Σε απόγνωση οι θερμοκηπιο-καλλιεργητές κηπευτικών της Κρήτης – Στα τάρταρα οι τιμές & τα έσοδα ...

  Με επιστολή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό οι θερμοκηπιο-καλλιεργητές της Κρήτης και οι Αγροτικοί Συλλόγοι Κρήτη...

 
Με επιστολή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό οι θερμοκηπιο-καλλιεργητές της Κρήτης και οι Αγροτικοί Συλλόγοι Κρήτης αναλύουν με στοιχεία την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τους τελευταίους 15 μήνες και προειδοποιούν ότι “αν δεν ενισχυθούν άμεσα οι παραγωγοί, θα προκληθεί μεγάλη αναταραχή στην αγορά”.

Αναλυτικά η επιστολή την οποία συνυπογράφουν 19 σύλλογοι και συνεταιρισμοί:

Σε συνέχεια της πρόσφατης επικοινωνίας μας, σας στέλνουμε τα επιμέρους δεδομένα που στοιχειοθετούν το αίτημα μας για οικονομική ενίσχυση στα θερμοκηπιακά κηπευτικά Κρήτης, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας covid-19.


Διανύουμε ήδη το 3o εξάμηνο από την έναρξη της πανδημίας και τα βασικά χαρακτηριστικά που επηρέασαν στο μέγιστο για την σημερινή κατάσταση, ήταν η κλειστή ΕΣΤΙΑΣΗ (με κρατική εντολή) καθώς και η μειωμένη (κατά πολύ) οικονομική ενίσχυση που έλαβαν οι παραγωγοί για το πρώτο διάστημα της πανδημίας.

Ενώ τα στοιχεία 2020 έδειξαν απώλεια εισοδήματος άνω των 3500€ /στρέμμα, η τελική ενίσχυση κυμάνθηκε έως και 540€ (!).

Αυτό είχε σαν συνέπεια η νέα παραγωγική περίοδος στην Κρήτη το Φθινόπωρο 2020,να ξεκινήσει με αρνητικό πρόσημο για τους παραγωγούς.

Αναλύοντας επιμέρους στοιχεία, είναι χρήσιμο και αναγκαίο να ορίσουμε τα τεχνικά ζητήματα της καλλιέργειας θερμοκηπιακών κηπευτικών στην Κρήτη. Πρόκειται για μια Δυναμική καλλιέργεια όπου (όπως αναφέρει ο όρος) από εντελώς μηδενική βάση, οι παραγωγοί δημιουργούν μια τεράστια προστιθέμενη αξία, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το σύνολο των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην Κρήτη είναι 32.000 στρέμματα (Στοιχεία ΟΣΔΕ 2019 – ΟΠΕΚΕΠΕ) και ο ετήσιος κύκλος εργασιών ξεπερνά τα 200.000.000 ευρώ, εκ των οποίων άνω των 30.000.000 ευρώ είναι μόνο η είσπραξη ΦΠΑ για το κράτος, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτό το ποσό οι λοιποί άμεσοι και έμμεσοι φόροι.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η παραγωγική διαδικασία στην θερμοκηπιακή καλλιέργεια της Κρήτης είναι τεχνικά σχεδιασμένη, ώστε οι ποσότητες των προϊόντων να συγκομίζονται τμηματικά από τον Ιανουάριο (10%), τον Φεβρουάριο (10%), τον Μάρτιο (20%), τον Απρίλιο (30%) και τον Μάιο (30%). Από τα παραπάνω ,είναι ξεκάθαρο ότι και τις δυο προηγούμενες περιόδους αιχμής ( Απρίλιο – Μάιο 2020 & 2021), το 60% της ετήσιας παραγωγής συνέπεσε απόλυτα χρονικά με την κορύφωση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας στην χώρα μας.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα οικονομικά και ποσοτικά μεγέθη που αποδεικνύουν την μεγάλη απώλεια εισοδήματος των παραγωγών κηπευτικών τα τελευταία 2 έτη στην Κρήτη.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι στο σύστημα ΟΣΔΕ – ΟΠΕΚΕΠΕ δεν διαχωρίζονται οι επιμέρους κατηγορίες στα βασικά καλλιεργούμενα είδη , δημιουργώντας επιπλέον σύγχυση στην ορθή αποτύπωση όλων των δεδομένων. Επίσης, αναφορικά με το ΟΣΔΕ, είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε υπόψη την ΕΑΕ 2019 (για σύγκριση στοιχείων) καθώς ενώ διανύουμε ήδη την νέα περίοδο υποβολής ΕΑΕ 2021, στην πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχουν δημοσιοποιηθεί επίσημα ακόμα τα δεδομένα την ΕΑΕ 2020.

Επιπλέον λόγος που ενισχύει το αίτημα μας, είναι ότι αν δεν ενισχυθούν ΑΜΕΣΑ οι παραγωγοί, θα προκληθεί μεγάλη αναταραχή στην αγορά καθώς είναι πλέον βέβαιο ότι θα γίνει έντονη αναδιάταξη των καλλιεργειών στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Πολλές καλλιέργειες θα τροποποιηθούν και προβλέπουμε ότι η Ελλάδα να παρουσιάζει σημαντικό έλλειμα σε πολλά κηπευτικά προϊόντα , ενώ σε αλλά θα υπάρξει περίσσεια με αποτέλεσμα πάλι τις πολύ χαμηλές τιμές σε αυτά τα είδη.


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΙΝΑΚΑ 1

– Στα στοιχεία του παραπάνω πίνακα φαίνεται η πτωτική πορεία σε όλα τα είδη το 2021 ακόμα και σε σχέση το 2020 που είχε ήδη μεγάλες απώλειες. Σύγκριση επίσης γίνεται για όλα τα είδη σε βάθος πενταετίας.
– Στην ανάλυση για το 2021 παρουσιάζονται τα δεδομένα μηνιαίως, με βάση το ποσοστό
παραγωγής του εκάστοτε μήνα και με την Μέση Τιμή Διάθεσης ανά μήνα.
– Να σημειωθεί ότι στον Μ.Ο. ΔΙΑΘΕΣΗΣ έχει συμπεριληφθεί και το ποσοστό της παραγωγής
που για κάθε μήνα ξεχωριστά έμεινε αδιάθετο και κατέληξε προς καταστροφή. Το μεγαλύτερο ποσοστό αδιάθετων προϊόντων πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο – Μάιο 2021 , δηλαδή την περίοδο συγκομιδής του 60% της ετήσιας παραγωγής, όπως αναφέραμε προηγούμενα και συνεχίζεται έως και σήμερα, χωρίς να διαφαίνονται σημάδια ανάκαμψής της αγοράς.
– Όσον αφορά το ΚΟΣΤΟΣ παραγωγής , οι τιμές ΔΕΝ περιλαμβάνουν φορολογικές και
ασφαλιστικές υποχρεώσεις του παραγωγού και αναφέρονται ΜΟΝΟ στο κόστος καλλιέργειας
και τις λειτουργικές δαπάνες.
– Τέλος, το ποσό που απεικονίζεται ως ΔΙΑΦΟΡΑ 2021 , είναι η απώλεια ή το ποσό που
απαιτείται για να προσεγγιστεί ΜΟΝΟ το κόστος παραγωγής για κάθε προϊόν και σε καμία
περίπτωση δεν εμπεριέχει οπουδήποτε μορφής κέρδους, αποσβέσεων κ.α.
Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση και ευελπιστούμε στην θετική
ανταπόκριση και εισήγηση σας για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος

Εκ των Δ.Σ.


 • Α.Σ. Τυμπακίου Ηρακλείου – Πρ. Ορφανουδάκης Εμμανουήλ.
 • Α.Σ. Σελίνου Χανίων – Πρ. Χαλκιάς Γεώργιος.
 • Α.Σ. Σητείας Λασιθίου – Πρ. Τσιφετάκης Γεώργιος.
 • Α.Σ. Ιεράπετρας Λασιθίου – Πρ. Γαϊτάνης Ιωάννης.


Φορείς στον κλάδο των θερμοκηπιακών κηπευτικών Κρήτης που συνυπογράφουν τα στοιχεία


 • Αγροτικός Συνεταιρισμός – Ομάδα Παραγωγών «Ανατολή» – Ιεράπετρα
 • Αγροτικός Συνεταιρισμός – Ομάδα Παραγωγών «Κρητικό Περβόλι» – Ιεράπετρα
 • Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγής και Εμπορίας πρώιμων κηπευτικών «ΝΟΤΟΣ» – Ιεράπετρα
 • Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπορίας Οπωροκηπευτικών Ιεράπετρας οι «ΑΓΡΟΠΗΓΗ» – Ιεράπετρα
 • Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Ιεράπετρας «Α.Σ.Π.Ι.» – Ιεράπετρα
 • Δημοπρατήριο «ΑΓΡΟΔΙΚΤΥΟ» – Ιεράπετρα
 • Δημοπρατήριο «GOLDEN FARM» – Ιεράπετρα
 • Δημοπρατήριο «ΚΡΑΙΤΑΝ ΓΑΙΑ» – Ιεράπετρα
 • Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπορίας Κηπευτικών Ψαρής Φοράδας – Ηράκλειο
 • Αγροτοβιομηχανικός Συνεταιρισμός Τυμπακίου – Ηράκλειο
 • Αγροτικός Συνεταιρισμός Κουντούρας Χανίων – Χανιά
 • Οργάνωση Παραγωγών Κηπευτικών Φαλάσαρνων Πλατάνου Χανίων – Χανιά
 • Οργάνωση Παραγωγών. «Τα Φαλάσαρνα» – Χανιά
 • Αγροτικός Συνεταιρισμός Ομάδα Παραγωγών Ελαφονησίου – Χανιά
 • Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Κηπευτικών Ελαφονησίου «Η Χρυσοσκαλίτισσα» – Χανιά 

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια