Καλλιεργητικές συμβουλές για αμυγδαλιά

Το Περιφερειακό Κέντρο Φυτοπροστασίας Βόλου εξέδωσε δελτίο φυτοπροστασίας προς ενημέρωση των αμυγδαλοπαραγωγών για την έναρξη ψεκασμών κατά ...


Το Περιφερειακό Κέντρο Φυτοπροστασίας Βόλου εξέδωσε δελτίο φυτοπροστασίας προς ενημέρωση των αμυγδαλοπαραγωγών για την έναρξη ψεκασμών κατά του ευρύτομου. 
 
Το ευρύτομο είναι ο σημαντικότερος εχθρός της αμυγδαλιάς, έχει μία γενεά το έτος και προκαλεί μεγάλη απώλεια της παραγωγής. Μοιάζει με μαύρο φτερωτό μυρμήγκι, διαχειμάζει ως ανεπτυγμένη προνύμφη μέσα στα προσβεβλημένα αμύγδαλα, που συνήθως παραμένουν μουμιοποιημένα στο δένδρο.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ: Από παρατηρήσεις σε εντομολογικούς κλωβούς υπαίθρου διαπιστώθηκε ότι συνεχίζεται η έξοδος του ευρυτόμου στις πρώιμες και όψιμες περιοχές του Ν. Μαγνησίας. 

Συνεχίζεται η έξοδος του ευρυτόμου στις πρώιμες περιοχές του Ν. Λάρισας και έναρξη της εξόδου του ευρυτόμου στις όψιμες περιοχές Ν. Λάρισας από τις αρχές Απριλίου (με 2-4 άτομα/κλωβό).


ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ: Να γίνει έναρξη των ψεκασμών στις όψιμες περιοχές του Ν. Λάρισας καθώς επίσης και σε περιοχές των Νομών Καρδίτσας και Φθιώτιδας όπου καλλιεργείται η Αμυγδαλιά για την καταπολέμηση του ευρυτόμου. 

Να συνεχιστούν οι ψεκασμοί στις πρώιμες και όψιμες περιοχές του Ν. Μαγνησίας και στις πρώιμες περιοχές του Ν. Λάρισας για την καταπολέμηση του ευρυτόμου της Αμυγδαλιάς. 

Επανάληψη των ψεκασμών ανά 7-8 ημέρες μέχρι και τη σκλήρυνση του ενδοκαρπίου. 

Οι ψεκασμοί να γίνονται κατά τις μεσημβρινές ώρες της ημέρας, που έχουμε τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και υψηλότερες θερμοκρασίες, διότι τότε έχουμε τη μεγαλύτερη έξοδο των ακμαίων του ευρυτόμου. 

Δεν ψεκάζουμε τις ημέρες που ο καιρός είναι νεφελώδης, καθώς και ώρες της ημέρας με συννεφιά διότι δεν έχουμε έξοδο του εντόμου.Από τον Γιώργο Ρούστα
(roustas@eleftheria.gr)

eleftheria.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια