Περιφέρεια Θεσσαλίας: Δημοπρατήθηκε το φράγμα στα Βρυσιά Φαρσάλων

Το έργο περιλαμβάνει και τη δημιουργία ταμιευτήρα για συγκράτηση του νερού και εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα .Με την υπογραφή της σύμβα...


Το έργο περιλαμβάνει και τη δημιουργία ταμιευτήρα για συγκράτηση του νερού και εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα .Με την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχή εταιρεία που προέκυψε από τον σχετικό διαγωνισμό και η οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα ανάψει το «πράσινο φως» για την έναρξη των εργασιών ενός σημαντικού αναπτυξιακού έργου στην επαρχία Φαρσάλων, της κατασκευής φράγματος αναστόμωσης των πηγών στην ΔΕ Βρυσιών. 


 

Το έργο έχει προϋπολογισμό 2.083.200 ευρώ και θα συμβάλλει στην προστασία και την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού της περιοχής των Φαρσάλων, στην αντιμετώπιση του προβλήματος λειψυδρίας και στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. 

Εκτός από την κατασκευή φράγματος για την αναστόμωση των πηγών Βρυσιών η εργολαβία που δημοπρατήθηκε προβλέπει και τη δημιουργία ταμιευτήρα για τη συγκράτηση του νερού, προκειμένου να γίνεται τεχνητός εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα. 

Σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου «στα βόρεια του οικισμού Βρυσιά του Δήμου Φαρσάλων, υπάρχουν πηγές νερού οι οποίες αναβλύζουν περίπου 7-8 μήνες τον χρόνο και δημιουργούν μια φυσική λίμνη-ταμιευτήρα στην περιοχή. Οι πηγές αυτές τροφοδοτούν μέσω του υδρογραφικού δικτύου της περιοχής τον ποταμό Φαρσαλίτη. 

Τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω των αντλήσεων για άρδευση από τις γεωτρήσεις που υπάρχουν στην περιοχή, η παροχή των πηγών μειώνεται σημαντικά ώσπου μηδενίζεται. 

Σκοπός του έργου είναι η συγκέντρωση και συγκράτηση του νερού στον χώρο όπου αναβλύζουν οι πηγές ώστε να αυξηθούν τα ενεργά αποθέματα των πηγών και να παρατείνεται όσο το δυνατόν περισσότερο το χρονικό διάστημα που η παροχή τους είναι σημαντική και να αποφεύγονται φαινόμενα μηδενικής παροχής τους. 

Επίσης, με τον εμπλουτισμό του υδροφόρου θα επιτευχθεί επιμήκυνση του χρόνου άρδευσης από τις πηγές των Βρυσιών. Στο πλαίσιο της ισορροπίας των υδατικών συστημάτων θα υπάρξει διάταξη υπερχείλισης για την υπερχείλιση των πλεοναζόντων υδάτων μετά την πλήρωση του διαμορφούμενου ταμιευτήρα. 

Εξασφαλίζεται έτσι η οικολογική παροχή ώστε να μην επηρεάζεται αρνητικά το υδάτινο περιβάλλον της περιοχής. 

Συγκεκριμένα, θα κατασκευαστεί περιμετρικό φράγμα με χωμάτινο σώμα στη δυτική πλευρά του ταμιευτήρα και σώμα από σκυρόδεμα στις υπόλοιπες πλευρές του ταμιευτήρα. Το έργο συμπληρώνεται με την κατασκευή υπερχειλιστή και την κατασκευή χωμάτινης νησίδας εντός της λεκάνης κατάκλυσης για να εξασφαλίζεται χώρος ξεκούρασης και στάσης των πουλιών που εμφανίζονται στην περιοχή και σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εγκεκριμένης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου.

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ


«Το φράγμα αναστόμωσης των πηγών είναι σημαντικό για την περιοχή και αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων των Βρυσιών αλλά και της ευρύτερης περιοχής» δηλώνει στην «Ε» ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός και προσθέτει: 

«Το νερό είναι ζωή. Δημοπρατούμε με 2 εκατομμύρια ευρώ ένα έργο ζωής και παραγωγής. Στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα στηρίζουμε τη ζωή στην ύπαιθρο και το αγροτικό εισόδημα στην πράξη και ικανοποιούμε ένα πάγιο αίτημα των αγροτών στα Φάρσαλα» καταλήγει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Γ. Ρούστας

eleftheria.gr

  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια