Η καλλιέργεια φράουλας

Του Παναγιώτη Σαϊνατούδη Την άνοιξη του 1986 ήμουν δεκαεφτά χρονών, είχαν βγει οι φράουλες στα μανάβικα αλλά ήταν πολύ ακριβές. Εκείνες τις ...


Του Παναγιώτη Σαϊνατούδη


Την άνοιξη του 1986 ήμουν δεκαεφτά χρονών, είχαν βγει οι φράουλες στα μανάβικα αλλά ήταν πολύ ακριβές. Εκείνες τις ημέρες είναι που είχε γίνει η έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ. Η τιμή από τις φράουλες έπεσε κατακόρυφα. Ήμουν από αυτούς που αγόρασαν φράουλες εκείνες τις μέρες. Τις είχα λαχταρίσει πολύ!!!

Οι φράουλες είναι το αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων.

Οι φράουλες είναι επίσης από τις εύκολες καλλιέργειες και πολύ καλή αρχή για αρχάριους καλλιεργητές ή για νεαρούς καλλιεργητές. Μπορούμε να καλλιεργήσουμε φράουλες μέσα στο σπίτι, στο μπαλκόνι, στον κήπο στο χωράφι.


 

Από τότε που ήμουν φοιτητής (τριάντα χρόνια πριν) οι καθηγητές μας, μας είχαν μιλήσει για καλλιέργεια φράουλας μέσα στο σπίτι σε σωλήνες. Σωλήνες 20 ή 30 εκατοστών με ανοίγματα στα πλάγια, πότισμα από την επάνω μεριά της σωλήνας όταν είναι κάθετος τοποθετημένος και συλλογή του υπόλοιπου νερού στον πάτο της σωλήνας. Η σωλήνα μπορεί να γεμίσει με χωνεμένη κοπριά ή κομπόστ. Ο σωλήνας μπορεί να μπει και οριζόντια αλλά πιάνει περισσότερο χώρο και είναι πιο δύσκολο το πότισμα.

Υπάρχουν και πήλινες ή πλαστικές γλάστρες με αυτή τη λογική, διαφορετικές θέσεις φύτευσης περιμετρικά της γλάστρας.

Όταν επισκέφτηκα τους κήπους της Ι. Μ. Βατοπαιδίου στο Άγιο Όρος οι μοναχοί εκεί μου έδηξαν ένα πολύ ωραίο σύστημα καλλιέργειας. Οι φράουλες καλλιεργούνταν μέσα σε στενά ξύλινα παρτέρια που ήταν ενάμιση μέτρο ύψος. Φανταστείτε όπως είναι οι ταΐστρες των ζώων απλά ανασηκωμένες ψηλά για να είναι ξεκούραστη και πιο εύκολη η εργασία.

Το 2010 αλλάξαμε τη θέση που είχαμε τις φράουλες στον κήπο. Τότε ενόψει της Γιορτής Σπόρων του Πελίτι μοιράσαμε πάνω από 500 φυτά που βγάλαμε από αυτή την αλλαγή θέση. Όλα αυτά τα φυτά είχαν γίνει από κάποια λίγα φυτά που μου είχε δώσει ένας φίλος λίγα χρόνια πριν.

Οι φράουλες θέλουν ήλιο, θέλουν 6-8 ώρες την ημέρα ήλιο.

Η ιδανική θερμοκρασία είναι 18 ως 29 βαθμούς κελσίου. Πάνω από τους 30 βαθμούς οι φράουλες ταλαιπώριουνται πολύ. Αν το καλοκαίρι μας είναι πολύ ζεστό προτιμούμε τις σκιερές θέσεις φύτευσης.

Το χώμα είναι καλό να είναι αφράτο και να έχει καλή αποστράγγιση, γι’ αυτό φυτεύουμε τις φράουλες σε σαμάρια.

Θέλουν συχνό πότισμα, αν τα φυτά σας δεν παράγουν καρπό ή έχουν μικρά φύλλα μπορεί να είναι από έλλειψη νερού ή αντίθετα από υπερβολική ποσότητα νερού. Ελέγχουμε το χώμα και ανάλογα μειώνουμε ή αυξάνουμε το πότισμα.

Η εποχή φύτευσης είναι ο Σεπτέμβριος δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα καλύτερα. Μπορούμε όμως να φυτέψουμε φράουλες και την άνοιξη. Οι ανοιξιάτικες φυτεύσεις δεν θα έχουν μεγάλη παραγωγή την πρώτη χρονιά.

Τα φυτά μας αντέχουν 4-5 χρόνια και μετά πέφτει η παραγωγή τους.

Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 30-50 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 70-80 εκατοστών μεταξύ των γραμμών.

Ο πολλαπλασιασμός της φράουλας μπορεί να γίνει με σπόρο, που βρίσκεται μέσα στις φράουλες που τρώμε, με διαχωρισμό του ριζώματος αλλά και με τους στόλωνες που είναι και ο πιο εύκολος και ενδεδειγμένος τρόπος.

Προτείνουμε συγκαλλιέργεια με κρεμμύδι ή σκόρδο.

Βοηθάει πολύ η εδαφοκάλυψη του εδάφους με άχυρο για να μην ακουμπήσει στο χώμα ο καρπός η φράουλα και σαπίζει και να έχουμε και όλα τα πλεονεκτήματα της εδαφοκάλυψης.
 

 peliti.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια