διαθέσιμα αρνιά πουλήθηκαν μέχρι και 13 ευρώ, χωρίς να αποκομίσουν κάποιο κέρδος οι ίδιοι. Η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας εφιστά την προσοχή στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ενόψει εισαγωγών κυρίως από τη Ρουμανία, ενώ έχουν ζητήσει από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να αυξήσει τους ελέγχους στα σύνορα.


Γ. Ρούστας

eleftheria.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια