Χρήστος Κέλλας: Αποζημιώσεις τύπου» Ιανού» στους παγετόπληκτους παραγωγούς

«Οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου, που μετά τους σεισμούς χτυπήθηκαν και από τον παγετό, χρειάζονται μια “ένεση ρευστότητας”, καθώς συμβάλλο...


«Οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου, που μετά τους σεισμούς χτυπήθηκαν και από τον παγετό, χρειάζονται μια “ένεση ρευστότητας”, καθώς συμβάλλουν αποφασιστικά, όχι μόνο στη τοπική, αλλά και στην εθνική οικονομία. Στο Δαμάσι και τα Πλατανούλια, αντίκρισα εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής, πρόσωπα σκυθρωπά και ανθρώπους απογοητευμένους. Είναι αναγκαία – και για ψυχολογικούς λόγους – η άμεση στήριξη των παραγωγών με δίκαιες αποζημιώσεις και διαδικασίες τύπου “Ιανού”».

Αυτά δήλωσε ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας Χρήστος Κέλλας, επισκεπτόμενος για μία ακόμη φορά περιοχές της επαρχίας Τυρνάβου.

Στήριξη της αμπελοκαλλιέργειας

Στο Δαμάσι, ο κ. Κέλλας ενημερώθηκε από τους αντιδημάρχους Τυρνάβου κκ. Γ. Σακούτσιο και Γ. Γκάτσο, τον Πρόεδρο και το μέλος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού, κκ. Χρ. Τσιτσιρίγγο και Δαν. Νάκα, τον Πρόεδρο και το μέλος της Τ.Κ Δαμασίου κ. Γ. Τσιανάκα και Κ. Μουσιάρη, τον Πρόεδρο του Α.Σ. Δαμασίου κ. Γ. Γκανά, αλλά και αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής, για το μεγάλο χτύπημα στη δυναμική καλλιέργεια, η οποία διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στην τοπική οικονομία.

Όπως ανέφεραν οι παραγωγοί, η καταστροφή είναι ολοκληρωτική, ιδιαίτερα στο οινοποιήσιμο σταφύλι, καθώς εκτός από το βασικό φυτικό κεφάλαιο καταστράφηκε και η “κληρονομιά” (βέργα που αφήνουν οι παραγωγοί για την επόμενη χρονιά), με αποτέλεσμα να απαιτούνται αυξημένα καλλιεργητικά έξοδα.Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Οινοποιείου Τυρνάβου αναφέρθηκε στην στήριξη των Συνεταιρισμών, οι οποίοι απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής και στην αναγκαιότητα να «τρέξουν» και φέτος οι δράσεις “Απόσταξη Κρίσης” και “Πράσινος Τρύγος”, με αυξημένα κονδύλια για τον “Πράσινο Τρύγο”.
Με παραγωγούς δέντρων

Στα Πλατανούλια ο κ. Κέλλας ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Τ.Κ Πλατανουλίων κ. Δημ. Ρίζο, τον Πρόεδρο του Α.Σ. Δένδρων – Ο.Π “Γαία Φρούιτ” κ. Χρ. Τασιούλα, τον Πρόεδρο του Α.Σ Πλατανουλίων κ. Θ. Κατσή, τον Πρόεδρο του Α.Σ “Φρουτοπηγή” κ. Στ. Μαλάκο, αλλά και αχλαδοπαραγωγούς, για το αίτημα ελάττωσης του ποσοστού απομείωσης της αποζημίωσης από το 30% στο 15%, καθώς το αχλάδι από τον παγετό της 8ης και 9ης Απριλίου χτυπήθηκε στο καρπίδιο και όχι στο πέταλο.


 

Χρ. Κέλλας

Ο Λαρισαίος πολιτικός, αφού διαπίστωσε την ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστησαν τα αμπέλια και τα αχλάδια, όπως και τη μεγάλη ζημιά που υπέστησαν οι υπόλοιπες καλλιέργειες (ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια, αμύγδαλα), χαρακτήρισε «απαραίτητη την στήριξη των αγροτών με τάχιστες διαδικασίες αποζημιώσεων τύπου “Ιανού”, με γενναία προκαταβολή στρεμματικής ενίσχυσης και στο 100% της ζημιάς, καθώς σε έκτακτες συνθήκες, λαμβάνονται έκτακτα μέτρα».

larissanet.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια