«Να λυθεί το πρόβλημα με τον χαρακτηρισμό των θαμνότοπων»

      Μπορεί η κυβέρνηση να ανακοίνωσε οριζόντια παράταση έξι μηνών στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες και πως θα ...

  
 
Μπορεί η κυβέρνηση να ανακοίνωσε οριζόντια παράταση έξι μηνών στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες και πως θα αναλάβει πρωτοβουλία άμεσα για την επίλυση των προβλημάτων που κληρονομήθηκαν από τον νόμο 4389/2016 της προηγούμενης κυβέρνησης, παραγωγοί του νομού Λάρισας επισημαίνουν ότι υπάρχουν εκκρεμότητες και από τον νόμο 4685/2020 που ψήφισε η κυβέρνηση τον Μάιο του 2020, για το είδος χαρακτηρισμού της γη

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε πως θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση και θα προχωρήσει σε οριζόντιες παρεμβάσεις για την επίλυση των σφαλμάτων που έχουν προκύψει στο είδος χαρακτηρισμού της γης και τέτοια ζητήματα αφορούν τους θαμνότοπους που χαρακτηρίζονται δασικοί.


Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει στην «Ε» ο κ. Χρ. Νασιάρας, από την Ανάβρα Αγιάς «δεν είναι λίγοι αυτοί που είδαν τις περιουσίες τους να χαρακτηρίζονται ΔΑ (Δασικό το 1945, Αγροτικό σήμερα), ΔΔ (Δασικό-Δασικό) και ΑΔ (Αγροτικό το 1945, Δασικό σήμερα) και προσπαθούν να βρούνε άκρη. Πολλοί από μας έχουμε στα χέρια μας διοικητικές πράξεις (συμβόλαια, διανομές, άδειες εκχερσώσεων, κ.λπ.), οι οποίες αγνοήθηκαν από τους αρμόδιους, παρόλο που σύμφωνα με τον νόμο Χατζηδάκη έπρεπε να ληφθούν υπόψιν.

 Ένας από τους λόγους που επικαλούνται οι κατά τόπους Διευθύνσεις Δασών είναι ο χαρακτηρισμός της έκτασης όταν έγιναν οι διανομές, απαλλοτριώσεις, και αγοραπωλησίες. Σύμφωνα με αυτούς άλλο πράγμα είναι ο βοσκότοπος, ο οποίος σήμερα εμπίπτει στον νόμο Χατζηδάκη και δεν έχει πρόβλημα από τον θαμνότοπο, ο οποίος δεν εμπίπτει στον νόμο. Πιθανότατα στο ένα να έβοσκαν αιγοπρόβατα και στο άλλο …καγκουρό! 

Επιπλέον έχουμε δεσμευμένες αγροτικές εκτάσεις ως αναδασωτέες παράνομα, με αποτέλεσμα αρκετοί αγρότες να χάσουν επιδοτήσεις από τις καλλιέργειές τους, γιατί η αναδασωτέα έκταση δεν επιδοτείται. Και το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι όλες αυτές οι εκτάσεις που έχουν στον χαρακτηρισμό του το Δ (δασικό) δεν μπορούν να μεταβιβαστούν, πωληθούν, κληρονομηθούν. Αυτό βέβαια αποκρύπτεται εντέχνως, γιατί υποτίθεται ότι οι δασικοί χάρτες αφορούν στον χαρακτήρα της έκτασης. Μήπως θα έπρεπε η Πολιτεία με μία τροπολογία, όπως έγινε στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη να διορθώσει αυτήν την αδικία και στη Θεσσαλία; Για να μην υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών…» καταλήγει.


Γ. Ρούστας

eleftheria.gr

  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια